Ταϊλάνδη: Νόμιμη η οικιακή καλλιέργεια κάνναβης

Σύμφωνα με τον νέο νόμο της χώρας, οι πολίτες που επιθυμούν να καλλιεργήσουν στο σπίτι τους κάνναβη ώστε να τη χρησιμοποιήσουν για να αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας που τους ταλαιπωρούν, είναι ελεύθεροι να το πράξουν.

Όπως αναφέρει το You May Say…, ο Υπουργός Υγείας της Ταϊλάνδης κ. Anutin Charnvirakul υπέγραψε τη σχετική νομοθετική ρύθμιση που όπως δήλωσε «ανοίγει για μια νέα σελίδα στην ιστορία της χώρας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κάνναβη είναι ένα πολύ χρήσιμο φυτό και οι Ταϊλανδοί θα μπορούν στο εξής να το αξιοποιούν ελεύθερα για λόγους υγείας. Μάλιστα, όχι μόνο θα μπορούν να το καλλιεργούν, αλλά και να το εμπορεύονται όπως κάνουν και με κάθε άλλο βότανο. «Απλά θα πρέπει να υπάρχει σχετικός έλεγχος, μιας και μας λένε εδώ και χρόνια ότι η κάνναβη είναι ναρκωτικό», συμπλήρωσε σχετικά.

Για τους Ταϊλανδούς τα νέα είναι βέβαια ευχάριστα, όχι όμως για τους λόγους που θα μπορούσε να φανταστεί ένας Έλληνας, απλά με το νέο νόμο θα γλυτώσουν πλέον απ’ την αναίτια γραφειοκρατία: Μέχρι σήμερα μπορούσαν μεν να καλλιεργούν το φυτό, ήταν όμως υποχρεωμένοι να συστήσουν πρώτα συνεταιρισμό που να αποτελείται από επτά τουλάχιστον μέλη…

Μετά την εφαρμογή του νέου νόμου, οι άνθρωποι θα μπορούν να καλλιεργούν το φυτό χωρίς όριο, απλά όπως είπε ο Υπουργός «θα πρέπει πρώτα να το δηλώσουν στις αρχές και να μην χρησιμοποιούν τα φυτά που καλλιεργούν για παράνομους σκοπούς»

“We will try to be as relaxed as possible, so people can have access to cannabis,” δήλωσε τέλος ο κ. Anutin Charnvirakul, «προσπαθούμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο χαλαροί, ώστε οι άνθρωποι να έχουν πρόσβαση στην κάνναβη».

Προφανώς, μιας και η κυβέρνησή του δεν είναι και τόσο «χαλαρή» με τους διαδηλωτές που βρίσκονται επί δύο χρόνια στους δρόμους αιτούμενοι ριζικές αλλαγές, είπε να είναι χαλαρή με κάτι πιο ανέξοδο. Η αλλαγή του Άρθρου 112 για παράδειγμα που επισύρει ποινή φυλάκισης 15 ετών σε όποιον τολμήσει να ασκήσει κριτική στη μοναρχία της χώρας, είναι πράγμα πιο πολύπλοκο…

Πηγές: THAI PBS/ The DiplomatVOA news  / Al Jazeera