“Έχει τελικά η κάνναβη την αξία που έχει το γάλα και το ψωμί;”

Ξεκινώντας από την Ευρώπη και φτάνοντας στην Αμερική, όπου σε αρκετές Πολιτείες τα καταστήματα πώλησης κάνναβης εντάχθηκαν στις «ευαίσθητες επιχειρήσεις» και παραμένουν ανοικτά εν μέσω καραντίνας ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες ασθενών και μη, οι πωλήσεις του φυτού τους μήνες της πανδημίας πήραν την ανιούσα.

[Του Aποστόλη Καπαρουδάκη από το You May Say… magazine]

Στην Ευρώπη βέβαια, οι εν δυνάμει αγοραστές κάνναβης που προορίζεται για ευφορική χρήση στράφηκαν αναγκαστικά στη μαύρη αγορά. Έτσι 25% αύξηση σημείωσαν οι σχετικές πωλήσεις σύμφωνα με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (EMCDDA), καθώς οι λάτρεις του φυτού στράφηκαν στο darknet, το παράνομο κομμάτι του διαδικτύου, για να στοκάρουν αποφεύγοντας τις ελλείψεις όσο θα βρίσκονταν σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε η EMCDDA, μόνο η αγορά Cannazon του darknet, πούλησε προϊόντα κάνναβης αξίας 4,3 εκατ. ευρώ στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2020.

Εικόνα από τις παράνομες πωλήσεις κάνναβης στην Ευρώπη την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2020, από την έκθεση του EMCDDA

Ταυτόχρονα, αντίστροφη ήταν η κίνηση της παράνομης αγοράς άλλων απαγορευμένων ουσιών όπως το MDMA, η οποία έδειξε να μειώνεται καθώς οι χώροι διασκέδασης παρέμειναν κλειστοί.

Η νόμιμη αγορά φαρμακευτικής κάνναβης στην Ευρώπη

Αναζητώντας κανείς στοιχεία για το νόμιμο μέρος της αγοράς φαρμακευτικής κάνναβης στην Ευρώπη, αναγκαστικά θα στραφεί στην Ιταλία, τη Γερμανία και την Ισπανία, τις Ευρωπαϊκές χώρες που, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, έχουν ήδη ρυθμίσει τα θέματα πρόσβασης των ασθενών τους στην κάνναβη. Καθώς το Ισπανικό νομικό πλαίσιο έχει πολλές ιδιομορφίες και από την Ιταλία αναλυτικά στοιχεία δεν έχουν ακόμη δημοσιευτεί, μας απομένει η Γερμανία όπου χαρακτηριστική της κατάστασης είναι η απορία που διατυπώνει η Deutch Velle:

Έχει τελικά η κάνναβη την ίδια σημασία όπως το γάλα και το ψωμί;

Αυτό αναρωτιέται ο Γερμανικός ειδησεογραφικός οργανισμός στο σχετικό αφιέρωμά του.  Αν και διανθισμένη με έναν διάχυτο συντηρητισμό, η παραπάνω απορία της Deutch Velle είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί σχετικά με τη ζήτηση κάνναβης στη Γερμανία.

Στη χώρα, ο αριθμός των ασθενών στους οποίους χορηγείται η κάνναβη ως φάρμακο αυξάνεται διαρκώς και ο τζίρος από την πώληση σχετικών προϊόντων για ιατρικούς λόγους ανήλθε πέρυσι στα 120 εκατομ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν όμως στοιχεία αναλυτικά για το τι συνέβη εν μέσω πανδημίας με την φαρμακευτική κάνναβη στη Γερμανία, καθώς όπως επισημαίνει στη DW ο Γίργκεν Νοϊμάιερ, εκπρόσωπος των επαγγελματιών κάνναβης, «η έλλειψη προστατευτικού ρουχισμού που ήταν αναγκαίος λόγω του νέου ιού, πιθανότατα στέρησε από τους ασθενείς τη δυνατότητα να προβούν σε σχετικά αιτήματα συνταγογράφησης».

Καθώς στη Γερμανία η εκτέλεση των συνταγών κάνναβης γίνεται από τα φαρμακεία, και πολλοί ασθενείς που κάνουν χρήση φαρμακευτικής κάνναβης ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, η διαδικασία όφειλε να γίνεται υπό καθεστώς απόλυτης προστασίας με μάσκες και ειδικό ρουχισμό. Ταυτόχρονα πολλοί ασθενείς απέφευγαν να μετακινηθούν ακόμη και για να πάνε στο γιατρό, οπότε ενδεχομένως και να μειώθηκαν οι σχετικές συνταγές.

Πάντως την περίοδο πριν το ξέσπασμα της επιδημίας , οι Γερμανοί φαρμακοποιοί και ασθενείς διαπίστωναν ελλείψεις στην αγορά καθώς η ζήτηση κάνναβης ανέβαινε κατακόρυφα.

Αυξήσεις των πωλήσεων στην Αμερική και τον Καναδά

Το διάγραμμα του Marijuana Business Daily  με τις μεταβολές των πωλήσεων σε διάφορες Αμερικανικές Πολιτείες το τελευταίο διάστημα

Καθώς στον Καναδά το αμέσως προηγούμενο του κοροναϊού διάστημα οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο αξιών εταιρείες του κλάδου έβλεπαν δραματική πτώση της αξίας των μετοχών τους, η αυξημένη ζήτηση εν μέσω πανδημίας έδωσε νέα ώθηση στον τομέα αυτόν της οικονομίας.
.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Canopy Growth, που έχει έδρα της το Οντάριο και είναι μια από τις μεγαλύτερες, αν όχι η μεγαλύτερη Καναδική εταιρία κάνναβης. Η εταιρεία πριν την πανδημία μείωσε τον κύκλο εργασιών της στη Λατινική Αμερική και την Αφρική, το τελευταίο όμως διάστημα οι πωλήσεις της αυξήθηκαν ιδιαίτερα.
.
Εν γένει στον Καναδά, την πρώτη από τις ισχυρές βιομηχανικές χώρες όπου νομιμοποιήθηκε η κάνναβη, οι πωλήσεις τον Μάρτιο εμφανίστηκαν αυξημένες κατά 16% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2019. Τον Απρίλιο όμως η άνοδος των πωλήσεων μετριάστηκε κάνοντας τους επιχειρηματίες του κλάδου να επιστρέψουν στον σκεπτικισμό.
.
Σε αρκετές Αμερικανικές Πολιτείες,  τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου όταν εξαγγέλθηκε το Lockdown οι πωλήσεις διπλασιάστηκαν σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.
.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Ουάσινγκτον όπου σημειώθηκε ρεκόρ στις πωλήσεις κάνναβης που έφτασαν τα $106 εκατομμύρια δολάρια.
.

Στις Αμερικανικές Πολιτείες όπου τα καταστήματα κάνναβης εντάχθηκαν στις επιχειρήσεις που παραμένουν ανοικτές εν μέσω lockdown ώστε να εξυπηρετούνται οι ασθενείς, οι πωλήσεις συνεχίζουν να αυξάνονται.

Καθώς όμως η πανδημία βρίσκεται σε εξέλιξη, αναγκαστικά θα πρέπει να αναμείνουμε τη λήξη της ώστε η βιομηχανία της κάνναβης να βγάλει τα τελικά της συμπεράσματα. Πρόκειται για άνοδο παροδική λόγω της αγωνίας των καταναλωτών για πιθανές ελλείψεις ή για ένα δείγμα της πραγματικής δυναμικής αυτής της αγοράς;