Τελικά… «την πίνει» και η Νέα Δημοκρατία;

Μόνο σίγουρο για την ώρα ότι οι Έλληνες ασθενείς, φάρμακο κάνναβης δε θα δουν το προσεχές διάστημα.

Καθώς εξελίσσεται η συζήτηση στη Βουλή σχετικά με τον νέο νόμο «για τη φαρμακευτική κάνναβη», μύθοι αιώνων δείχνουν να καταρρέουν. Τελικά ούτε οι Συριζαίοι ήταν χασικλήδες όπως τους κατηγορούσε η ΝΔ με αφορμή τις νομοθετικές ρυθμίσεις για το φυτό, ούτε το Μαξίμου μύριζε φούντα όταν παραδόθηκε από τα αριστερά τέρατα στους εθνικόφρονες της ΝΔ.

[Του Αποστόλη Καπαρουδάκη από το You May Say…]

Εχτές η κυβέρνηση αναγνώρισε δια στόματος Άδωνι Γεωργιάδη, όχι μόνο το υγιές των σχετικών επενδύσεων, αλλά και τις προσπάθειες του Νίκου Καρανίκα -εντεταλμένου του Αλέξη Τσίπρα για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου σχετικά με την κάνναβη-, τον οποίο μέχρι πρότινος λοιδορούσε.

Μπορεί έτσι να αισθάνονται καλύτερα οι ιδεολόγοι φιλελεύθεροι ψηφοφόροι της ΝΔ, για να μην δυσαρεστηθεί όμως και το υπερ-συντηρητικό ακροατήριο του κόμματος ο Μάκης Βορίδης έσπευσε να δηλώσει ότι ο ίδιος «εμμένει στις θέσεις του».

Στην πράξη, η κυβέρνηση της ΝΔ μέσω του νέου νόμου κάνει ευκολότερες τις εξαγωγές των ανθών του φυτού που θα καλλιεργούνται στην Ελλάδα «για φαρμακευτική χρήση». Κατακλείδα αποτελεί ότι τα όποια «σκευάσματα κάνναβης» καλλιεργηθούν στη χώρα μας θα μπορούν πλέον να εξαχθούν χωρίς να υπάρχει σχετική έγκριση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκου.

Με τον προηγούμενο νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για να θεωρηθεί νόμιμη μια σχετική εξαγωγή θα έπρεπε το παραγόμενο προϊόν να αναγνωρίζεται από τον ελληνικό ΕΟΦ ως φάρμακο. Πλέον, με τον νέο νόμο της ΝΔ, η κάνναβη που θα καλλιεργείται εδώ, θα εξάγεται νόμιμα εάν στη χώρα που καταλήγει αποτελεί προϊόν εγκεκριμένο από τον εκεί κρατικό Οργανισμό Φαρμάκων.

Καλό είναι αυτό ή κακό; Εξαρτάται ποιός είσαι. Εάν για παράδειγμα είσαι ο καλλιεργητής και εξαγωγέας είναι προφανώς καλό μιας και πλέον θα μπορείς να εξαγάγεις την κάνναβη που καλλιέργησες χωρίς κολλήματα. Έτσι, και η Ελλάδα θα μπορέσει να αποτελέσει πλέον «διεθνές σημείο καλλιέργειας» του φυτού. Πιθανότατα μάλιστα, σύντομα να δούμε και εξαγωγές προς χώρες όπως ο Καναδάς όπου η κάνναβη είναι επίσημα εγκεκριμένη ως φάρμακο. Πιθανότατα επίσης να δούμε την κάνναβη αυτή που θα προέρχεται από τα ελληνικά χωράφια να διοχετεύεται και στην αγορά της ευφορικής κάνναβης στον Καναδά ή χώρες με αντίστοιχους προοδευτικούς νόμους. Με δυό λόγια…

Ανοίγει ο δρόμος (ή τουλάχιστον μια ατραπός) η φημισμένη στα πέρατα της γης ελληνική φούντα να πωλείται νόμιμα στα καταστήματα κάνναβης ανά τον πλανήτη. Ενώ στην Ελλάδα η ευφορική της χρήση θα παραμένει απαγορευμένη…

Αν όμως είσαι Έλληνας ασθενής που χρησιμοποιεί την κάνναβη για θεραπευτική-φαρμακευτική χρήση, πάλι φάρμακο δε θα δεις γιατί ο ελληνικός ΕΟΦ δε θα την εγκρίνει.

Μπορεί ανοιχτά να μην λέγεται από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ όμως η πρόβλεψη του προηγούμενου νόμου, όπου για να γίνει εξαγωγή της κάνναβης που θα καλλιεργούνταν εδώ έπρεπε αυτή να έχει τον χαρακτηρισμό του φαρμάκου από τον ΕΟΦ, στόχευε και στην παροχή φαρμάκων στους Έλληνες ασθενείς. Αποτελούσε δηλαδή μια ασφαλιστική δικλείδα ώστε να μην αντιμετωπιστεί η χώρα ως Ελ Ντοράντο ξένων επενδυτών που θα προσέτρεχαν να καλλιεργήσουν εδώ για να πουλήσουν έξω αδιαφορώντας για τους Έλληνες ασθενείς και το εάν αυτοί θα έχουν πρόσβαση σε φάρμακα κάνναβης.

Στην πράξη βέβαια, αυτή η λογική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ δεν ευδοκίμησε. Ο ΕΟΦ καθυστερούσε χαρακτηριστικά να δώσει σχετικές εγκρίσεις -μιας και εκτός των άλλων δεσμεύεται από διεθνή πρωτόκολλα αναφορικά με τα φάρμακα- κι οι καλλιέργειες κόλλησαν. Κάποιοι μάλιστα επενδυτές αποχώρησαν προς άλλες χώρες με ευνοϊκότερους νόμους και καλλιεργούν εκεί.

Άρα διαλέγεις και παίρνεις: Μπορείς να χαρείς που θα μπορούν πλέον ξένοι και Έλληνες μεγαλοεπενδυτές να καλλιεργούν και να εξαγάγουν το φυτό από την Ελλάδα. Και να ευελπιστείς σε κάποιες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν και κάποιος φόρους που θα εισπράξει το κράτος.

Μπορείς όμως και να στεναχωρηθείς μιας και, παρά τον ντόρο που γίνεται, οι Έλληνες ασθενείς θα περνάνε έξω από τα καλλιεργημένα με κάνναβη χωράφια που θα βρίσκονται στη γειτονιά τους, αλλά δε θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι ίδιοι την κάνναβη ως φάρμακο. Για την ώρα η κυβέρνηση της ΝΔ δε δείχνει να μεριμνά και για αυτούς.

Αν πάλι για λόγους περίεργους… όπως η υπεράσπιση της λογικής που προτάσσει την αντιμετώπιση της κάνναβης με μια συνολική απ-ενοχοποιημένη και μη συμπλεγματική πολιτική, περιμένεις να δεις την κάνναβη στην Ελλάδα να νομιμοποιείται και την αγορά της να ρυθμίζεται με στόχο το κοινό καλό, την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας και τη μείωση της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών, θα πρέπει να περιμένεις μερικά χρονάκια.

Να νομιμοποιήσει πρώτα πλήρως η Αμερική ή η Γερμανία ή το Ισραήλ, και μετά να φτάσουν κι εδώ τα μαντάτα. Όπως πάντα με καμιά δεκαετία καθυστέρηση.