«Θα ήταν ανόητο να μετατρέψουμε σε χάπι ένα φυτό που χρησιμοποιεί η ανθρωπότητα χιλιάδες χρόνια»

.
 Θεωρητικά η κάνναβη για ιατρικές χρήσεις είναι νόμιμη σχεδόν έναν χρόνο τώρα. Πρακτικά δεν έχει υπάρξει ακόμη ασθενής που να έχει πάρει το φάρμακό του διά της νόμιμης οδού.

Η έλλειψη γνώσης για την ιατρική χρήση του φυτού είναι δεδομένη: η πολιτική της απαγόρευσης στάθηκε εμπόδιο στην ανάπτυξη της σχετικής έρευνας που τα τελευταία χρόνια καλείται να καλύψει τον χαμένο χρόνο.

Οι υπηρεσίες υγείας που θα όφειλαν να εκδώσουν υπεύθυνο ενημερωτικό υλικό «επιδεικνύουν επί του θέματος τη γνωστή ταχύτητα χελώνας, ενώ ο κόσμος, οι ασθενείς εν προκειμένω, καίγονται».

Η «Εφ.Συν.» συνομιλεί με τον συνάδελφο Απόστολο Καπαρουδάκη που συνέγραψε τον «Οδηγό Χρήσης – Φαρμακευτική Κάνναβη», διευκρινίζοντας ότι το βιβλίο αυτό των 64 σελίδων «αποτελεί ένα αναγκαίο εργαλείο για όσους χρησιμοποιούν ήδη το φυτό, και είναι χιλιάδες αυτοί οι ασθενείς και δεκάδες οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί».

Μπορείτε να κατεβάσετε τη συνέντευξη σε αρχείο pdf πατώντας εδώ

● Από πού προέκυψε η ανάγκη για την έκδοση ενός τέτοιου Οδηγού;

Εχουμε πλέον συσσωρευμένη εμπειρία από χιλιάδες ασθενείς και εκατοντάδες γιατρούς ανά τον κόσμο για το πώς πρέπει να χρησιμοποιείται η κάνναβη ως φάρμακο. Εμπειρία, όμως, που τώρα αρχίζει να καταγράφεται στα βιβλία της ιατρικής των Πανεπιστημίων ανά τον πλανήτη.

Mέχρι να φτάσουμε σε παραγωγή ανάλογων Οδηγών από επίσημους φορείς, φοβάμαι θα περάσουν χρόνια, oπότε καλό θα ήταν ενδιαμέσως να προστατεύσουμε τους ασθενείς από κάθε είδους κομπογιαννιτισμό.

Η κάνναβη δεν είναι η νεραϊδόσκονη που θα οδηγήσει την κάθε ασθένεια σε μαρασμό· είναι όμως ένα πολύ αποτελεσματικό φάρμακο. Χιλιάδες άνθρωποι το χρησιμοποιούν ήδη, πειραματιζόμενοι αναγκαστικά όσο δεν υπάρχουν σχετικές οδηγίες.

Καλό είναι, λοιπόν, να τους οδηγήσουμε στον ορθό τρόπο χρήσης του.

Δεν είναι λογικό να κάνουμε ότι δεν τους βλέπουμε και να περιμένουμε μια φαρμακευτική εταιρεία να εκδώσει έναν ανάλογο Οδηγό για να κοιμηθούμε ήσυχοι.

Απόστολος Καπαρουδάκης

«Η κάνναβη δεν είναι νεραϊδόσκονη, είναι πολύ αποτελεσματικό φάρμακο»

● Δεν είναι λίγο παρακινδυνευμένο; Πώς το φέρατε εις πέρας;

Ο Οδηγός αποτελεί μια συνέργεια που πρακτικά συσχετίζει όσα είναι τυπικά αποδεκτά από την επιστήμη με όσα βάσει εμπειρίας λειτουργούν στην πράξη.

Δεν θα υπήρχε εάν έμενα στις γνώσεις που αντλώ από τη μελέτη των σχετικών ερευνών και εκδόσεων του εξωτερικού.

Για να έχει αξία, ο Οδηγός όφειλε να αξιοποιήσει την εμπειρία του Ελληνα γιατρού που δουλεύει με το φυτό εδώ και 30 χρόνια, αλλά και της γυναίκας που ειδικεύτηκε από ανάγκη στα θέματα δοσολόγησης της κάνναβης, καθώς αναγκάστηκε να τη χρησιμοποιήσει για την υγεία της κόρης της.

Τόσο ο Γιώργης Οικονομόπουλος όσο και η Ζακλίν Πόιτρας υπήρξαν αναγκαία… προϋπόθεση ώστε αυτό το βιβλίο να είναι και σοβαρό και αποτελεσματικό.

Συνέβαλε επίσης ο φαρμακοποιός κ. Γραμματικάκης, ο οποίος, ειδικευμένος καθώς είναι σε θέματα φυτικών σκευασμάτων, δούλεψε σε περιοχές του βιβλίου σχετικές με την επιστήμη του, όπου οι υπόλοιποι αδυνατούσαμε να γίνουμε σαφείς.

Αλλά και ο Πάνος Κασιάδης που το εικονογράφησε είναι ένας από τους ελάχιστους Ελληνες γραφίστες που έχει ασχοληθεί επισταμένα με το φυτό.

● Με ποιον τρόπο μπορεί να βοηθήσει αυτό το βιβλίο-Οδηγός τους ασθενείς και επαγγελματίες Υγείας;

Στο βιβλίο καταγράφουμε τις ενδείξεις του φαρμάκου και τις ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί αυτό να προκαλέσει.

Υπάρχουν οδηγίες για την ορθή χρήση του και τα βήματα για την εύρεση της κατάλληλης δόσης, μια και αυτή είναι διαφορετική για κάθε ασθενή.

Περιγράφουμε τον τρόπο λειτουργίας της κάνναβης στον ανθρώπινο οργανισμό.

Υπάρχουν επίσης παραδείγματα ώστε ασθενείς, φαρμακοποιοί και γιατροί να αξιοποιήσουν το φυτό αποτελεσματικά και με ασφάλεια.

Η εικονογράφησή του και τα παραδείγματά του αποτελούν τα κλειδιά με τα οποία ξεκλειδώνουν τα μυστικά ενός σχεδόν μυθικού φυτού.

● «Ενα βιβλίο για τη φαρμακευτική χρήση ενός φυτού και όχι για τη μετάλλαξη ενός φυτού σε φάρμακο», είναι το μότο του βιβλίου. Θα μας εξηγήσετε τι εννοείτε;

Θα ήταν ανόητο να μετατρέψουμε σε χάπι ένα φυτό, που το χρησιμοποιεί η ανθρωπότητα χιλιάδες χρόνια και να χάσουμε έτσι το φυτό.

Στην περίπτωση μάλιστα της κάνναβης, έτσι θα χάναμε και το φάρμακο. Η κάνναβη έχει δεκάδες, εκατοντάδες ποικιλίες και κάθε άνθρωπος αντιδρά διαφορετικά σε κάθε μία από αυτές.

Οι συνδυασμοί τους είναι άπειροι. Αν αποδεχτούμε τη λογική της φαρμακευτικής πατέντας και στην κάνναβη που έχει αυτές τις ιδιομορφίες, θα είμαστε ανόητοι.

 

 

 Info:

Το βιβλίο διατίθεται δωρεάν στην ψηφιακή του μορφή ώστε η τιμή του να μην είναι εμπόδιο στο να το αποκτήσουν όλοι. Ταυτόχρονα, τα έσοδα από τα συγγραφικά δικαιώματα της έντυπης μορφής του, που κοστίζει 7 ευρώ, έχουν παραχωρηθεί στους τρεις Συλλόγους Ασθενών και Ιατρών που ασχολούνται με το θέμα στην Ελλάδα, γεγονός που αφαιρεί το κέρδος από τον χαρακτήρα της έκδοσης.

Θα υπάρχει σε επιλεγμένα περίπτερα εκθετών στην Balkannabis Expo (1-3 Ιουνίου στην Τεχνόπολη) και αμέσως μετά την έκθεση σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία, καταστήματα πώλησης Κανναβιδιόλης και Φαρμακεία.

Είναι ελεύθερο για μεταφόρτωση (download) στο CannabisNews.Gr με την υποστήριξη του οποίου κυκλοφορεί και στις ιστοσελίδες των τριών ελληνικών Συλλόγων Ασθενών και Ιατρών που σχετίζονται με την κάνναβη.

Η παρουσίαση του βιβλίου από τους δημιουργούς του και τους Γιώργο Πάλλη (βουλευτή – φαρμακοποιό), Οδυσσέα Βουδούρη (γιατρό) και Περικλή Κοροβέση (συγγραφέα) θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 3/6 στις 4 μ.μ., στην αίθουσα Ruderalis basement στην Τεχνόπολη στο πλαίσιο της Balkannabis Expo.