Θα σώσει η κάνναβη τους ιθαγενείς Μαορί; || Βίντεο

Μάορι είναι το όνομα ιθαγενικής φυλής της Νέας Ζηλανδίας, αλλά και της γλώσσας τους. Η λέξη māori σημαίνει «κανονικός» ή «κοινός» στη Μάορι γλώσσα και διακρίνει τα θνητά όντα από τους θεούς. «Μαορί» επίσης στα Πολυνησιακά  και τα Χαβαϊανά τη γλώσσα της Χαβάης σημαίνει «ντόπιος, ιθαγενής, αληθινός ή πραγματικός».

Οι περισσότεροι τους  γνωρίζουμε από το «χάκα», τον θεαματικό πολεμικό χορό που ενιότε χορεύει κι η εθνική ομάδα ράγκμπυ της Νέας Ζηλανδίας κι ο οποίος είναι αν μη τι άλλο θεαματικός. Τους αναγνωρίζουμε επίσης από τα περίτεχνα τατουάζ που έχουν στο πρόσωπο και το σώμα.

Οι Μαορί στη Μάχη της Κρήτης και τις Θερμοπύλες

Άγνωστο αν τον χορό αυτό τον χόρεψαν οι ιθαγενείς Μαορί κατά τη Μάχη της Κρήτης ενάντια στα ναζιστικά στρατεύματα. Πολλοί πάντως από τους ιθαγενείς αυτούς βρέθηκαν στο νησί μαζί με τις δυνάμεις του στρατού της Νέας Ζηλανδίας κατά τη γερμανική επιδρομή στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και πολέμησαν στο πλάι των Κρητικών.

Οι Μάορι άλλωστε είχαν έναν επιπλέον λόγο να πολεμούν ενάντια στους Γερμανούς. Το χρώμα και η φυλή τους στη ρατσιστική κλίμακα των Ναζί, τους κατέτασσε μαζί με τους Ρώσους στην τελευταία βαθμίδα του ανθρώπινου γένους, στους “υπανθρώπους» (untermenschen). Συνολικά στο πλευρό των συμμάχων κατά το ‘Β Παγκόσμιο Πόλεμο πολέμησαν 16.000 Μάορι, το βάπτισμα μάλιστα του πυρός το πήραν στις Θερμοπύλες όπου μαζί με άλλους Νεοζηλανδούς, είχαν διαταγές να καθυστερήσουν την κάθοδο των Γερμανών.

Χορεύοντας Χάκα πριν την έναρξη του αγώνα ράγκμπυ, 2015

Οι Μαορί, η κάνναβη κι οι New York Times

Μερίδιο στην πίτα της αγοράς κάνναβης ζητούν να λάβουν οι μεγαλύτερες εταιρείες στη Νέα Ζηλανδία, την πατρίδα των Μαορί, την ώρα που η χώρα προετοιμάζεται πυρετωδώς για τη νομιμοποίηση της παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης, γράφουν οι New York Times.  Μία από τις εταιρείες αυτές αγωνίζεται μεταξύ άλλων και για τη διάσωση της πόλης Ρουατορία στη Νέα Ζηλανδία που έχει πληθυσμό μόλις 750 άτομα.

Η ιδιοκτήτρια του μοναδικού καφέ που υπάρχει στην επαρχία, Ντονέτε Κουπένγκα, εξηγεί πώς η ανεργία ανάγκασε δεκάδες συμπολίτες της να μεταναστεύσουν ώστε να καταφέρουν να ζήσουν.

Μαορί με παραδοσιακή ενδυμασία, τατού και έκφραση

Οι Μαορί και μια start up για την κάνναβη

Με αφορμή τις αντιξοότητες αυτές, η Κουπένγκα, όπως και πλήθος άλλων κατοίκων της Ρουατορία και άλλων κοντινών πόλεων, αποφάσισαν να γίνουν μέτοχοι στην Hikurangi Cannabis, μια start up επιχείρηση που ιδρύθηκε από τους Μανού Κάντι και Πανάπα Εχο σε μια γειτονική περιοχή. Όπως οι ίδιοι εξηγούν, στόχος τους είναι να δημιουργήσουν πάνω από 100 νέες θέσεις εργασίας στη Νέα Ζηλανδία τα επόμενα δύο χρόνια.

Εκτός όμως από την κερδοφορία, οι ιδρυτές της επιχείρησης έχουν κι έναν μακροπρόθεσμο στόχο: Να εξασφαλίσουν οικονομικά τους Μαορί, τους αυτόχθονες της Νέας Ζηλανδίας που μεταξύ άλλων αποτελούν και το 95% του πληθυσμού της Ρουατορία. «Οι ιθαγενείς εδώ είναι άλλωστε οι βασικοί παίκτες στην καλλιέργεια κάνναβης», δήλωσε ο 54χρονος Ρόμπιν Τόμσον, καλλιεργητής που εργάζεται για την Hikurangi Cannabis.

Η Ρουατορία που βρίσκεται στην ανατολική ακτή της Νέας Ζηλανδίας απέχει δύο περίπου ώρες με το αυτοκίνητο από την μεγαλύτερη πόλη Γκίσμπορν. Η γραμμή για την σταθερή τηλεφωνία είναι ασταθής, η μόνη τράπεζα που λειτουργούσε έκλεισε το 2015, ενώ δεν υπάρχει ούτε καν βενζινάδικο. Οι θέσεις εργασίας έχουν αφανιστεί και όσοι έχουν μείνει στην περιοχή ασχολούνται με τη γεωργία και τη δασοκομία. Η ανεργία αγγίζει το 15%, ενώ οι μισθοί είναι ιδιαίτερα χαμηλοί.

Γυναίκες Μαορί με την παραδοσιακή τους ενδυμασία

Οι κάτοικοι της περιοχής παραδέχονται πως όντως η επιχείρηση Hikurangi Cannabis αποτέλεσε ένα κίνητρο γι′ αυτούς, ενώ οι ιδρυτές της επισημαίνουν πως πούλησαν πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια σε μετοχές στους ντόπιους.

«Όλοι λένε πως θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους αν δεν έχουν δουλειά. Δημιουργούμε λοιπόν αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας και ευκαιρίες για όλους», σχολιάζει ο 45χρονος Κάντι σημειώνοντας πως αυτή την ώρα η start up απασχολεί δέκα άτομα ενώ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θέλει να προσφέρει 120 τουλάχιστον θέσεις εργασίας στους κατοίκους της Ρουατορία.

Η Hikurangi Cannabis αυτή τη στιγμή μπορεί να πουλήσει το προϊόν της στο εξωτερικό μόνο για έρευνα και κλινικές δοκιμές, ενώ αναμένει τη νομιμοποίησης της παραγωγής στη χώρα για να εφαρμόσει τα σχέδια της. Το Κοινοβούλιο αναμένεται να περάσει το νομοσχέδιο μέχρι το Μάρτιο του 2019 αν και υπολογίζεται πως ο νόμος δεν θα τεθεί σε ισχύ μέχρι το 2020.

Βίντεο με τον παραδοσιακό πολεμικό χορό των Μαορί, το χορό που σύμφωνα με το θρύλο χόρεψαν οι Μαορί πριν «την τελετή υποδοχής» των Γερμανικών στρατευμάτων στη Μάχη της Κρήτης ενώ οι Κρητικοί τους ξάνοιγαν* με περιέργεια.
*ξανοίγω παθητικό ξανοίγομαι, σημαίνει κοιτάω, παρατηρώ, εντοπίζω στον ορίζοντα

Πηγές / Διαβάστε Περισσότερα:

Βικιπαίδεια: Μαορί