Tα ιστορικά ντοκουμέντα από το Αυτοκρατορικό Γεωγραφικό Λεξικό, αυτό που συνέτασσε δηλαδή ο τοποτηρητής των συμφερόντων της Αυτού Μεγαλειότητος, του Βασιλιά ή της Βασίλισσας της Αγγλίας, είναι χαρακτηριστικά εκτός των άλλων και «των ηθών και των εθίμων» του 19ου αιώνα που αφορούσαν στην κάνναβη.
Στη δεύτερη έκδοση του βιβλίου που αφορά στην Ινδία και έγινε το 1886, αναφέρεται χαρακτηριστικά η χρήση της κάνναβης σε περιοχές της Βεγγάλης. Το φυτό γνωστό ως ganja χρησιμοποιείται από τους κατοίκους για ψυχαγωγικούς λόγους αλλά και σε ιεροτελεστίες. Ganja το λένε στη Βεγγάλη και charas στις εσωτερικές κοιλάδες των Ιμαλαΐων όπου φτάνει εισαγόμενο από γύρω περιοχές.
Ως ganja καταγράφεται ο ανθός του φυτού, ενώ ως charas αναφέρεται το ρετσίνι.
Ο συντάκτης του Αυτοκρατορικού Λεξικού δεν ενδιαφέρεται ούτε για τις ευφορικές, ούτε για τις θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού, ούτε φυσικά για τα ήθη και τα έθιμα των ντόπιων. Ενδιαφέρεται όμως για την επιβολή φόρου κατανάλωσης «μέχρι το υψηλότερο δυνατό ύψος» όπως γράφει χαρακτηριστικά, έτσι ώστε να αποτραπεί «το λαθρεμπόριο της κάνναβης».
Η έννοια βέβαια «λαθρεμπόριο» αποκτά κι αυτή περιεχόμενο μόνο μετά την έλευση του Αυτοκρατορικού τοποτηρητή, μιας και μέχρι εκείνη τη στιγμή το να κόβει κανείς τους ανθούς ενός φυτού ή το να παίρνει το ρετσίνι του δεν είχε κάτι το μεμπτό.
Ολόκληρο το βιβλίο The Imperial Gazetteer of India Volume 6 (2nd edition) μπορείτε να το μεταφορτώσετε από εδώ (αρχείο pdf, 71,6 MB) ψηφιοποιημένο από το Internet Archive το 2016