Θερισμοί βιομηχανικής κάνναβης σε Βοιωτία και Αιτωλοακαρνανία

Ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες η συλλογή του φυτού στον Ορχομενό Βοιωτίας. Με σταθερά βήματα, τα μέλη του αγροτικού συνεταιρισμού Ορχομενού βλέπουν τις προσπάθειές τους να αποδίδουν καρπούς. Η προσπάθειά τους βασίζεται στο αναλυτικό σχεδιασμό και στην εξαιρετική οργάνωση, όπως επισημαίνει στην εφημερίδα Ύπαιθρο Χώρα ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Τσαγαλάς Βασίλης.

«H φετινή παραγωγή ήταν τελείως διαφορετική από την περσινή και είδαμε θεαματικά αποτελέσματα. Σε έναν μήνα θα ολοκληρωθούν και οι αναλύσεις, ώστε να προσδιορίσουμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που θέλουμε».

Στόχος του συνεταιρισμού είναι η παραγωγή προϊόντος σε υγρή μορφή, με τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας.

Για τον λόγο αυτόν, ο συνεταιρισμός έχει προχωρήσει στην κατασκευή ενός καινοτόμου μηχανήματος συλλογής του φυτού, που δεν θα αλλοιώνει την ποιότητα. Αν και η διαδικασία της παραγωγής βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο, στο οποίο συμμετέχουν διάφορα εταιρικά σχήματα και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο κ. Τσαγαλάς είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένος, γιατί η καλλιέργεια μπορεί να προσαρμοστεί στις εδαφοκλιματολογικές συνθήκες της περιοχής και να έχει θετικά αποτελέσματα, τόσο στην ποιότητα όσο και στην ποσότητα

Η ποικιλία που χρησιμοποιήθηκε ήταν η Futura, με περιεκτικότητα σε κανναβιδιόλη από 0,5% έως 2%.

Βρώσιμο λάδι, αλεύρι και ζωοτροφή από κάνναβη ετοιμάζουν στην Αιτωλοακαρνανία

Τη νέα σοδειά βιομηχανικής θερίζουν αυτή την περίοδο τα μέλη και οι συνεργάτες του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φυτειών Αιτωλοακαρνανίας «Αχελώος Κάνναβη», προκειμένου να παραχθούν στη συνέχεια βρώσιμο λάδι ψυχρής έκθλιψης, αλεύρι και ζωοτροφή. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, τόσο από τους παραγωγούς, όσο και από την αγορά.

Όπως ανέφερε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Σπύρος Ελευθερίου, ήδη ένας τόνος λαδιού από σπόρους κάνναβης έχει τυποποιηθεί για τις ανάγκες της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, όπου ο συνεταιρισμός συμμετέχει με περίπτερο (Νο2, 125 stand), ενώ έχουν συλλεχθεί μέχρι στιγμής 500 τόνοι προϊόντος, το οποίο οδεύει προς καθαρισμό και έκθλιψη.

Να σημειωθεί πως, εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης, ο συνεταιρισμός έχει προχωρήσει σε συνεργασίες με νέους παραγωγούς για την αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων σε όμορες περιοχές, αλλά και σε άλλους νομούς.

Οι παραγωγοί ακολουθούν μόνο μία συγκεκριμένη καλλιεργητική πρακτική και την ποικιλία κλωστικής κάνναβης Finola, η οποία δίνει γύρω στα 100 με 150 κιλά σπόρο το στρέμμα, ανάλογα με την καλλιεργητική φροντίδα που προσφέρει κάθε παραγωγός.

Το προσεχές διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει και η κατασκευή εργοστασίου έκθλιψης στις εγκαταστάσεις (σήμερα η διαδικασία έκθλιψης γίνεται σε εργοστάσιο στα Γιαννιτσά), προκειμένου να πραγματοποιείται όλη η διαδικασία από την παραγωγή μέχρι και την τυποποίηση εντός του συνεταιρισμού.

Πηγή: Ύπαιθρος Χώρα