Τι συμβαίνει με την κάνναβη στην Κύπρο;

Ολοκληρώθηκε από τα τέλη Οκτωβρίου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας η κατ’ άρθρον συζήτηση των νομοσχεδίων, που αφορούν στην καλλιέργεια της φαρμακευτικής κάνναβης στην Κύπρο. Και η χώρα αναμένει πλέον την έγκριση του τελικού νόμου.

Όχι «αναίμακτα» βέβαια μιας και οι αντιπαραθέσεις μαίνονται ενώ το σχετικό χρήμα που αναμένεται να ρεύσει έχει ήδη δημιουργήσει υπόνοιες για ενδεχόμενους «χρηματισμούς», αθέμιτους ανταγωνισμούς ή ακόμη και δωροδοκίες. Χαρακτηριστικό του κλίματος είναι ότι ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, απαγόρευσε στους βουλευτές της Επιτροπής Υγείας ενώπιον της οποίας συζητείται το νομοσχέδιο να συμμετάσχουν σε ταξίδι στη Ζυρίχη ως καλεσμένοι «εταιρείας που δραστηριοποιείται στον χώρο της κάνναβης».

Στο εν λόγω ταξίδι «θα ήταν όλα πληρωμένα» από την εταιρεία που εδρεύει στην Ελβετία και ενδιαφέρεται να εξασφαλίσει άδεια παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης στην Κύπρο, «νοουμένου, βεβαίως, ότι θα ψηφιστεί το εν λόγω νομοσχέδιο», όπως αναφέρει το σημερινό ρεπορτάζ του Phile News.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ρεπορτάζ, ο Πρόεδρος της Βουλής, απαγόρευσε στους βουλευτές να συμμετάσχουν στο εν λόγω ταξίδι, το οποίο περιλαμβάνει και «ξενάγηση στην υπέροχη Ζυρίχη», με το επιχείρημα ότι μπορεί να επηρεάσει την κρίση τους. Το γεγονός ότι το ταξίδι πραγματοποιείται μερικές ημέρες προτού το νομοσχέδιο τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής για ψήφιση ενέτεινε τις ανησυχίες του κ. Συλλούρη.

Χυλοπίτες συλλαμβάνονται και στη Κύπρο…

Το κομφούζιο εντωμεταξύ εντείνεται και από τις κινήσεις της Κυπριακής Αστυνομία η οποία ακολουθώντας προφανώς το ελληνικό κακό παράδειγμα… συλλαμβάνει κι αυτή νόμιμα προϊόντα κάνναβης. Χαρακτηριστική υπήρξε «η σύλληψη προϊόντων Κανναβιδιόλης-CBD», ουσία η οποία μάλιστα περιγράφεται σε ρεπορτάζ του Κυπριακού Τύπου ως «παράνομη ουσία», πράγμα βέβαια που δεν ευσταθεί αποδεικνύει όμως περίτρανα την δύναμη των κρατικών υπηρεσιών και ταυτόχρονα την ογκώδη άγνοια «των υπηρετών του δημοσίου συμφέροντος» δημοσιογράφων σχετικά με τα θέματα της κάνναβης.

«Δύο μόνο οι άδειες, τεράστια τα αναμενόμενα κέρδη»

«Ολιγοπώλιο στις άδειες για φαρμακευτική κάνναβη, Εκατοντάδες εκατομμύρια ο τζίρος», τιτλοφορείται το ρεπορτάζ του To Thema  από το οποίο μαθαίνουμε ότι προαποφασίσθηκε ότι θα δοθούν μόνο δύο άδειες, ενώ παράλληλα θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία με αυτή της αδειοδότησης του καζίνο.

Ωστόσο, μετά τα πιο πάνω, εγείρονται ερωτήματα σχετικά με το ολιγοπώλιο των δύο εταιρειών που θα πετύχουν και θα λάβουν τελικά τις δύο άδειες, καθώς μετά από πρόχειρες μετρήσεις υπολογίστηκε ότι:

το Κυπριακό κράτος ως φορολογία θα λαμβάνει ανά πεντάμηνο κοντά στα 45 εκατ. ευρώ

Άξιο απορίας, η οποία και κυριαρχεί στους κύκλους συζητήσεων είναι το πώς γίνεται να δοθούν δύο μόνο άδειες, δημιουργώντας ολιγοπώλιο σε μια βιομηχανία η οποία θα προσφέρει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ 

«Εγείρονται ερωτήματα σχετικά με το ολιγοπώλιο των δύο εταιρειών που θα πετύχουν και θα λάβουν τελικά τις δύο άδειες, καθώς μετά από πρόχειρες μετρήσεις υπολογίστηκε ότι το κράτος ως φορολογία θα λαμβάνει ανά πεντάμηνο κοντά στα 45 εκατ. ευρώ. Ενδεικτική μέτρηση σχετικά με τον τζίρο των δύο εταιρειών. Άξιο απορίας, η οποία και κυριαρχεί στους κύκλους συζητήσεων είναι το πώς γίνεται να δοθούν δύο μόνο άδειες, δημιουργώντας ολιγοπώλιο σε μια βιομηχανία η οποία θα προσφέρει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Διευθυντής των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών σε προηγούμενη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Υγείας, ανέφερε σχετικά με τον αριθμό των αδειών που θα δοθούν πως πήραν καθοδήγηση από Γερμανία και Δανία, οι οποίες τις παραχώρησαν με βάση τον πληθυσμό τους, αιτιολογώντας ταυτόχρονα την πρόθεση να δοθούν μόνο δύο άδειες καθώς θα γίνεται ευκολότερος έλεγχος σε αυτές.

Να σημειώσουμε πως σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία οι δύο εταιρείες που θα λάβουν τις άδειες θα πρέπει να ζητήσουν τις υπηρεσίες ιδιωτικών εταιρειών ασφάλειας, καθώς η Αστυνομία θα έχει μόνο εποπτικό ρόλο, αφού δεν μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες σε ιδιωτικές εταιρείες.».