To «ελληνικό μοντέλο για την κάνναβη» και το παράδειγμα της Tσεχίας

Προχωρώντας στην νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης στην Ελλάδα, η χώρα έχει να επιλέξει ανάμεσα σε μια σειρά από μοντέλα που εφαρμόζουν ήδη άλλες Ευρωπαϊκές ή μη χώρες. Ή ακόμη πιο σωστά να προχωρήσει στη δημιουργία του δικού της μοντέλου μιας και κάθε χώρα ακολουθεί έναν δικό της συνδυασμό νόμων και διατάξεων ώστε να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της με τον πλέον πρόσφορο τρόπο.

Σε συνέχεια των άρθρων μας για τον “Οδικό Χάρτη της Νομιμοποίησης” που ανιχνεύουν το υπό κατασκευή “Ελληνικό Μοντέλο για τη θεραπευτική κάνναβη” κι ενώ μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού δείχνει κάπως σιγά-σιγά να ξεκαθαρίζει το θέμα -τουλάχιστον όσο αφορά στη διαδικασία συνταγογράφησης-, καταγράφουμε σήμερα «το μοντέλο της Tσεχίας».

Ιδιωτική παραγωγή και κρατικό μονοπώλιο στη διανομή της κάνναβης

Η Τσεχία έχει σύστημα κρατικού ελέγχου στην παραγωγή και τη διανομή της κάνναβης, ενώ η χρήση της ιατρικής κάνναβης νομιμοποιήθηκε το 2013. Κεντρικό ρόλο έχει το Κρατικό Ινστιτούτο Ελέγχου Ναρκωτικών (SUKL) το οποίο χορηγεί άδειες για την καλλιέργεια και παραγωγή του φυτού για ιατρικούς λόγους μετά από δημόσιο διαγωνισμό. To SUKL αγοράζει την παραγωγή σε προσυμφωνημένη τιμή κι έπειτα προμηθεύει τα φαρμακεία που έχουν υπογράψει τη σχετική συμφωνία.

• Η εγχώρια παραγωγή διανεμήθηκε για πρώτη φορά στα φαρμακεία το Μάρτιο του 2016.

• Παράλληλα με την εγχώρια παραγωγή, οι ασθενείς έχουν πρόσβαση και στα προϊόντα της ολλανδικής εταιρείας Bedrocan (με όριο τα 180 γραμμάρια το μήνα ανά ασθενή).

Η κατοχή έως 15 γραμμαρίων κάνναβης έχει αποποινικοποιηθεί για όλους τους ενήλικες, όπως κι η καλλιέργεια έως πέντε (5) φυτών με νόμο από το 2010.

Αναλυτικότερα:

Η καλλιέργεια και η παραγωγή γίνεται από ιδιώτες που συμμετέχουν στους διαγωνισμούς που διενεργεί το SUKL.

• Η άδεια του παραγωγού περιλαμβάνει ως όρο τη διάθεση της παραγωγής στο SUKL με σκοπό τη διανομή της στα φαρμακεία. Σήμερα μόνο μία εταιρεία έχει λάβει άδεια για την παραγωγή ιατρικής κάνναβης, ενώ θα υπάρξει μέσα στο 2017 και νέος διαγωνισμός.

• Ο παραγωγός έχει την υποχρέωση να λάβει πιστοποιητικό ποιότητας ύστερα από εργαστηριακό έλεγχο προκειμένου να υπογράψει συμφωνία με το SUKL για τη διάθεση του προϊόντος.

• Η διάθεση του προϊόντος γίνεται από τον παραγωγό σε τιμή που ορίζεται στους όρους του διαγωνισμού.

Η Επεξεργασία φυτού

• Οι παραγωγοί είναι υπεύθυνοι για τη συλλογή της συγκομιδής της κάνναβης και την επεξεργασία του προϊόντος σε αποξηραμένη μορφή.

Η Αποθήκευση και η Διανομή

• Η συγκέντρωση, αποθήκευση και διανομή του τελικού προϊόντος στα φαρμακεία γίνεται από τo SUKL.

Η Διανομή από τα Φαρμακεία, η Παράδοση στους ασθενείς και η Συνταγογράφηση

• Ορισμένες ειδικότητες ιατρών έχουν δικαίωμα συνταγογράφησης για ορισμένες ασθένειες.

• Προκειμένου να έχουν δικαίωμα συνταγογράφησης ιατρικής κάνναβης, οι ιατροί υποχρεούνται να εγγραφούν σε ειδικό μητρώο.

• Η συνταγογράφηση γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά σε ειδική πλατφόρμα.

• Η ιατρική κάνναβη συνταγογραφείται μόνο για καθορισμένα συμπτώματα και ο ιατρός είναι υποχρεωμένος να προσδιορίζει με αυστηρά κριτήρια τη δόση και τον τύπο κάνναβης που απαιτείται (THC ή CBD).

• Το εθνικό σύστημα υγείας δεν καλύπτει ασφαλιστικά τη χρήση ιατρικής κάνναβης

Πηγές / Διαβάστε Περισσότερα:

Wikipedia: Cannabis in the Czech Republic 

Platform Cannabis: Growing Towards R Cannabis:  (pdf)