Το «ελληνικό μοντέλο για την κάνναβη» και το παράδειγμα του Ισραήλ

Προχωρώντας στην νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης στην Ελλάδα, η χώρα έχει να επιλέξει ανάμεσα σε μια σειρά από μοντέλα που εφαρμόζουν ήδη άλλες Ευρωπαϊκές ή μη χώρες. Ή ακόμη πιο σωστά να προχωρήσει στη δημιουργία του δικού της μοντέλου μιας και κάθε χώρα ακολουθεί έναν δικό της συνδυασμό νόμων και διατάξεων ώστε να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της με τον πλέον πρόσφορο τρόπο.

Σε συνέχεια των άρθρων μας για τον “Οδικό Χάρτη της Νομιμοποίησης” που ανιχνεύουν το υπό κατασκευή “Ελληνικό Μοντέλο για τη θεραπευτική κάνναβη” κι ενώ μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού δείχνει κάπως σιγά-σιγά να ξεκαθαρίζει το θέμα -τουλάχιστον όσο αφορά στη διαδικασία συνταγογράφησης-, καταγράφουμε σήμερα «το μοντέλο του Ισραήλ».

Το Ισραήλ είναι πρωτοπόρο σε διεθνές επίπεδο, εδώ και δεκαετίες στην έρευνα και ανάπτυξη των ιατρικών εφαρμογών της κάνναβης και των κανναβινοειδών. Πρόκειται πιθανά για την πιο εξελιγμένη χώρα στον τομέα της έρευνας γύρω από την ιατρική κάνναβη. Η πολιτική υιοθέτησης της ιατρικής κάνναβης αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς καθώς έχουν αναγνωριστεί τα οφέλη χρήσης της από πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις.

Από το 2007 έχει νομιμοποιήσει την ιατρική εφαρμογή της κάνναβης και εννέα (9) εταιρείες με αποκλειστική άδεια από το κράτος, απασχολούν 160 υπαλλήλους και παράγουν 9.000 κιλά ετησίως για 22.000 εγγεγραμμένους ασθενείς, δημιουργώντας μια αγορά $15 – 20 εκατομμυρίων δολαρίων. Συνοπτικά:

  • Δεν προβλέπεται αδειοδότηση για την παραγωγή του φυτού για προσωπική χρήση.
  • Οι ασθενείς μπορούν να καλύψουν το κόστος της θεραπείας από τα ασφαλιστικά τους ταμεία.
  • Οι νέες διατάξεις εφαρμογής της παραγωγής και διάθεσης ιατρικής κάνναβης ορίζονται σε σχετική Απόφαση του 2016 η οποία εγκρίθηκε από την ισραηλινή κυβέρνηση μετά από πρόταση των Υπουργείων Υγείας, Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Δημόσιας Ασφάλειας.
  • Οι νομικές και διοικητικές ρυθμίσεις σχετικά με την εποπτεία σε όλες τις φάσεις παραγωγής, προμήθειας, διανομής και χρήσης λαμβάνουν υπόψη ότι η ιατρική κάνναβη δεν έχει καταχωρηθεί ως φάρμακο και ορίζεται ως «επικίνδυνο ναρκωτικό».
  • Το «Τμήμα Φαρμακευτικής Κάνναβης» του Υπουργείου Υγείας είναι το αρμόδιο τμήμα για την εκπόνηση του ρυθμιστικού πλαισίου για τη χρήση της κάνναβης για ιατρικούς και ερευνητικούς σκοπούς.
Στο βίντεο από την εκπομπή ΕΡΤ Report της 23 Mαΐου 2017 που είχε τίτλο “Κάτι Τρέχει Με Την Κάνναβη”, περιλαμβάνεται ανάμεσα σε άλλα και η επίσκεψη στα εργαστήρια και τις Υπηρεσίες του Ισραήλ.
Kαλλιέργεια – Παραγωγή

Πραγματοποιούνται σε θερμοκήπια από εταιρείες που λαμβάνουν τους σπόρους ή τα νεαρά φυτά από εταιρείες που έχουν στην κατοχή τους φυτώρια για την ανάπτυξη των σπόρων.

Οι εταιρείες καλλιέργειας και παραγωγής λαμβάνουν τη σχετική άδεια από το Τμήμα «Φαρμακευτικής Κάνναβης» του Υπουργείου Υγείας και το Αστυνομικό Τμήμα, ενώ εποπτεύονται από το «Agricultural Research Organization» και το «Εθνικό Κέντρο Κάνναβης».

Οι εταιρίες αυτές μπορούν να συμπεριλαμβάνουν στις δραστηριότητές τους και την ανάπτυξη και παραγωγή των σπόρων ώστε να μη χρειάζεται να προμηθεύονται τους σπόρους από άλλες εταιρείες.

Οι αιτούντες θα πρέπει:

  • Να είναι ισραηλινοί πολίτες ή να έχουν εταιρεία ισραηλινών συμφερόντων,
    Να έχουν στην κατοχή τους γεωργική γη,
  • Να λάβουν έγκριση για τη δραστηριότητά τους από το «Agricultural Society», και
    εξουσιοδότηση από το Αστυνομικό Τμήμα.

Για την ανάπτυξη του σπόρου θα πρέπει να τηρούνται οι προδιαγραφές που ορίζονται από το Υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης και αφορούν σε περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως: η ένταση του φωτός, η ποσότητα του νερού, τα λιπάσματα και η υγρασία. Οι προϋποθέσεις αυτές έχουν την υποχρέωση της τήρησης προτύπων ασφαλείας και συμμόρφωση με την ορθή παρασκευαστική πρακτική.

Η διαδιακασία και οι εταιρείες που συμμετέχουν σε αυτήν ελέγχονται από το «Εθνικό Κέντρο Κάνναβης», τον Οργανισμό «Agricultural Research Organization» (ARO) του Υπ. Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, το «Τμήμα Φαρμακευτικής Κάνναβης» του Υπουργείου Υγείας, καθώς και από την Αστυνομία και το Υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας.

Επεξεργασία

  • Οι μονάδες επεξεργασίας αναλαμβάνουν την ανάλυση της ποιότητας της κάνναβης, την αποξήρανση, εκχύλιση κλπ.
  • Οι εταιρείες λαμβάνουν σχετική άδεια από το Τμήμα «Φαρμακευτικής Κάνναβης» του Υπουργείου Υγείας και εποπτεύονται από το «Εθνικό Κέντρο Κάνναβης».

Αποθήκευση Διανομή

  • Τα Distribution Houses” αδειοδοτούνται από το Τμήμα «Φαρμακευτικής Κάνναβης» του
  • Υπουργείου Υγείας κατόπιν συμμόρφωσης με τα κριτήρια αδειοδότησης που αναφέρονται στην Απόφαση.

Παράδοση στους ασθενείς

  • Από τα φαρμακεία στους ασθενείς.
  • Τα φαρμακεία και οι ασθενείς αδειοδοτούνται αμφότεροι από το Τμήμα
  • «Φαρμακευτικής Κάνναβης» του Υπουργείου Υγείας.

 

Πηγές / Διαβάστε Περισσσότερα:

Cannabis News: «Τόλμη και σύνεση για την κάνναβη»

Cannabis News: Ο  Οδικός Χάρτης Νομιμοποίησης της κάνναβης / σειρά άρθρων που αναφέρεται στα πιθανά μοντέλα νομιμοποίησης και τις ιδιαιτερότητές  τους.

CNN: Cannabis: Israel’s next big medical export?