Οδηγός για Αρχάριους, Το Ενδοκανναβινοειδές Σύστημα || A. Tι είναι τα κανναβινοειδή;

Μάθε περισσότερα για το ενδοκανναβινοειδές σύστημα και το πώς επηρεάζει την υγεία σου.

Το ενδοκανναβινοειδές σύστημα είναι ένα βιολογικό σύστημα το οποίο παίζει πολλούς σημαντικούς ρόλους στο ανθρώπινο σώμα. Είναι επίσης υπεύθυνο για τις φυσικές και ψυχολογικές επιδράσεις της κάνναβης.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν για πρώτη φορά το σύστημα ενώ προσπαθούσαν να κατανοήσουν τις επιδράσεις της κάνναβης και το ονόμασαν ενδοκανναβινοειδές σύστημα για αυτόν τον λόγο.

Το “ενδο” σημαίνει ενδογενές, δηλαδή εντός του του σώματος. Το “κανναβινοειδές” αναφέρεται στην ομάδα ενώσεων που ενεργοποιούν αυτό το σύστημα.

Το ενδοκανναβινοειδές σύστημα αποτελεί βασικό στόχο της ιατρικής έρευνας λόγω των ευρέων επιπτώσεων και των θεραπευτικών δυνατοτήτων του. Ενώ οι επιστήμονες έχουν τακτοποιήσει τα βασικά αυτού του συναρπαστικού συστήματος, πολλά ακόμα πρέπει να αποκαλυφθούν.

Α. Τι είναι τα κανναβινοειδή;

Τα κανναβινοειδή είναι οι χημικοί αγγελιοφόροι[1] για το ενδοκανναβινοειδές σύστημα. Ενώ υπάρχουν πολλά διαφορετικά κανναβινοειδή, όλα αυτά εμπίπτουν σε δύο κατηγορίες: στα ενδογενή και στα εξωγενή.

Τα ενδογενή υπάρχουν εντός του σώματος. Είναι επίσης γνωστά ως ενδοκανναβινοειδή, αυτές οι ενώσεις παράγονται φυσικά από το ανθρώπινο σώμα. Αυτά αλληλεπιδρούν[2] με τους υποδοχείς κανναβινοειδών για να ρυθμίζουν βασικές λειτουργίες, όπως διάθεση, μνήμη, όρεξη, πόνο, ύπνο και πολλά άλλα.

Τα εξωγενή προέρχονται εκτός του σώματος. Τα κανναβινοειδή που βρίσκονται στη κάνναβη, όπως η τετραϋδροκανναβινόλη (THC) και η κανναβιδιόλη (CBD), θεωρούνται εξωγενή. Όταν καταναλώνονται, αλληλεπιδρούν επίσης με τους υποδοχείς κανναβινοειδών για να παράγουν φυσικές και ψυχολογικές επιδράσεις στο σώμα.

 

[1] “What are Cannabinoids?” (Τι είναι τα Κανναβινοειδή;)

[2] “The Endocannabinoid System as an Emerging Target of Pharmacotherapy” (Το Ενδοκανναβινοειδές Σύστημα ως Αναδυόμενος Στόχος της Φαρμακοθεραπείας)

Πηγές /  Διαβάστε  Περισσότερα:

Αναδημοσίευση με μετάφραση από: Leaf Science, “The Endocannabinoid System A Beginner’s Guide”, Mar 17, 2017,

Cannabinoids / Health 

*Μετάφραση / Επιμέλεια: Σίμος Δαλκυριάδης με άδεια διανομής και ελεύθερης αναπαραγωγής CC0