Το εργοστάσιο σοκολάτας της Καναδικής Canopy Growth || Video

Σε ένα μέχρι πρότινος εγκαταλειμμένο εργοστάσιο σοκολάτας, στην πόλη Σμιθς Φολς του Καναδά, γράφεται η σύγχρονη ιστορία της κάνναβης…

Φτάνοντας κανείς έξω από το επιβλητικό κτίριο αντιλαμβάνεται αμέσως τη χαρακτηριστική μυρωδιά που τυλίγει την ατμόσφαιρα καθώς το εργοστάσιο σοκολάτας μετατράπηκε σε εργοστάσιο παραγωγής κάνναβης. Κάπως έτσι ξεκίνησε η Canopy Growth η μεγαλύτερη εταιρεία νόμιμης εμπορίας κάνναβης στον κόσμο.

Ο άνθρωπος πίσω από την Canopy Growth o Μπρους Λίντον, αποφάσισε να ρισκάρει ποντάροντας στην κάνναβη πολύ πριν θεσπιστούν οι νόμοι που επέτρεπαν τη χρήση της για οτιδήποτε άλλο εκτός από φάρμακο. Ακόμη κι αν η πρόσφατη αποχώρησή του από την εταιρεία κάνει πολλούς να μιλούν για επερχόμενη καταστροφή, το πρόσωπό του συνδέθηκε όσο κανενός άλλου τόσο με την άνοδο της συγκεκριμένης εταιρείας όσο και με την έκρηξη της παγκόσμιας αγοράς της κάνναβης

«;Oταν ξεκίνησα την εταιρεία φαινόταν να είναι η χειρότερη ιδέα του κόσμου. Δεν υπήρχαν κανόνες και η αγορά ήταν πολύ περιορισμένη. Το πρώτο διάστημα δυσκολευόμουν να μοιραστώ τα σχέδιά μου ακόμα και με τους οικείους μου. Πλέον, μέχρι και η μητέρα μου κάνει χρήση φαρμακευτικής κάνναβης» τόνιζε ο κ. Λίντον λίγες ημέρες πριν αφήσει τη θέση του.

Όπως αναφέρει ο Guardian, η ανακαίνιση του εργοστασίου της Canopy Growth κόστισε 115 εκατ. δολάρια, με την αξία της εταιρείας που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης να υπολογίζεται στα 11,5 δισ. δολάρια.

Αν και η χρήση κάνναβης με συνταγή γιατρού για την αντιμετώπιση κάποιας χρόνιας πάθησης ήταν νόμιμη στον Καναδά από το 2003, το 2018 άλλαξαν τα δεδομένα. Ο Καναδάς έγινε η δεύτερη χώρα μετά την Ουρουγουάη που νομιμοποίησε τη χρήση κάνναβης από ενήλικους ακόμη και για ευφορικούς σκοπούς. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εκτοξευτούν οι πωλήσεις του φυτού.

Σήμερα η εταιρεία απασχολεί 1.300 άτομα εκ των οποίων οι 800 είναι κάτοικοι του Σμιθς Φολς, αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στο 10% του πληθυσμού της πόλης.  Επιπλέον, σύμφωνα με την αντιδήμαρχο του Σμιθς Φολς, Γουέντι Αλφορντ, υπάρχουν και έμμεσα οικονομικά οφέλη που σχετίζονται με την ευημερία της πόλης.

«;Oταν τα φορτηγά ασφαλείας της Canopy Growth χρειάζονταν καινούργια ελαστικά, τα αγοράζουν από έναν ντόπιο προμηθευτή, που με την σειρά του προσλαμβάνει νέους εργαζομένους» είπε μεταξύ άλλων.

Το εργοστάσιο της εταιρείας μεγέθους 1 εκατομμυρίου τετραγωνικών ποδιών

Αρκετοί εργαζόμενοι της Canopy Growth είναι μάλιστα και μέτοχοι στην εταιρεία. Η εταιρεία προσπαθεί να προωθήσει την κάνναβη ως εναλλακτική λύση στις θεραπείες με τα οπιούχα, τα φάρμακα που έχουν οδηγήσει σε αμέτρητους θανάτους από υπερβολική δόση, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ και στον Καναδά.

Τα 150.000 κιλά κάνναβης που παράγονται κάθε χρόνο, τόσο στο συγκεκριμένο εργοστάσιο όσο και στα άλλα τεράστια θερμοκήπια της εταιρείας φορτώνονται σε τεθωρακισμένα φορτηγά που συνοδεύονται από προσωπικό ασφαλείας που οπλοφορεί.  Κάθε φορτηγό άλλωστε μπορεί να μεταφέρει ένα φορτίο αξίας 25 εκατ. δολαρίων.

 Η Canopy υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία ύψους 4,5 δισ. δολαρίων για την αγορά της αμερικανικής εταιρείας Cannabis Acreage, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες να έχει σημαντική επιρροή και στην αγορά των ΗΠΑ. Που να το φαντάζονταν όσοι απλά λάτρευαν τα σοκολατένια γλυκά που φτιάχνονταν κάποτε εκεί, ότι σύντομα το άρωμα του χρήματος θα μπορούσε να επισκιάσει όχι μόνο το άρωμα της σοκολάτας αλλά ακόμη και εκείνο της κάνναβης που το κινεί.

Πηγές: Guardian / The Economist