Καθώς οι ασθενείς πιέζουν για πρόσβαση στη θεραπεία με κάνναβη, οι φαρμακευτικές εταιρείες και οι παραγωγοί κάνναβης προσδοκούν να διεκδικήσουν ένα κομμάτι μιας αγοράς που θα μπορούσε να ανέλθει σε 55 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2028, σύμφωνα με έκθεση της βιομηχανίας. Η ανησυχία πολλών ασθενών, ωστόσο, είναι ότι οι νομοθέτες δε θα συμβαδίσουν με τη ζήτηση, αφήνοντας την ιατρική κάνναβη να εισχωρήσει αποσπασματικά στην αγορά, ανά προϊόν και ανά χώρα..

Η ευρωπαϊκή αγορά είναι κατακερματισμένη ως προς το θεσμικό πλαίσιο. Κάθε χώρα θέτει τα δικά της πρότυπα και κανονισμούς για τα προϊόντα κάνναβης, που σημαίνει ότι οι Γερμανοί για παράδειγμα μπορούν να πάρουν ιατρική συνταγή για θεραπευτική κάνναβη από γιατρό, ενώ οι Γάλλοι δεν έχουν ανάλογες επιλογές..

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν βοηθά στο ξεκαθάρισμα της σύγχυσης», όπως δηλώνει ο Thomas Skovlund Schnegelsberg, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της δανικής εταιρείας ιατρικής κάνναβης StenoCare στο Politico.

Το σοβαρότερο εμπόδιο είναι ότι η νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης συχνά συγχέεται με τη νομιμοποίηση της ευφορικής κάνναβης. Έτσι, ακόμη κι όταν οι χώρες επιτρέπουν την ιατρική κάνναβη, συχνά θέτουν πολύ αυστηρούς κανόνες. Για παράδειγμα, το Ηνωμένο Βασίλειο νομιμοποίησε την ιατρική κάνναβη, η οποία μπορεί να χορηγηθεί μόνο με ιατρική συνταγή, από ειδικευμένο ιατρό και μετά από αποτυχία άλλων θεραπειών.

Αυτοί οι κανόνες ίσως μπορούν να λειτουργήσουν για εκείνους που επιθυμούν να βρουν χάπια από ένα φαρμακείο ή ένα κανναβινοειδές (CBD) λάδι που πωλείται στα καταστήματα, αλλά δεν βοηθά τους ασθενείς που θέλουν να καλλιεργήσουν κάνναβη στο σπίτι είτε για λόγους κόστους είτε για να έχουν περισσότερες θεραπευτικές επιλογές.

Business as usual στην πλάτη των ασθενών

Οι μεγάλες εταιρείες – τόσο οι φαρμακευτικοί γίγαντες όσο και οι πολυεθνικές παραγωγοί κάνναβης – ασκούν πιέσεις στους νομοθέτες σε όλη την Ευρώπη για να τοποθετήσουν και να ρυθμίσουν τα προϊόντα τους στην αγορά.

Υποστηρίζουν ότι η κοινή κάνναβη μπορεί να περιέχει επιβλαβή φυτοφάρμακα και ότι τα προϊόντα που πωλούνται στη μαύρη αγορά συχνά δημιουργούνται για ψυχαγωγική χρήση και απλώς επαναδιατυπώνονται ως ιατρικά. Οι ασθενείς που χρησιμοποιούν τέτοια προϊόντα μπορεί να έχουν δυσάρεστες παρενέργειες επειδή «δεν προορίζονται να χρησιμοποιηθούν για ασθενείς», δηλώνει ο Schnegelsberg της StenoCare.

Ωστόσο, οι μικρότεροι παραγωγοί κάνναβης είναι επιφυλακτικοί όσον αφορά τη στάση και το ρόλο των φαρμακευτικών εταιρειών. Ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος για την Βιομηχανική Κάνναβη (European Industrial Hemp Association) δήλωσε ότι «αντιτίθεται έντονα» στις προσπάθειες πολυεθνικής εταιρείας να καταστήσει το CBD συνταγογραφούμενο φάρμακο. «Αυτό εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα μερικών εταιρειών, ενώ καταστρέφει τη νέα βιομηχανία CBD», ανέφερε τον Οκτώβριο.

Οι ασθενείς ανησυχούν για το πώς οι μεγάλες εταιρείες θα εισέλθουν στην αγορά, καθώς το μόνο που διακρίνουν να τις ενδιαφέρει είναι το οικονομικό όφελος

Η συζήτηση έφτασε στην ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κλήθηκε να δημιουργήσει μια πανευρωπαϊκή πολιτική για την ιατρική κάνναβη. Σύντομα, μεγάλες εταιρείες ήλθαν να καταθέσουν στους ευρωβουλευτές τη θέση τους.

Μία από αυτές ήταν η καναδική εταιρεία «Canopy Growth», μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες κάνναβης στον κόσμο και η οποία πρόσφατα επένδυσε 100 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία περισσότερων εγκαταστάσεων παραγωγής στην Ευρώπη. Η άλλη ήταν η βρετανική GW Pharmaceuticals, η οποία δήλωσε ότι δεν θα σχολιάσει τις ατομικές συναντήσεις με τους βουλευτές του Ευρωκοινοβουλίου, συμπληρώνοντας ότι δεν έχει καμιά θέση όσον αφορά τη νομιμοποίηση της κάνναβης. Αλλά για τα φάρμακα που προέρχονται από κάνναβη, πρέπει «οι κλινικοί ιατροί και οι ασθενείς να είναι βέβαιοι για την ποιότητα, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους – όπως και για οποιοδήποτε άλλο φάρμακο».

«Ιατρική κάνναβη» ή «φάρμακα που βασίζονται στην κάνναβη»;

Η συζήτηση στην κοινοβουλευτική επιτροπή επικεντρώθηκε στο κατά πόσο το ψήφισμα θα πρέπει να περιέχει τον όρο «ιατρική κάνναβη» ή «φάρμακα που βασίζονται στην κάνναβη». Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία επειδή η πρώτη θα επιτρέπει στους πολίτες να αναπτύξουν τη δική τους κάνναβη, ενώ η δεύτερη θα επιτρέπει μόνο τη χρήση ως προϊόν κάποιας φαρμακευτικής εταιρίας.

Το ψήφισμα της επιτροπής εγκρίθηκε τον περασμένο μήνα με τροπολογίες, υιοθετώντας τελικά τον όρο «φάρμακα που βασίζονται στην κάνναβη» προς απογοήτευση αρκετών ευρωβουλευτών. Η συνέχεια θα δοθεί πλέον στο Στρασβούργο όπου το Κοινοβούλιο θα προχωρήσει στην επόμενη φάση της έγκρισης ενός σχετικού πλαισίου.

Διαβάστε Επίσης:

Η έκθεση που δημοσιεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για τα ναρκωτικά, του γνωστού ως EMCDDA (European Monitoring Center for Drugs and Drug Addiction), σηματοδότησε για πρώτη φορά στα χρονικά την ενασχόληση του με την κάνναβη ως ένα εν δυνάμει φάρμακο. Αυτό αποτελεί ένα θετικό βήμα στο δρόμο της ορθολογικής ρύθμισης των σχετικών με το φυτό, η ίδια η έκθεση όμως δε διακρίνεται για τον καινοτόμο χαρακτήρα της.

Δεν είναι μόνο η έλλειψη της οπτικής «ενός απλού φυτού» στην έκθεση αυτή απ’ την οποία λογικά θα μπορούσε να εκκινήσει κανείς για να στοχεύσει στη λύση του προβλήματος, αλλά και η σχετικά άτολμη αντιμετώπιση των επιστημονικών δεδομένων που σχετίζονται με τις ιαματικές ιδιότητες του φυτού αυτού.

Ο Michael Barnes, καθηγητής νευρολογίας με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος συνεργάστηκε με την βρετανική κυβέρνηση για την αλλαγή των νόμων περί ιατρικής κάνναβης, δήλωσε ότι «θα ήθελε να δει κάποια τυποποίηση σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Αυτό θέλουν και οι ασθενείς. «Οι Ευρωβουλευτές θα μπορούσαν, αλλά δεν νομίζω ότι θα το κάνουν», δηλώνει σχετικά ο Sébastien Béguerie, ακτιβιστής της κάνναβης και ιδρυτής των εργαστηρίων AlphaCAT που δοκιμάζουν την ποιότητα της κάνναβης. «Θα ανοίξει πολλά ζητήματα … και οι νομοθέτες φοβούνται».

Με δυό λόγια… και ως Ευρωπαίοι πάμε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα.

Πηγές / Διαβάστε Περισσότερα:

Politico: Growing pains: Europe’s push for medical cannabis