To Iσραήλ παγώνει τις εξαγωγές κάνναβης… με εντολή Τραμπ

Κι ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που αποφάσισαν στο Ισραήλ να καλλιεργήσουν κάνναβη με σκοπό την εξαγωγή της για φαρμακευτικούς σκοπούς, όπως άλλωστε είχε εξαγγείλει το Ισραηλινό κράτος ότι θα επιτρέψει, αίφνης ένα τηλεφώνημα του Αμερικανού Προέδρου προς τον Ισραηλινό ανέβαλε επ’ αόριστο τις Ισραηλινές εξαγωγές του φυτού.

Τα διεθνή  Μέσα δεν είναι ιδιαίτερα περιγραφικά ούτε για το ύφος, ούτε πολύ περισσότερο για την αιτία της «έκκλησης Τραμπ προς Νετανιάχου».

Οι Ισραηλινοί επενδυτές όμως που έχουν ήδη ξεκινήσει τις σχετικές καλλιέργειες με σκοπό την εξαγωγή τους είναι κάτι παραπάνω από εκνευρισμένοι.

Σύμφωνα  με τις επίσημες ανακοινώσεις ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός «θα αναμένει νέες αναφορές σχετικά με το θέμα από το Υπουργείο Υγείας και την Εθνική Επιτροπή Οικονομίας» και μέχρι τότε «οι εξαγωγές του φυτού αναβάλλονται».

Οι πλέον των 400 αγροτών που είχαν εντωμεταξύ μέχρι το τέλος του 2017 αιτηθεί στο Ισραηλινό Υπουργείο Υγείας άδεια να καλλιεργήσουν και να εξαγάγουν, ιδιαίτερα αυτοί που είχαν εξασφαλίσει τη σχετική άδεια εξαγωγής παραμένουν εγκλωβισμένοι αναμένοντας τις εξελίξεις και ετοιμάζονται να κινηθούν δικαστικά.

Σύμφωνα  με κάποιους από τους υπολογισμούς το ύψος των Ισραηλινών εξαγωγών του φυτού αναμένεται να αγγίξει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια Αμερικής ανά έτος.

Υπενθυμίζουμε ότι στη χώρα η ιατρική χρήση της κάνναβης έχει επιτραπεί από τη δεκαετία του ’90 και σήμερα είναι χιλιάδες οι ασθενείς οι οποίοι ωφελούνται από το φάρμακο, ενώ οι έρευνες γύρω από τις ιαματικές ιδιότητες του φυτού έχουν αναδείξει το Ισραήλ σε πρωτοπόρο του σχετικού επιστημονικού  τομέα.

Η Αυστραλία επέτρεψε και αυτή πρόσφατα τις εξαγωγές κάνναβης. Ή τουλάχιστον έτσι είπε μιας και ο Αμερικανός Πρόεδρος πρόκειται να επισκεφτεί τη χώρα στο τέλος του μήνα οπότε και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το τι θα συμβεί έπειτα.

Με τούτα και μ’ εκείνα, εάν το σχέδιο νόμου που αφορά στην καλλιέργεια της φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα προχωρήσει άμεσα, οι πιθανότητες η χώρα μας να συγκεντρώσει αρκετούς επίδοξους καλλιεργητές και να περάσει στην πρωτοπορία του οικονομικού αυτού τομέα, δε θεωρείται και εντελώς απίθανη.

Διαβάστε Περισσότερα:

Haaretz: Israeli Firms See Big Global Demand for Medical Cannabis – if Government Allows Exports

Haaretz: In About-face, Israeli Health Chief Now Opposes Medical Marijuana Exports