Το ξεχασμένο και νόστιμο χαρούπι

Μια ματιά στον ξεχασμένο καρπό με αφορμή το 1ο Μεσογειακό Επιστημονικό Συνέδριο για τη Χαρουπιά που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στην Κρήτη, το χαρούπι για το οποίο πρόσφατα κατατέθηκε πρόταση για την ένταξή του στη λίστα της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Η χαρουπιά είναι είδος δασικό, γεωργικό, βιομηχανικό και καλλωπιστικό. Το ξύλο της δίνει ξυλάνθρακες αρίστης ποιότητας, το καρδιόξυλό της χρησιμοποιείται στην επιπλοποιία, την ξυλογλυπτική, την τορνευτική και τη βαρελοποιία ενώ ο φλοιός και τα φύλλα της στη βυρσοδεψία και τη βαφική.

Τα χαρούπια χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφή και στη παρασκευή οινοπνευματωδών ποτών.

Ακόμα αλευροποιούνται και χρησιμοποιούνται στη παρασκευή ενός θρεπτικού αλευριού κατάλληλου για βρεφικούς κοιλόπονους και παιδικές γαστρεντερίτιδες.

Από τα σπόρια τους εξάγεται μία κολλώδης ουσία (κόμμι) χρήσιμη στη χαρτοβιομηχανία καθώς και ως στερεωτικό σε διάφορα τρόφιμα.

Το ξύλο της χαρουπιάς χρησιμοποιείται σε ξύλινες διακοσμήσεις.

Στην Ελλάδα βρίσκεται αυτοφυής σε πολλές νησιώτικες περιοχές και κυρίως στην Κρήτη αλλά καλλιεργείται και σε φυτώρια για τον καλλωπισμό δρόμων και πάρκων.

Στην Κύπρο καλλιεργείται εδώ και χιλιάδες χρόνια, και το 90% της παραγωγής εξάγεται σε διάφορες μορφές (χαρουπάλευρο, ολόκληρος καρπός, χαρουποπυρήνας, αλεσμένα, γόμα σε Ιταλία, Αγγλία, Αμερική, Ισπανία, Αυστραλία, Ιαπωνία, και Αίγυπτο).

Βίντεο από το blog του 5ου Δημοτικού Σχολείου Κω

Εναλλακτικό του κακάο

Η σκόνη χαρουπιού είναι μια υγιεινή εναλλακτική αντί του κακάο. Δεδομένου ότι η σκόνη χαρουπιού είναι φυσικά γλυκιά, δεν υπάρχει καμία ανάγκη να προσθέσετε ζάχαρη ή άλλα γλυκαντικά όταν τη χρησιμοποιείτε στις αγαπημένες σας συνταγές. Η σκόνη χαρουπιού θεωρείται γενικά ασφαλής για κατανάλωση.

Τρόποι χρήσης του χαρουπιού

-σκόνη χαρουπιού σε smoothies

-σκόνη χαρουπιού σε γιαούρτι ή παγωτό

-σκόνη χαρουπιού στην αγαπημένη σας ζύμη ψωμιού

-ζεστό ρόφημα χαρουπιών αντί για ζεστή σοκολάτα

-αντικαταθηστουμε στα γλυκά την καραμέλα με χαρούπι

Διατροφική αξία / Φαρμακευτικές ιδιότητες

  • Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά
  • Χαμηλό σε νάτριο

Πάρα πολύ νάτριο στη διατροφή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο: υψηλής πίεσης του αίματος / -εμφράγματος / -εγκεφαλικού / -οστεοπόρωσης / -νεφρικών προβλημάτων

  • Περιέχει ασβέστιο, αλλά όχι οξαλικά

Μπορείτε να δείτε ολόκληρο το πρόγραμμα του συνεδρίου εδώ