Έρευνες για τη φαρμακευτική αξιοποίηση της κάνναβης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το Τμήμα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου συμφώνησε με την εταιρεία GB Sciences την εκπόνηση ενός κοινού ερευνητικού προγράμματος που αφορά στις θεραπευτικές δυνατότητες της κάνναβης.

Σύμφωνα με την είδηση που αναπαράγουν διεθνή Μέσα σαν το PR Newswire και το Picante, η εισηγμένη στο χρηματιστήριο GB Sciences και μια από τις μεγαλύτερες του κλάδου της κάνναβης «εγκαινιάζει ένα νέο έργο» στο Τμήμα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το πρόγραμμα ονομάζεται Canna-bolomics, και θα αναλύσει τις ποικιλίες του φυτού της εταιρείας ώστε να καθορίσει εάν αυτές βοηθούν και πως στη θεραπεία ασθενειών.

«Οι σχετικές δοκιμές που κάνει η εταιρεία στη Νεβάδα μετράνε μόνο δέκα κανναβινοειδή και είκοσι ένα τερπενοειδή του φυτού, ενώ οι νέες αναλύσεις με το Πανεπιστήμιο Αθηνών θα μας επιτρέψουν να εντοπίσουμε νέες ενώσεις που θα μπορούσαν ενδεχομένως να παρέχουν πρόσθετα ιατρικά οφέλη για νέα θεραπευτικά μείγματα των οποίων εκκρεμούν τα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας», εξηγεί σχετικά ο Dr. Andrea Small-Howard, Επιστημονικός Διευθυντής της GB Sciences.

Ο καθηγητής Λέανδρος Σκαλτσούνης

Ο καθηγητής Λεάνδρος Σκαλτσούνης, Διευθυντής του τμήματος Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του Πανεπιστημίου Αθηνών, δηλώνει επίσης: «Το Πανεπιστήμιο Αθηνών χαιρετίζει αυτήν την πολύ σημαντική συνεργασία, αυτή είναι η πρώτη μας διεθνής συνεργασία σε αυτόν τον εξαιρετικά σημαντικό τομέα. Η σχετικές έρευνες θα μας επιτρέψουν να επιλέγουμε καλύτερα τις κατάλληλες ενώσεις κανναβινοειδών ώστε να αναπτύξουμε την επόμενη γενιά θεραπευτικών φαρμάκων».

Το γεγονός από μόνο του δείχνει ιδιαίτερα ελπιδοφόρο μιας και η χώρα μας υστερεί ιδιαίτερα στο χώρο της σχετικής έρευνας ενώ ο πλανήτης τρέχει πλέον με ταχύτητες ιλιγγιώδεις, εγείρει όμως και εύλογες απορίες για το που οδηγείται η ίδια η έννοια «της έρευνας» γύρω από τις φαρμακευτικές ιδιότητες του φυτού καθώς ήδη στη σχετική ανακοίνωση γίνεται αναφορά στη «δημιουργία πατεντών» από τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από την έρευνα.

Διαβάστε Περισσότερα: