Το κάπνισμα κάνναβης… δημιουργεί ευφορία και στους παθητικούς καπνιστές

Εκατοντάδες είναι οι έρευνες για τις συνέπειες του παθητικού καπνίσματος στους μη καπνιστές. Οι έρευνες όμως για τις συνέπειες του παθητικού καπνίσματος κάνναβης δεν είναι και τόσες.

Μια από τις πλέον σοβαρές είναι αυτή του Πανεπιστημίου John Hopkins που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες στο Drug and Alcohol Dependence και έρχεται να μας φωτίσει σχετικά με το εάν υπάρχουν ψυχότροπες επιδράσεις στους παθητικούς καπνιστές κάνναβης.

Πρόκειται για την πρώτη σοβαρή έρευνα που διεξάγεται για το θέμα τα τελευταία 30 χρόνια και τα αποτελέσματά της επιβεβαιώνουν αυτό που προτάσσει και η κοινή λογική: συνέπειες υπάρχουν. Στους παθητικούς καπνιστές του πειράματος ανιχνεύθηκαν ίχνη THC –του ψυχοτρόπου συστατικού της κάνναβης στο αίμα, ενώ και σε επίπεδο διάθεσης και συμπεριφοράς ανιχνεύθηκαν εμφανείς επιρροές.

Το πόσο έντονη όμως είναι η επήρεια της κάνναβης στους παθητικούς καπνιστές είναι όμως ακόμη και μετά από αυτή την έρευνα σχετικό. Το πείραμα διεξήχθη μέσα σε ένα μη κλιματιζόμενο δωμάτιο στο οποίο έξι καπνιστές κλήθηκαν να καπνίσουν 10 τσιγάρα κάνναβης ο κάθε ένας (!) παρουσία έξι μη καπνιστών.

.

Εξώφυλλο μιας από τις αναλύσεις για τις βλαβερές συνέπειες καπνίσματος, παθητικού και μη.

“60 τσιγάρα, μέσα σε 1 ώρα, σε ένα mini cooper, με κλειστά παράθυρα…”

Οι “ακραίες συνθήκες” διεξαγωγής του πειράματος οδήγησαν πολλές αμερικανικές ιστοσελίδες και περιοδικά να περιγράφουν την αναλογία ανεκδοτολογικά  ως “έξι καπνιστές κάνναβης, με έξι μη καπνιστές, μέσα σε ένα mini cooper, με κλειστά παράθυρα, για μία ώρα…”.

To θέμα άλλωστε εκτός της σοβαρής του πλευράς έχει και μια ελαφρότερη αφού το καλούμενο και «contact high», η «παράπλευρη απώλεια» των παθητικών καπνιστών που «γελάνε πάντα περισσότερο από τους ενεργητικούς καπνιστές», αποτελεί κατά παράδοση αγαπημένο θέμα στα σχετικά ανέκδοτα.

Το πείραμα διεξήχθη σε δωμάτιο μεγέθους 12 τετραγωνικών και σε αυτό συμμετείχαν 6 καπνιστές κάνναβης και 6 μη καπνιστές ηλικίας από 18 έως 45 ετών. Οι καπνιστές κάπνισαν 10 τσιγάρα “καλής ποιότητας κάνναβης” και οι μη καπνιστές… απλά τους έκαναν παρέα καθήμενοι δίπλα τους.

Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου John Hopkins φρόντισε το πείραμα να πληρεί όλες τις απαιτήσεις ώστε τα αποτελέσματά του να είναι όσο το δυνατόν πιο ακριβή και διεξήχθη σε δύο στάδια, στο πρώτο στάδιο στο δωμάτιο λειτουργούσε ο εξαερισμός και στο δεύτερο ο εξαερισμός ήταν κλειστός.

“Βρήκαμε στους μη καπνιστές θετικά αποτελέσματα επήρειας από την κάνναβη μέσα στις πρώτες ώρες μετά το πείραμα” λέει ο ψυχίατρος κ. Ryan Vandrey, υπεύθυνος του πειράματος στο Johns Hopkins, “οι επιπτώσεις ήταν μικρές, οδήγησαν όμως κάποιους από τους συμμετέχοντας παθητικούς καπνιστές να κοπούν στο τεστ ναρκωτικών που διεξάγεται στους χώρους εργασίας”.

Τα όρια του Drug Test και οι εργαζόμενοι 

Στην Αμερική το θέμα του “τεστ για ναρκωτικά” στους εργασιακούς χώρους είναι ιδιαίτερα σοβαρό. Αν και στις μισές σχεδόν Πολιτείες της χώρας η κατανάλωση κάνναβης είναι ελεύθερη, τα τεστ στα οποία απαιτούν οι εργοδότες να υποβληθούν οι εργαζόμενοι αποτελούν μια ρουτίνα. Και οι εργαζόμενοι που βγαίνουν θετικοί στη χρήση κάνναβης χάνουν τη δουλειά τους.

Σε κάποιους εργασιακούς χώρους τα πράγματα είναι τόσο σκληρά ώστε ακόμη και οι μη καπνιστές αισθάνονται ανασφάλεια εάν συναναστρέφονται καπνιστές κάνναβης πιθανολογώντας ότι και το δικό τους τεστ θα βγει θετικό.

Στο ερώτημα “θα περάσω το τεστ;” ακόμη και οι πλέον σοβαρές έρευνες σαν αυτήν αδυνατούν να δώσουν οριστική απάντηση μιας και οι ανεξέλεγκτοι παράγοντες είναι άπειροι: η ποιότητα της κάνναβης, η περιεκτικότητά της σε THC, η ηλικία, το βάρος και η διάθεση του παθητικού καπνιστή, ακόμη και το πόσο κοντά στον καπνιστή βρίσκονταν.

Πηγές \ Διαβάστε Περισσότερα:

Eurekalert: ‘Extreme’ exposure to secondhand cannabis smoke causes mild intoxication

Μassroots: Johns Hopkins Confirms: Contact Highs Are Real 

MrStinkysgreengarden: The Facts About the Contact High