Tο σχέδιο νόμου για την παραγωγή ιατρικής κάνναβης όπως κατατέθηκε στη Βουλή

Ανοίγει ο δρόμος για την καλλιέργεια και την μεταποίηση φαρμακευτικής κάνναβης μετά και την κατάθεση του νομοσχεδίου. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα το μεσημέρι στην ΕΣΗΕΑ οι Υπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου, Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελος Αποστόλου παρουσίασαν το σχετικό νόμο που περνάει πλέον στη φάση της διαβούλευσης.

To σχέδιο νόμου όπως κατατέθηκε στη Βουλή, μπορείτε να το κατεβάσετε ολόκληρο από την ιστοσελίδα  της Βουλής των Ελλήνων πατώντας εδώ.

Την αιτιολογική  έκθεση που συνοδεύει το νόμο, μπορείτε να την κατεβάσετε από από την ιστοσελίδα  της Βουλής των Ελλήνων πατώντας εδώ.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο προβλέπεται η δημιουργία μιας «περίκλειστης» τεχνολογικά εξελιγμένης μονάδας έκτασης τουλάχιστον 4 στρεμμάτων στην οποία θα γίνεται και η καλλιέργεια αλλά και η μεταποίηση της κάνναβης αποκλειστικά για φαρμακευτικά χρήση.
«Ήδη πολλές χώρες στην Ευρώπη με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχουν προχωρήσει σε ρυθμίσεις που δημιουργούν ευνοϊκό πλαίσιο παραγωγής και τελικής διάθεση τέτοιων προϊόντων. Προχωρήσαμε σε μία σημαντική αλλαγή ειδικά μετά την υποβάθμιση της κάνναβης από την κατηγορία Α στην Β, στη λίστα των ναρκωτικών ουσιών.
Σήμερα δημιουργήσουμε το θεσμικό πλαίσιο που θα επιτρέψει, παρά το γεγονός ότι η κάνναβη παραμένει σε ένα καθεστώς μη νόμιμης καλλιέργειας, την καλλιέργεια και μεταποίηση του φυτού μόνο για φαρμακευτική χρήση» δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Ξανθός.

Η τελική διάθεση των προϊόντων θα γίνεται με τους τρόπους του κρατικού μονοπωλίου. «Υπάρχει η ιδέα της δίγραμμης συνταγής και υπάρχουν σκέψεις και για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των σκευασμάτων που ανήκουν στην κατηγορία β και δ, όπως και τα οπιοειδη» σημείωσε ο κ. Ξανθός, σημειώνοντας ότι θα εξεταστεί σε επόμενο στάδιο ανάλογα με την ζήτηση των ασθενών.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Αποστόλου «η καλλιέργεια δεν θεωρείται αγροτική αλλά είναι μια φάση για την παραγωγή της φαρμακευτικής κάνναβης. Δεν ήρθε η ώρα να βγάλουμε τα ροδάκινα και να ξεκινήσουμε την καλλιέργεια κάνναβης».
«Στοχεύουμε στη δημιουργία νέων θέσεων ανεργίας. Ηδη οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές κάνουν λόγο για πολλές εκατοντάδες θέσεις εργασίας. Είναι δύσκολο να γίνουν ακριβές εκτιμήσεις αυτή την ώρα» σημείωσε με τη σειρά του ο κ. Παπαδημητρίου.

Και μερικές φωτογραφίες από τη Κοινή Συνέντευξη Τύπου των Υπουργών που πραγματοποιήθηκε στην ΕΣΗΕΑ. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κοντονής δεν παρεβρέθηκε τελικά, ενώ στο πάνελ βρέθηκε και ο Υπουργός Επικρατείας κ. Βερναρδάκης.

Αναλυτικότερα μετά την προσεκτικότερη ανάγνωση του νόμου…