Η κάνναβη μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια για το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας

Η κάνναβη έχει μπει για τα καλά στον δημόσιο διάλογο της Βρετανίας και ένα από τα επιχειρήματα που φαίνεται να οδηγεί μια τουλάχιστον μερίδα του πολιτικού κόσμου να αγκαλιάζει την ιδέα της νομιμοποίησής της, είναι το πιθανό οικονομικό όφελος που θα προκύψει για τη χώρα.

Κάτι που επιβεβαιώνει και πρόσφατη μελέτη της Health Poverty Action η οποία εκτιμά πως η εμπορία της κάνναβης μπορεί να φέρει στα ταμεία της Αγγλίας από 1 έως 3,5 δισ. λίρες ετησίως από τους φόρους και μόνο. Ένα ποσό-μαμούθ που μπορεί να σώσει το NHS, το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας από την πλήρη κατάρρευση από την οποία κινδυνεύει.

Ταυτόχρονα, οι Άγγλοι αλλάζουν εν γένει γνώμη αναφορικά με την αποποινικοποίηση του φυτού καθώς πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε πως το 52% των πολιτών ηλικίας μεταξύ 18 και 44 ετών την υποστηρίζουν, σύμφωνα με τα όσα γράφει η εφημερίδα «Metro».

Η εκτίμηση των εσόδων του NHS από την νόμιμη αγορά κάνναβης ως συγκριτική προβολή των σχετικών εσόδων του Κολοράντο, της Ουάσιγκτον και της Ολλανδίας, μπορεί να αγγίξει έως και 3,5 δισ. λίρες ετησίως, σύμφωνα με την έρευνα -συγκριτικά με τα έσοδα από το αλκοόλ και τον καπνό στην Αγγλία. Δεξιά το ποσό «από το οποίο πάσχει» σήμερα το Δημόσιο Σύστημα Υγείας της Χώρας.

 

Πίνακας της ίδιας έρευνας με τις επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης νομιμοποίησης του φυτού στην Αγγλία:

Αριστερά η Μείωση Βλαβών όπου καταγράφονται μεταξύ άλλων τα ασφαλέστερα προϊόντα και η μείωση του προβλήματος της μεταπήδησης σε εθιστικές ουσίες.

Δεξιά τα πιθανά οφέλη από την αύξηση των εσόδων από φόρους, έως την ορθότερη τοποθέτηση έναντι θεμάτων «ανθρωπίνων δικαιωμάτων».