University of Lethbridge: Η κάνναβη μπορεί να καθυστερήσει την εισβολή του κοροναϊού στον ανθρώπινο οργανισμό

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του περιοδικού You May Say…, ερευνητές του Πανεπιστημίου Lethbridge που βρίσκεται στην Αλμπέρτα του Καναδά παρουσίασαν σειρά δεδομένων σύμφωνα με τα οποία συστατικά του φυτού της κάνναβης συμβάλουν αποτελεσματικά στην αναστολή της εξάπλωσης του Covid19 στον ανθρώπινο οργανισμό.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι θα χρειαστούν περαιτέρω κλινικές μελέτες ώστε τα αποτελέσματα της έρευνάς τους να οριστικοποιηθούν, δεν κρύβουν όμως την αισιοδοξία τους. Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, με βάση τα προκαταρκτικά δεδομένα και εν αναμονή περαιτέρω διερευνήσεων, τα αντιφλεγμονώδη εκχυλίσματα κάνναβης υψηλής περιεκτικότητας σε Κανναβιδιόλη-CBD μπορούν να ρυθμίσουν τη δράση των υποδοχέων σε όργανα όπως το στόμα, οι πνεύμονες και τα εντερικά κύτταρα.

Ένας από τους υποδοχείς, γνωστός ως ACE2, έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί μια από τις βασικές πύλες εισόδου του ιού COVID-19 στο σώμα. «Ο ιός έχει την ικανότητα να συνδέεται με αυτόν το υποδοχέα και να εισέρχεται μέσω αυτού στον οργανισμό σαν να άνοιγε μια πόρτα», λένε οι ερευνητές. «Αλλά κάποια από τα συστατικά της κάνναβης, βοηθούν στην επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού αποτρέποντάς τον να εισέλθει στον οργανισμό μέσω του ACE2».

«Φανταστείτε ότι ένα κύτταρο μας είναι ένα σαν ένα μεγάλο κτίριο γεμάτο πόρτες», λέει ο γενετιστής κ. Igor Kovalchuks  ο οποίος προχώρησε στην έρευνα αυτή μαζί με τη βιολόγο σύζυγο του Olga Kovalchuk. «Τα κανναβινοειδή μειώνουν τον αριθμό των θυρών στο κτίριο αυτό κατά 70%. Επομένως έτσι έχουμε περισσότερες πιθανότητες να καταπολεμήσουμε τον ιό.»

«Οι πρώτες ανακαλύψεις δείχνουν ότι τα εκχυλίσματα κάνναβης θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον της εξάπλωσης του ιού σε προϊόντα που εισπνέονται, σε στοματικά διαλύματα και διαλύματα για στοματικές γαργάρες τόσο ως κλινική πρακτική όσο και σε οικιακή χρήση», σημειώνουν οι δύο Ουκρανοί επιστήμονες οι οποίοι εργάζονται τα τελευταία χρόνια εντατικά στον Καναδά ερευνώντας την επίδραση συστατικών της κάνναβης σε μια σειρά ασθενειών.

Το ζευγάρι των ερευνητών είχε από τις μέχρι σήμερα έρευνές του συγκεντρώσει πληθώρα στοιχείων σχετικά με την δράση των κανναβινοειδών και εν μέσω της πανδημίας, εργάστηκε εξετάζοντας εάν τα έως τώρα δεδομένα τους θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν εναντίον του Covid19.

«Αρχικά μείναμε έκπληκτοι από τα αποτελέσματα, έπειτα αρχίσαμε να πανηγυρίζουμε», συμπληρώνει η Olga Kovalchuk. και επισημαίνει ότι

δεν πρόκειται κανείς να βρει γιατριά έναντι του ιού αγοράζοντας προϊόντα κάνναβης που θα βρει στο δρόμο ή στο περίπτερο, ούτε όλα βοηθούν, ούτε όλα είναι ασφαλή

Η έρευνα του Καναδικού Πανεπιστημίου έγινε με τη συνεργασία των εταιρειών Pathway RX Inc. και Swysh Inc., που ειδικεύονται στην φαρμακευτική αξιοποίηση συστατικών της κάνναβης και σύμφωνα με τις σχετικές δημοσιεύσεις «αρκετές από τις ποικιλίες κάνναβης» που χρησιμοποιούν οι εταιρείες αυτές «έχουν ήδη πατενταριστεί και η καλλιέργειά τους έχει αδειοδοτηθεί μέσω της εταιρείας sundialcannabis»

ΠΡΟΣΟΧΗ: Μη χρησιμοποιείτε σκευάσματα χωρίς την έγκριση του ιατρού ή του φαρμακοποιού σας.