Σημαντικό βήμα προς την νομιμοποίηση της κάνναβης από το Συμβούλιο της Ευρώπης

Μια νέα προσέγγιση της Ευρωπαϊκής πολιτικής για τα ναρκωτικά σηματοδοτεί το έγγραφο του Συμβουλίου της Ευρώπης που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες -αρχές Δεκεμβρίου του 2022.

Σύμφωνα με αυτό, για πρώτη φορά, τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενθαρρύνονται να «σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν εθνικές πολιτικές για τα ναρκωτικά, σύμφωνες με τις προτεραιότητες και τις ανάγκες τους».

Η αλλαγή δείχνει μικρή και απλά φραστική, στην πραγματικότητα όμως μειώνει τις εμπλοκές και τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν βαδίζοντας προς τη νομιμοποίηση της αγοράς της κάνναβης στη γηραιά ήπειρο, όσα κράτη το επιθυμούν

Και φυσικά, πρώτα – πρώτα η Γερμανία που ήδη οδεύει προς τη νομιμοποίησης του φυτού, αλλά και η Μάλτα που προηγήθηκε και φυσικά η Τσεχία που βρίσκεται σε συνεργασία με τη Γερμανία για το θέμα της νομιμοποίησης -και κατέχοντας την προεδρία του Συμβουλίου αυτή την περίοδο, δείχνει να πρωτοστάτησε στη σχετική πρόοδο.

Σε σχετικό δελτίο τύπου, ο Τσέχος εθνικός συντονιστής για την πολιτική κατά των ναρκωτικών, Jindřich Vobořil δήλωσε: καταφέραμε επιτέλους να συμφωνήσουμε σε ένα κείμενο που συμβάλλει σημαντικά και αποτελεί παράδειγμα μετατόπισης των πολιτικών για τα ναρκωτικά από την παράλογη ποινικοποίηση των ασθενών, σε μια ορθολογική πολιτική για τα ναρκωτικά, σε έναν μεγαλύτερο εξανθρωπισμό των πολιτικών της ΕΕ.

«Σε παγκόσμιο επίπεδο ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών ως έχουν τα πράγματα δεν μπορεί να κερδηθεί. Και δημιουργεί στιγματισμό, αλλά και εκατομμύρια αρρώστων και φυλακισμένων. Με αυτό το έγγραφο, η ΕΕ δεσμεύεται στην προσπάθεια αλλαγής της πολιτικής της με μια νέα πιο ανθρωποκεντρική», συμπλήρωσε.

Πηγή: You May Say… Mag