Βορίδης: Δε θα σταματήσω τη διαδικασία αδειοδοτήσεων για την κάνναβη

Μιλώντας εχθές 9/12/2019 στο 8ο συνέδριο Αγροτεχνολογίας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης ξεκαθάρισε, ότι «όσοι ασχολούνται με την κάνναβη θα είναι αρκετά «happy» με την κυβέρνηση της ΝΔ», αφού όπως πρόσθεσε, παρά τις προσωπικές του αντιθέσεις ως προς τη θεσμοθέτηση της παραγωγής της στη χώρας μας, «σέβομαι τη νομιμότητα – και από τη στιγμή που δεν υπάρχει πολιτική βούληση να καταργήσει το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει, αλλά να το διατηρήσει, εγώ δεν θα σταματήσω αυτή τη διαδικασία».

Αναφερόμενος στις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν στην έκδοση αδειών για την φαρμακευτική κάνναβη, ο κ. Βορίδης επισήμανε ότι «η αλήθεια είναι ότι καθυστέρησα ορισμένες άδειες για τη φαρμακευτική κάνναβη γιατί ήθελα να σκεφτώ το θεσμικό πλαίσιο, κυρίως ως προς το κανονιστικό πλαίσιο και μετά υπήρχε και ένα δεύτερο ζήτημα πιο τεχνικό, οι προδιαγραφές των λεγόμενων κλειστών ηλιοπερατών κατασκευών, για τις οποίες πρέπει να έχουν προδιαγραφές». Ξεκαθάρισε ότι «έκανα την επισταμένη μελέτη μου και έτσι δεν θα υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις».

Σχετικά με τα ανοικτά θέματα και ζητήματα με την βιομηχανική κάνναβη, ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι «το βασικό ζήτημα είναι ένα κομμάτι που έχει να κάνει με το τρόφιμο. Εκεί δεν έχουμε νομοθετικό πλαίσιο αυτή τη στιγμή. Υπάρχει μεγάλο ζήτημα, γιατί όλοι οι άνθρωποι είναι στον αέρα και υπάρχει και ζήτημα ερμηνείας, κυρίως ως προς την περιεκτικότητα που πρέπει να έχει σε τετραϋδροκανναβινόλη. Αυτό το κενό, γεννά θέματα που έχουν εξόχως τεχνικό χαρακτήρα και δεν εμπλέκουν μόνο το δικό μας υπουργείο», επισήμανε.   Χαρακτηριστικά μάλιστα τόνισε, ότι το «ανοικτό όριο απόκλισης, από το νομικό όριο του 0,2% σε περιεκτικότητα σε τετραϋδροκανναβινόλη στο 0,6%, και πως μπορεί αυτή η υπέρβαση να αιτιολογηθεί και κάτω από ποιες προϋποθέσεις, αρμόδια υπάλληλος του Χημείου του Κράτους που ενημέρωνε το Κοινοβούλιο, μας είχε πει ότι αυτό είναι απολύτως αδύνατον να γίνει τεχνικά».

  Κατά τον κ. Βορίδη, μια δεύτερη συζήτηση που πρέπει να γίνει αφορά στα προϊόντα από βιομηχανική κάνναβη και στο περιεχόμενο. «Αυτή η ουσία είναι ψυχοτρόπα και επομένως αυτό απασχολεί την Πολιτεία» σημείωσε και πρόσθεσε: «Πρέπει να γίνει μια σοβαρή προσέγγιση, ώστε να διασφαλίσουμε ορισμένα και συγκεκριμένα πράγματα». Καλλιεργητικά, «αυτό που έχει ενδιαφέρον, είναι οι προϋποθέσεις και οι όροι για το τι ορίζουμε ως κλειστή ηλιοπερατή κατασκευή. Πρέπει να διασφαλίζεται ότι θα είναι περίκλειστο και ασφαλές», τόνισε και πρόσθεσε πως «αυτό πρέπει να φτιαχτεί σε ό,τι αφορά τις άδειες εγκατάστασης και όχι λειτουργίας. Είναι ένα κενό που πρέπει να καλύψουμε μέχρι να περάσουμε στη φάση των αδειοδοτήσεων».

Πάντως, όπως είπε χαρακτηριστικά, «οι προδιαγραφές θερμοκηπίου γενικά μας λείπουν. Έχουμε ένα νομοθετικό έλλειμμα και κανονιστικό, και μέσα στο επόμενο διάστημα πρέπει και θα το καλύψουμε», ξεκαθάρισε. Περαιτέρω, ο ίδιος επισήμανε ότι πέραν των προαναφερομένων, «το βασικό ζήτημα είναι τι θα γίνεται το προϊόν που παράγεται στην Ελλάδα και θα εξάγεται με απόλυτα κλειστή διαδικασία. Τι θα γίνεται με την απόθηκευση, μεταφορά και εξαγωγή των προϊόντων αυτών. Δεν υπάρχει νομοθεσία. Χρειαζόμαστε περισσότερη νομοθεσία, κυρίως για το κομμάτι της μεταφοράς. Παραμένει αρρύθμιστο το συγκεκριμένο κομμάτι», επισήμανε.   Εν κατακλείδι, ο κ. Βορίδης είπε για την κάνναβη ότι υπάρχει το ρυθμιστικό πλαίσιο, «αλλά υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να μπουν στη θέση τους, προκειμένου οι άνθρωποι που επενδύουν να ξέρουν ότι επενδύουν σε ένα ασφαλές περιβάλλον». Μεταξύ άλλων, ο ίδιος επισήμανε πάντως: «Έχω θέματα με την νομοθεσία της κάνναβης, που όμως δεν είναι καλλιεργητικού τύπου». Πρόσθεσε ότι «το θέμα μου έχει να κάνει με τις προϋποθέσεις αδειοδότησης». Ως παράδειγμα ανέφερε ότι δεν υπάρχει καθολική απαγόρευση για ανθρώπους που έχουν καταδίκες για το νόμο περί ναρκωτικών, «και θεωρώ ότι αυτοί δεν πρέπει να αδειοδοτούνται», σημείωσε.

Το 8ο Συνέδριο Αγροτεχνολογίας διοργανώθηκε από το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.

 

Επενδυτικό «φάρμακο» 1,5 δισ. από την κάνναβη

Έχουν εγκριθεί 38 αιτήματα για παραγωγή του προϊόντος – 8.000 θέσεις εργασίας εν όψει

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ναυτεμπορικής επενδύσεις 1,5 δισ. ευρώ, που θα αποφέρουν 8.000 θέσεις εργασίας έρχονται στην Ελλάδα από τον τομέα της παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης, με έντονη παρουσία στην Κεντρική Μακεδονία και δη στο Κιλκίς, την ίδια ώρα που η διεθνής ζήτηση και αγορά της φαρμακευτικής κάνναβης αυξάνεται με μεγάλες ταχύτητες.

Όπως ανέφερε η προϊσταμένη Αδειοδότησης Επιχειρήσεων και Επιχειρηματικών Πάρκων του υπουργείου Ανάπτυξης, Ειρήνη Πιτταρά, στη διάρκεια του 8ου Συνεδρίου Αγροτεχνολογίας που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, μέχρις στιγμής έχουν κατατεθεί 116 αιτήματα, από τα οποία έχουν εγκριθεί τα 38 (οκτώ απομένει να τυπωθούν στο ΦΕΚ).

Επίσης, υπάρχουν 14 εγκρίσεις εγκατάστασης που είναι στη διαδικασία υπογραφών, ενώ έχουν απορριφθεί τέσσερις αιτήσεις και έχουν αποσυρθεί δύο. Οι 11 εκ των 38 εν λόγω επενδύσεων θα εδρεύουν στην Κεντρική Μακεδονία και οι οκτώ από αυτές στο Κιλκίς και πολλές έχουν ήδη περάσει σε κατασκευαστικό στάδιο. «Η Κεντρική Μακεδονία είναι στην καλύτερη σχεδόν θέση» τόνισε η κ. Πιτταρά και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το 2020 θα αποτελεί πραγματικότητα η ελληνική φαρμακευτική κάνναβη.

Σύμφωνα με την ίδια, επίσης, η Ευρώπη εκτιμάται ότι θα αποτελεί το 2028 τη μεγαλύτερη αγορά φαρμακευτικής κάνναβης με μέγεθος 55,2 δισ. ευρώ, ενώ 30 εκατομμύρια ασθενείς θα τη λαμβάνουν ως αγωγή.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η senior manager της Deloitte, Χριστίνα Αμοιραδάκη, τόνισε ότι η αγορά της κάνναβης, είτε πρόκειται για φαρμακευτική είτε για ψυχαγωγική χρήση, είναι ανερχόμενη και το 2017 οι πωλήσεις έφτασαν τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, με το 93% να προέρχεται από ΗΠΑ και Καναδά και αναμένεται να εκτιναχθούν στα 13,5 δισεκατομμύρια μέχρι το 2023.

Την ανάγκη συνεργασίας επιχειρήσεων, ώστε να μπορέσουν να παραχθούν εξειδικευμένα προϊόντα από βιομηχανική κάνναβη, τόνισε από την πλευρά του ο Δημήτρης Τσιλιακούδης, γενικός διευθυντής των «Μύλων Καπλανίδη», η οποία έχει παράξει μίγμα για ψωμί με αλεύρι κάνναβης και αλεύρι για γλυκά με πρωτεΐνη κάνναβης χωρίς γλουτένη, τονίζοντας ότι «η κάνναβη είναι μεγάλη ευκαιρία για την παραγωγή προϊόντων, αρκεί το κράτος να προστατεύσει την παραγωγική διαδικασία».