Βορίδης για βιομηχανική κάνναβη: «Δεν είναι αθώα η διαχείριση της, περιέχει ψυχοτρόπες ουσίες»

Ολοκληρώθηκε ‘Α ανάγνωση το νομοσχεδίου «για τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα» στη Βουλή. Πρόκειται για το νομοσχέδιο το οποίο έχει αναστατώσει τους καλλιεργητές βιομηχανικής κάνναβης  της Ελλάδας καθώς ορίζει ακόμη και να καίνε τη σοδειά τους με δικά τους έξοδα εάν αυτή κινηθεί μεταξύ του 0,2 και του 0,6% περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη – THC.

Για «ένα νομοσχέδιο με ιδιαίτερα βαρύγδουπο τίτλο» μίλησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Λαρίσης, Βασίλης Κόκκαλης , ενώ σε αναφορά του στη διάταξη για την βιομηχανική κάνναβη, δήλωσε «είναι προτιμότερο να μας πείτε ότι δεν επιθυμείτε αυτή την καλλιέργεια» και ρώτησε «γιατί δεν θεωρείτε τη βιομηχανική κάνναβη εναλλακτική μορφή καλλιέργειας;» επισημαίνοντας ότι «έχουν σταματήσει πολλές επενδύσεις στον πρωτογενή αυτό τομέα και έχουν μειωθεί τα στρέμματα των καλλιεργειών»

Από την πλευρά του ο Κρίτων Αρσένης του Μέρα 25 μίλησε «για τιμωρητική στην πράξη διάταξη που στρέφεται ενάντια στους παραγωγούς βιομηχανικής κάνναβης».

Απαντώντας ο κ. Βορίδης, υπεραμύνθηκε της επίμαχης διάταξης τονίζοντας την ανάγκη να είναι εποπτευόμενη καλλιέργεια, καθώς όπως είπε, «δεν είναι αθώα η διαχείριση της γιατί περιέχει ψυχοτρόπες ουσίες».

Tαυτόχρονα, επιστολή στον Πρωθυπουργό για το θέμα απέστειλε και ο υπό σύσταση σύλλογος επαγγελματιών κάνναβης ΕΣΚΑΝΝΑ ζητώντας την απόσυρση της επίμαχης διάταξης.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΕΣΚΑΝΝΑ (μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την επιστολή εδώ ) «η τροπολογία αυτή, βάζει κυριολεκτικά φωτιά σε ένα πολύτιμο αγροτικό προϊόν, καταδικάζει αξιόπιστους και έντιμους αγρότες σε οικονομική καταστροφή διασύροντάς τους παράλληλα στην τοπική κοινωνία, και υπονομεύει την υγιή και βιώσιμη ανάπτυξη ενός νέου κλάδου που αποδεδειγμένα μπορεί να συμβάλει στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας».

Μπορείτε να δείτε το βίντεο της συνεδρίασης της Βουλής πατώντας επάνω στην εικόνα ή εδώ.
Σχετικά με την κάνναβη ο πρ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης (από το 24:53 έως το 28:35) και ο Κρίτων Αρσένης του Μέρα 25 (στο 1:22:50).
.
Πηγή: ΑΠΕ/ ΜΠΕ – TVXS