Βουλή, ερώτηση 44 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ: «Γιατί στερείτε από τους ασθενείς τα φάρμακα κάνναβης;»

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Υγείας και Ανάπτυξης κατάθεσαν στη Βουλή την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου οι τομεάρχες Υγείας Ανδρέας Ξανθός και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, καθώς και 42 ακόμη βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με την πρόσφατη διάταξη με την οποία απαγορεύτηκε η εισαγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης για το θέμα:

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της επερώτησης των 44 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

 

Αθήνα, 11 Φεβρουαρίου 2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

Υγείας

Ανάπτυξης & Επενδύσεων

Θέμα: Η κυβέρνηση στερεί από τους ασθενείς τα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης

Τα τελευταία χρόνια η επιστημονική έρευνα έχει αποδείξει ότι πολλές ουσίες που περιέχονται στο φυτό cannabis sativa έχουν φαρμακευτική δράση σε σειρά ασθενειών και ιατρικών καταστάσεων (χρόνιος πόνος, επιληψία, παρενέργειες χημειοθεραπειών κ.λ.π) και η έρευνα συνεχίζεται. Ανταποκρινόμενη στα αιτήματα των ασθενών, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε για πρώτη φορά ένα πλαίσιο για τη φαρμακευτική κάνναβη στη χώρα μας. Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας ήταν ο νόμος 4523/2018, ο οποίος είχε διπλό στόχο: αφενός να διευκολύνει την πρόσβαση των ασθενών που τα έχουν ανάγκη σε σκευάσματα φαρμακευτικής κάνναβης, και αφετέρου τη θεσμοθέτηση ενός συνολικού πλαισίου για την καλλιέργεια, διακίνηση και παραγωγή προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, καθώς η χώρα μας διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα για αυτή την παραγωγική διαδικασία (επάρκεια επιστημονικού προσωπικού, αναπτυγμένο αγροτικό και φαρμακευτικό τομέα, κλίμα). Το εγχείρημα δεν ήταν απλό, δεδομένου ότι κάνναβη συνεχίζει να παραμένει μια κατά τα άλλα απαγορευμένη ναρκωτική ουσία.

  • Κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου, η αντιπολιτευόμενη τότε Νέα Δημοκρατία αναλώθηκε σε ένα κρεσέντο λαϊκισμού και τερατολογίας περί ναρκωτικών στα νοσοκομεία, αδιαφορώντας για τα αδιάσειστα επιστημονικά στοιχεία. Η προσπάθεια αυτή απαξίωσης έπεσε στο κενό: λίγους μήνες μετά, τα εγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια για τη δημιουργία μονάδων παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης ξεπερνούσαν σε αξία τα 350 εκ. ευρώ και τα υποβεβλημένα περίπου 1 δις ευρώ. Ταυτόχρονα, παράγοντες της αγοράς έκαναν λόγο για το πιο σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο στην Ευρώπη και ένα από τα πιο προωθημένα παγκοσμίως.
  • Η στάση της ΝΔ άλλαξε φυσικά όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας. Τότε το πλαίσιο για τη φαρμακευτική κάνναβη έγινε ξαφνικά “εξαιρετικό” και η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δεσμεύτηκε να το αναπτύξει. Παράλληλα, άρχισαν να έρχονται τα πρώτα σκευάσματα φαρμακευτικής κάνναβης από το εξωτερικό, με τη διαδικασία της έκτακτης εισαγωγής μέσω ΙΦΕΤ, ώστε να δοθούν στους ασθενείς που τα είχαν ανάγκη.
  • Με τροπολογία που κατατέθηκε την τελευταία στιγμή σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων (άρθρ. 71 του ν.4864/21) απαγορεύτηκε η εισαγωγή προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης για εγχώρια κατανάλωση! Δεδομένου ότι η εγχώρια παραγωγή σκευασμάτων φαρμακευτικής κάνναβης στη χώρα μας δεν έχει αναπτυχθεί με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να μην υπάρχει παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης από την εγχώρια αγορά, η διάταξη είναι βέβαιο ότι απαγορεύει την πρόσβαση των ασθενών στην απαραίτητη θεραπεία τους. Επιπλέον, η συγκεκριμένη τροπολογία προσκρούει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας αγαθών και υπηρεσιών εντός την ενιαίας αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης , καθώς τυχόν περιορισμοί για λόγους δημοσίου συμφέροντος, όπως η προστασία της δημόσιας υγείας, πρέπει να είναι αναλογικοί και να μην προκαλούν διακριτική  (δυσμενή) μεταχείριση εις βάρος  αγαθών που έχουν λάβει άδεια νόμιμης κυκλοφορίας σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ, ενώ δημιουργεί και στρεβλώσεις του ανταγωνισμού εις βάρος των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται εντός της ΕΕ..

 

Επειδή η εξασφάλιση της πρόσβασης στις αναγκαίες θεραπείες αποτελεί υποχρέωση του κράτους,

Επειδή η φαρμακευτική κάνναβη είναι επιστημονικά αποδεδειγμένη θεραπεία σειράς ασθενειών και ιατρικών καταστάσεων,

Επειδή με τη διάταξη του άρθρου 71 του ν. 4864/21 οι ασθενείς θα στερηθούν την απαραίτητη θεραπεία τους,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν προκειμένου να διασφαλιστεί η πρόσβαση των ασθενών σε σκευάσματα φαρμακευτικής κάνναβης;

  2. Εγείρεται θέμα παράνομου περιορισμού της ελεύθερης διακίνησης αγαθών καθώς και στρέβλωσης του ανταγωνισμού εντός της ενιαίας αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη συγκεκριμένη διάταξη; Ενδέχεται να υπάρξουν κυρώσεις προς τη χώρα με την παραβίαση των προβλεπόμενων διατάξεων του ενωσιακού δικαίου;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ξανθός Ανδρέας

Χαρίτσης Αλέξης

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αγαθοπούλου Ειρήνη

Αναγνωστοπούλου Σία

Αραχωβίτης Σταύρος

Αυγέρη Δώρα

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βαρεμένος Γιώργος

Γιαννούλης Χρήστος

Γκιόλας Γιάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ζαχαριάδης Κώστας

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ηγουμενίδης Νίκος

Θραψανιώτης Μανόλης

Καφαντάρη Χαρά

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χάρης

Μάρκου Κώστας

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μιχαηλίδης Ανδρέας

Μουζάλας Γιάννης

Μπαλάφας Γιάννης

Μπάρκας Κώστας

Μωραϊτης Θάνος

Νοτοπούλου Κατερίνα

Παπαδόπουλος Σάκης

Παπανάτσιου Κατερίνα

Πούλου Παναγιού

Ραγκούσης Γιάννης

Σαρακιώτης Γιάννης

Σκουρλέτης Πάνος

Σκούφα Μπέττυ

Τζούφη Μερόπη

Τσίπρας Γεώργιος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νικόλαος

Φωτίου Θεανώ

Χαρίτου Δημήτριος

Χατζηγιαννάκης Μίλτος

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος