Wall Street Journal: Η Ελλάδα καλλιεργεί επιχειρηματικές ευκαιρίες στον τομέα της κάνναβης

Σε ένα εκτενές αφιέρωμα στην Ελλάδα, την αλλαγή της νομοθεσίας της για την κάνναβη και τις επερχόμενες επενδύσεις, η Νεκταρία Σταμούλη καταγράφει για τη Wall Street Journal  τις πρόσφατες αλλαγές που αφορούν στο φυτό στη χώρα μας. Σας μεταφέρουμε το αναλυτικό αφιέρωμα της εφημερίδας μεταφρασμένο στην ελληνική:

Όταν η κυρία Παππά και ο σύζυγός της άνοιξαν ένα κατάστημα στην Αθήνα το 2002, προσφέροντας ρούχα και άλλα προϊόντα από κάνναβη, σύντομα βρέθηκαν αντιμέτωποι με κατηγορίες για διακίνηση ναρκωτικών. Απαλλάχτηκαν μετά την απόρριψη των σχετικών κατηγοριών από τα ελληνικά δικαστήρια, αφού όμως ταλαιπωρήθηκαν επί μια δεκαετία.

«Θέλαμε να διατηρήσουμε την επιχείρηση ανοικτή με κάθε κόστος», είπε η κ. Παππά. «Σχεδόν μας κατέστρεψε οικονομικά και ψυχολογικά, αλλά είδαμε ότι η αλλαγή σχετικά με την κάνναβη έρχονταν και θέλαμε να είμαστε ένα μέρος της.»

Αυτό «που έρχεται», κατά την άποψή της και κατά την άποψη των περισσότερων επιχειρηματιών και επενδυτών, είναι μια έκρηξη στην ανάπτυξη και την πώληση νόμιμης κάνναβης στην Ευρώπη. Η Ελλάδα μάλιστα θα μπορούσε να είναι ένας από τους μεγαλύτερους νικητές.

Η χώρα, η οποία αναδύεται σιγά σιγά από μια κρίση που κράτησε μια δεκαετία, μόλις χορήγησε άδεια καλλιέργειας κάνναβης σε δύο ιδιωτικές εταιρείες, ενώ σκοπεύει να χορηγήσει 12 ακόμη άδειες αυτό το μήνα.

Η Ελλάδα νομιμοποίησε την κάνναβη για ιατρική χρήση το 2017. Η χρήση ιατρικής κάνναβης επιτρέπεται επί του παρόντος σε εννέα χώρες της Ευρώπης, αλλά περισσότερες χώρες εξετάζουν το ενδεχόμενο.

Η Κρίστα Παππά και ο Αργύρης Mουντζούρης στο κατάστημά τους το Kannabisshop. Πηγή WSJ.

«Η Ελλάδα είναι η Καλιφόρνια της Ευρώπης»

«Η Ελλάδα είναι η Καλιφόρνια της Ευρώπης», δήλωσε ο James Ickes, διευθύνων σύμβουλος της Devcann, μιας εταιρείας με έδρα το Οχάιο που επενδύει 12 εκατομμύρια ευρώ (13,7 εκατομμύρια δολάρια) για την καλλιέργεια, επεξεργασία και εξαγωγή ιατρικής και βιομηχανικής κάνναβης στην Ελλάδα.

Οι επενδύσεις στη βιομηχανία κάνναβης έχουν απογειωθεί στη Βόρεια Αμερική χάρη στην πρόσφατη νομιμοποίηση της κάνναβης στον Καναδά, με την εμφάνιση νεοσύστατων επιχειρήσεων και την άνοδο των μετοχών των σχετικών εταιρειών. Η έκρηξη αναμένεται να εξαπλωθεί στις ΗΠΑ μετά την έγκριση της Farm Bill τον Δεκέμβριο του ’18, ρύθμιση που νομιμοποιεί τη βιομηχανική κάνναβη και χαλαρώνει τους σχετικούς περιορισμούς.

Οι χώρες της Νότιας Ευρώπης με άφθονο ήλιο και ήπιους χειμώνες, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Κύπρος, είναι ιδανικά μέρη για καλλιέργεια κάνναβης και θα αποτελέσουν το κέντρο της νόμιμης βιομηχανίας κάνναβης στην Ευρώπη

Η «προσιτή εργασία» και η εύκολη πρόσβαση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες καθιστούν την τοποθεσία ιδανική. Οι επενδυτές και οι επιχειρήσεις του κλάδου εκτιμούν ότι η αγορά της ιατρικής-κάνναβης στην Ευρώπη θα μπορούσε να υπερβεί τις ετήσιες πωλήσεις των 50 δισ. Ευρώ.

«Η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος, καθώς είναι μία από τις λίγες χώρες που προσφέρει την ευκαιρία για εξαγωγή ενώ η τοποθεσία της χώρας είναι ιδανική: ένα μονοπάτι για την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο κ. Ickes.

Στο σπίτι τους στην Αθήνα, η Κρίστα Παππά και ο σύζυγός της Αργύρης Μαντζούρης προετοιμάζουν φαγητό με έλαια κάνναβης για την 18χρονη γάτα τους, τον Οδυσσέα που πάσχει από αρθρίτιδα. Πηγή WSJ.

Οι πρώτες άδειες αφορούν επενδύσεις ύψους 185 εκατ. Ευρώ οι οποίες θα μπορούσαν να φθάσουν το 1 δισ. Ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια, δήλωσαν αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης. Ο Νίκος Καρανίκας, ο οποίος συντονίζει το σχέδιο κυβέρνησης για τη βιομηχανία της κάνναβης, δήλωσε ότι τουλάχιστον 10 ακόμη εταιρείες, κυρίως από τον Καναδά και το Ισραήλ, επιδιώκουν να επενδύσουν μεταξύ 10 και 100 εκατομμυρίων ευρώ στον τομέα. Στόχος όλων είναι οι εξαγωγές προς πλουσιότερες και μεγαλύτερες αγορές, όπως η Γερμανία.

Η καναδική εταιρεία Tilray, η οποία το 2016 έγινε η πρώτη εταιρεία που εξάγει προϊόντα κάνναβης στην Ευρώπη από τη Βόρεια Αμερική, άρχισε να καλλιεργεί τα φυτά της στην κεντρική Πορτογαλία πέρυσι.

«Βλέπουμε την αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tilray Brendan Kennedy. «Όταν μπήκα στον τομέα το 2010, η ιατρική κάνναβη ήταν νόμιμη σε 15 χώρες. Σήμερα υπάρχουν περισσότερες από 35 χώρες και είναι ξεκάθαρο για μένα ότι θα υπάρξουν περισσότερα από 60 στους επόμενους 24-36 μήνες », δήλωσε.

Η Κύπρος σχεδιάζει επίσης να χορηγήσει σύντομα τις πρώτες άδειές της.

«Οι αντιλήψεις αλλάζουν καθώς ο τομέας αναπτύσσεται», δήλωσε ο Ανδρέας Γεννηματάς, συνεργάτης σε δύο εταιρείες που θα δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα.

Είναι σαν το Διαδίκτυο στα τέλη της δεκαετίας του ’90

Ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας είναι παραδοσιακά συντηρητικό και «ύποπτο» απέναντι στην κάνναβη.

Εικόνα από το σημερινό αφιέρωμα της εφημερίδας.

 

Η κ. Παππά και ο σύζυγός της αντιμετώπιζαν μια ευρεία δυσαρέσκεια επί πολλά πολλά χρόνια. Λίγο μετά το άνοιγμα του καταστήματός τους, η αστυνομία συγκέντρωσε «αποδεικτικά στοιχεία», μεταξύ των οποίων κι ένα ζευγάρι σορτς πυγμαχίας ώστε να ελέγξει εάν επρόκειτο για παράνομα ναρκωτικά. Παρόλο που τα ρούχα κατασκευζονταν από βιομηχανική κάνναβη κι όχι από κάνναβη που περιείχε την ψυχοδραστική χημική THC, η κ. Παππά κατηγορήθηκε για διακίνηση ναρκωτικών. «Πολλοί από τους φίλους και τους συγγενείς μας γύρισαν την πλάτη τότε» μας είπαν. Και ο πεθερός της πώλησε το σπίτι του για να τους βοηθήσει.

Σήμερα, όμως, η Ελλάδα έχει ανάγκη από επενδύσεις για να ανακάμψει από τα οικονομικά της δεινά και η κριτική για το νέο κύμα των επενδύσεων που αφορούν στην κάνναβη έχει πλέον εκλείψει.

«Είμαστε μια κοινωνία σε κρίση που αναζητά νέα επενδυτικά μοντέλα τόσο για τη γεωργία μας όσο και για τις βιομηχανίες μας – και η βιομηχανία του φυτού μπορεί να προσφέρει και τα δύο» δήλωσε ο Αργύρης Μουντζούρης, σύζυγος της κυρίας Παππά.

Προς το παρόν, καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν σκοπεύει να νομιμοποιήσει την παραγωγή κάνναβης για ευφορικούς σκοπούς. Οι επενδυτές λένε ότι επικεντρώνονται στην ιατρική κάνναβη προς το παρόν, αλλά ότι η κάνναβη θα μπορούσε να ακολουθήσει εάν οι αρνητικές αντιλήψεις για το φυτό υποχωρήσουν. Η νομιμοποίηση της χρήσης ευφορικής κάνναβης από ενήλικες θα μπορούσε να διπλασιάσει τις ευρωπαϊκές επενδύσεις στον τομέα, εκτιμούν οι επενδυτές.

Ο Οδυσσέας, η 18χρονη γάτα της κας Παππά και του κ. Μαντζούρη, είναι ένας από τους πρώτους ασθενείς που παίρνουν την κάνναβη στην Ελλάδα. Υποφέρει από αρθρίτιδα και άλλους πόνους που σχετίζονται με την ηλικία. Μια ημερήσια δόση λαδιού κάνναβης στο φαγητό του τον κάνει πιο ενεργητικό και παιχνιδιάρικο, είπε το ζευγάρι. Ελπίζουν ότι άλλοι Έλληνες θα απολαύσουν παρόμοια οφέλη σύντομα.

Πηγές \ Διαβάστε Περισσότερα:

WSJ:. Joint Ventures: Greece Cultivates Business Opportunities in Cannabis