Weed Craft Inc, το videogame της κάνναβης || Βίντεο

Εάν έχετε αναρωτηθεί πώς γίνεται η διαδικασία της επεξεργασίας της κάνναβης, θέλετε να γνωρίζετε όλες τις λεπτομέρειες για να γίνει νόμιμη διακίνηση για τις θεραπευτικές της ικανότητες ή απλά να γίνετε λίγο Walter White από το Breaking Bad, το WeedCraft Inc ίσως είναι ο τίτλος που χρειάζεστε.

Σύμφωνα με την κριτική του παιχνιδιού από το PC Mag, το παιχνίδι που κοστίζει 16,79 ευρώ είναι αρκετά μινιμαλιστικό και απλό να το κατανοήσετε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχει τις λεπτομέρειες που χρειάζεται για να σας κρατήσει το ενδιαφέρον τόσο ώστε όταν κοιτάτε το ρολόι να ξαφνιάζεστε πάντα για το πώς πέρασε τόσο γρήγορα η ώρα.

Η Devolver Digital και η Vile Monarch μπορεί να μην έχουν δώσει στο συγκεκριμένο παιχνίδι γραφικά τελευταίας γενιάς, αλλά έχει μία ας πούμε πιο Borderlands προσέγγιση, με υπέροχο καρτουνίστικο artwork που ταιριάζει γάντι στην απόδοση του concept, που ασορτί με το πολύ βολικό playstyle, έχει υπερβολικά εθιστικό Gameplay που θα δυσκολευτείτε να σταματήσετε να παίζετε.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η εν λόγω δημιουργία δεν σας αφήνει σε χλωρό κλαρί, αφού πάντα έχετε κάτι να απασχολήσετε τα χέρια σας. Είτε αυτό σημαίνει πότισμα στις γλάστρες, είτε να πουλάτε τα «προϊόντα» σας, να μελετάτε νέες τεχνικές για την αύξηση της ποιότητας της ποικιλίας σας, να ψάχνετε τρόπους να επικρατήσετε στην κάθε αγορά και πολλές άλλες δραστηριότητες, πάντα με το άγρυπνο μάτι της αστυνομίας να παρακολουθεί την κάθε σας κίνηση.

To Weedcraft Inc είναι μία όμορφη, ριψοκίνδυνη εκδοχή της επιχειρηματικής ιδέας. Στην αρχή του σεναρίου ξεκινάτε, ως ένας MBA φοιτητής που παράτησε τη σχολή του και γύρισε στο πατρικό του για να ασχοληθεί με το εμπόριο κάνναβης. Ακούγεται λίγο «τυρί», αλλά το παιχνίδι δεν είναι μισοτελειωμένη δουλειά. Αποτελεί ένα λεπτομερές management sim με «άπειρες» επιλογές και πληροφορίες, ενώ παράλληλα η διαδικασία του growing και η βελιστοποίηση των διαφόρων φυτών είναι ιδιαίτερα απολαυστική και ικανοποιητική.

Το πλήθος των επιλογών ίσως σας φανεί μεγάλο στην αρχή αλλά το παιχνίδι φροντίζει να σας τα μάθει όλα πολύ σταδιακά, ενώ τα tutorials και η βοήθεια που σας δίνει είναι ιδιαίτερα επιμορφωτική. Δεν θα δυσκολευτείτε να μάθετε και να μπείτε σε λεπτομέρειες για να κάνετε master τους βασικούς μηχανισμούς.

H αγορά

Φυσικά ο πρωταγωνιστής δεν θα μπορούσε να είναι άλλος πέρα από την κάνναβη, η οποία συναντάται σε πάρα πολλές ποικιλίες σε όλα τα μπερδεμένα σχήματα, χρώματα, ιδιότητες και γεύσεις. Ο τίτλος διαθέτει διάσημους τύπους μαριχουάνας, όπως White Widow, Northern Lights, Super Skunk, Purple Haze και πολλά άλλα.

Όμως το Weedcraft Inc δεν σταματά απλά εκεί. Εκτός από τις ιδιότητες και τον τύπο της μαριχουάνας, υπάρχει και ο παράγοντας το τι θέλει ο κάθε τύπος πελάτη. Οπότε όταν βρίσκεστε σε μία συγκεκριμένη πόλη θα πρέπει να κάνετε την έρευνά σας στο τι ζητάει ο «λαός» σε κάθε selling point, οπότε και εσείς να επενδύσετε στις ανάλογες ποικιλίες που έχουν ζήτηση στο μέρος που είστε. Το παιχνίδι λειτουργεί σε συνεχόμενο χρόνο, οπότε πρέπει να είστε πάντα κερδισμένος στη μάχη έσοδα-έξοδα. Όπως ακριβώς στις κανονικές επιχειρήσεις.

Για παράδειγμα ένας ασθενής με καρκίνο, χρειάζεται την ιδιότητα της Blue Dream ποικιλίας, γιατί τον βοηθά να κοιμάται. Οι πολιτικοί από την άλλη χρειάζονται κάτι για να τους βοηθά στην επικοινωνία, οπότε μπορεί να μην υπάρχει έτοιμη ποικιλία για να τους πουλήσετε και να χρειαστεί να δημιουργήσετε μια νέα στο εργαστήριο.

Ποιότητα ή ποσότητα;

Γενικά όπως σε όλες τις αγορές υπάρχουν οι Budget αγοραστές και οι High End. Σε κάποιες για να μπείτε χρειάζεται απαραίτητη ποιότητα σε κάποιες άλλες μεγάλη διαθεσιμότητα. Μία καλή ισορροπία αυτών θα σας οδηγήσει ψηλά αρκετά γρήγορα.

Αλλά μην ξεχνάτε πάντα υπάρχουν και άλλοι έμποροι ανταγωνιστές.

Το Weedcraft Inc σας αφήνει να διαλέξετε εσείς το τι έμπορος θα είστε. Θέλετε να είστε «γιατρός» με νόμιμες άδειες για όλες τις δραστηριότητές σας ή να σερφάρετε το Dark Web για να βρείτε τρόπους να κάνετε εμπόριο στις «σκιές» και να αποφεύγετε την αστυνομία, ή και τα δύο. Είναι καθαρά δικιά σας επιλογή, εγώ προσωπικά πήγα με το υβριδικό σύστημα για να αξιοποιήσω ο,τι ακριβώς θεωρώ πιο χρήσιμο.

Δημιουργώντας τα τέλεια φυτά

Η διαδικασία του growing, ξεκινά απλά, αλλά εξελίσσεται γοργά.
Στην αρχή έχετε ένα click για το πότισμα (ανεβάζει το quality) μέχρι να έρθει το cooldown για να το ξαναπατήσετε και το training click, στο οποίο πρακτικά το κλαδεύετε (μειώνει τον χρόνο ωρίμανσης) και αυτό συνοδεύεται με cooldown για το κάθε φυτό.

Στην συνέχεια έρχεται το ενδιαφέρον μέρος για την αύξηση της ποιότητας της κάθε ποικιλίας. Με μία επεξεργασία στο πότισμα προσθέτετε έναν συνδυασμό από θρεπτικά συστατικά για το φυτό.

Μπορείτε να πειραματιστείτε στην τύχη για να βρείτε το σωστό μέτρο για τα nitrogen, phosphorus και potassium για τη μέγιστη ποιότητα ή να τα ερευνήσετε στο εργαστήριο και να τα έχετε ως Default πάντα. Η έρευνα γίνεται ξεχωριστά για κάθε φυτό ενώ το κόστος για τις έρευνες γίνεται με Research points, τα οποία παράγονται από τα Research Labs που πρέπει να δημιουργήσετε, ενώ στον ίδιο χώρο κάνετε και τις διάφορες «πειραγμένες» ποικιλίες που μπορεί να ζητηθούν από basic και side quests.

H θερμοκρασία και η υγρασία στο δωμάτιο παίζουν επίσης ρόλο στην ποιότητα του φυτού. Μπορείτε να κάνετε αλλαγές μεταξύ των ποτισμάτων, δοκιμάζοντας διαφορετικούς εξοπλισμούς, οι οποίοι ξεκλειδώνουν καθώς κάνετε level up. Aν βέβαια δεν θέλετε να κάνετε έρευνα και να ακολουθήσετε την εύκολη διαδικασία, μπορείτε να κάνετε τα δικά σας πειράματα και μέσα από τα λάθη σας, να εξασφαλίσετε τα σωστά stats.

Πριν φύγουμε από αυτό το θέμα, είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως τα side quests, που προαναφέρθηκαν, είναι μια πολύ σημαντική πηγή εισοδήματος και perks και είναι ο κύριος παράγοντας για τη δημιουργία υβριδικών φυτών. Για παράδειγμα, θα σας ζητηθεί να κάνετε «grow» 1300g από ένα φυτό, με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και κάποιες φορές συγκεκριμένη ποιότητα. Μπορεί μάλιστα να πρέπει να συνδυάσετε, δύο έως 5 διαφορετικές ποικιλίες για να πετύχετε αυτό που σας ζητήθηκε, αλλά αν τα λεφτά είναι πολλά, σίγουρα αξίζει τον κόπο.

Perks

Ήρθε η ώρα λοιπόν να αναλύσουμε το «leveling up» που αναφέραμε και νωρίτερα.

Όπως είναι λογικό, παίζοντας και εξελίσσοντας τη δουλειά σας, ανεβαίνετε επίπεδο και ταυτόχρονα σας γίνονται διαθέσιμες διάφορες «ευκολίες». Τα main quests που εμφανίζονται στην αριστερή πλευρά της οθόνης σας είναι αυτά που ξεκλειδώνουν σιγά σιγά τον πίνακα με τα Perks, που χωρίζεται σε 4 κατηγορίες. Growing, Selling, Research και Networking.

Τα perks αποκτούνται με χρήματα, οπότε δεν χρειάζεται να μαζέψετε πόντους για να τους κάνετε assign στις διάφορες κατηγορίες. Όταν αρχίζει να ρέει το παραδάκι, θα μπορέσετε να επενδύσετε στις κατηγορίες που θεωρείτε πιο χρήσιμες.

Για παράδειγμα, υπάρχει perk, στο οποίο μπορείτε να ξεμπροστιάσετε κάποιον ανταγωνιστή, ή perk που σας βοηθά να βρίσκετε υπαλλήλους με συγκεκριμένα «ενισχυμένα» χαρακτηριστικά ή ακόμα και εξοπλισμό που είναι καλύτερος από αυτόν που έχετε διαθέσιμο. Μπορεί στην αρχή η ενασχόληση με τον πίνακα των perks να σας φαίνεται ελάχιστα χρήσιμη, αλλά θα διαπιστώσετε πολύ γρήγορα πως τα Perks θα σας δώσουν έξτρα πολύτιμη ώθηση. Άλλωστε πώς θα μπορέσουμε να εξαλείψουμε τον ανταγωνισμό αν δεν εξελίξουμε τις τεχνικές και τις ικανότητές μας;

Φίλοι και εχθροί

Καθώς θα αρχίσει να ανεβαίνει η επιχείρησή σας και να γίνεστε γνωστός, θα ανακαλύψετε ότι αυτή η δουλειά δεν είναι για ένα άτομο.

Το Weedcraft Inc σας δίνει τη δυνατότητα να κάνετε προσλήψεις στην εκάστοτε πόλη την οποία διαχειρίζεστε (ναι δεν είναι μόνο μια), και να τους τοποθετήσετε στον τομέα που είναι πιο ικανοί. Κάποιος θα ξέρει καλύτερα να φροντίζει τα φυτά. Κάποιος άλλος θα είναι καλός στο να μαζεύει πληροφορίες για τον ανταγωνισμό. Όλοι οι καλοί χρειάζονται και χωράνε στην επιχείρηση και γι’αυτό θα πρέπει να τους φροντίζετε, δίνοντάς τους πόντους καθώς κάνουν level up, και έξτρα χρήματα για τη βοήθειά τους, ενώ παράλληλα θα πρέπει να είστε και φίλοι τους.

Είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσετε τις σχέσεις με τους υπαλλήλους σας σε ένα καλό επίπεδο, γιατί ως άνθρωποι και αυτοί, αν νιώσουν αδικημένοι και παραμελημένοι, ή ότι βρίσκονται σε κίνδυνο, δεν θα διστάσουν να φύγουν. Όσον αφορά τις δουλειές που μπορούν να κάνουν, αυτές είναι Growing, Selling, Info Gathering, συλλογή Lab Points και μείωση της αστυνομικής παρουσίας στο χώρο σας.

Από την άλλη, μέσα στην πόλη θα έχετε να αντιμετωπίσετε και τον ανταγωνισμό, ο οποίος πολλές φορές θα βρεθεί στην πόρτα σας για να σας απειλήσει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλες οι σχέσεις του μαζί σας θα πρέπει να είναι επιθετικές. Μπορείτε να κάνετε φίλο τον αντίπαλο, να ενώσετε τις επιχειρήσεις σας και μπορεί στο τέλος να πάρετε και τη δική του, μαζί με ένα μεγάλο χρηματικό πόσο.

Φυσικά δεν μπορούμε να παραλείψουμε την αστυνομία, που είναι και ο μεγαλύτερος μπελάς στο παιχνίδι. Αστυνόμοι θα σας κοπανάνε τις πόρτες, θα ζητούν «λάδωμα» για να κρατήσουν το στόμα τους κλειστό, θα βάζουν στη φυλακή τους υπαλλήλους σας και γενικότερα θα σας κάνουν τη ζωή δύσκολη. Το πώς θα πάρουν την προσπάθειά σας για εξαγορά είναι απρόβλεπτο, και κάπως έτσι μπορεί να χάσετε τις φυτείες σας, τα σημεία πώλησης και να αναβληθούν οι εργασίες σας σε έναν συγκεκριμένο χώρο.

Βέβαια, από την άλλη, μπορείτε να βάλετε ανθρώπους να βρουν «λάσπη» για τους αστυνομικούς, που πολλές φορές κρύβουν περίεργα και ανατριχιαστικά μυστικά. Το δέλεαρ όμως είναι τεράστιο, καθώς απειλώντας τους, θα μπορέσετε να τους κρατήσετε μακριά από τις επιχειρήσεις σας, μέχρι βέβαια να παραιτηθούν και να πρέπει να ξεκινήσετε τη διαδικασία από την αρχή, για τον νέο αστυνομικό που θα βροντάει την πόρτα σας.

Όλα αυτά τα προβλήματα λύνονται ωστόσο, όταν οι εγκαταστάσεις σας είναι νόμιμες. Αλλά πώς θα καλύψεις όλα τα γούστα αν βασίζεσαι μονάχα σε μια μερίδα των πελατών που είναι διαθέσιμη;

To Weedcraft Ιnc αποδίδει την κάνναβη με έναν διορατικό τρόπο, ενώ δίνει μία πολύ αληθινή προσέγγιση στον πολιτικό τομέα. Η ποικιλία των χαρακτήρων είναι ένα ακριβές πορτραίτο των «χορτοκαπνιστών» (Αν και όχι απαραίτητα, πιο πολύ στα μέτρα της Αμερικής): φοιτητές, γονείς, μουσικοί, καλλιτέχνες, επαγγελματίες, πολιτικοί, τουρίστες και φυσικά οι ασθενείς.

To θέμα της κάνναβης στην Αμερική νομικά, είναι ένα περίεργο συνονθύλευμα από δικαιοδοσίες ανάμεσα στις πολιτείες και μία παράνοια, όπως του Ελληνικού δημοσίου, που σίγουρα δεν βγάζει νόημα. Το εντυπωσιακό είναι ότι το Weedcraft Inc είναι ένα καλοσχεδιασμένο tycoon παιχνίδι που δίνει σε βάθος μία πολύ καλή εξερεύνηση σε αυτά τα νομικά και μη θέματα.

Γενικά προτείνω να ενεργοποιήσετε το Auto-Save καθώς μπορεί να ξεχαστείτε να κάνετε save και να έχει περάσει πολύ ώρα, και μπορεί να συμβεί το οτιδήποτε. Για παράδειγμα, υπάρχουν κάποια Game Crushing bugs που εμφανίζονται σε κάποια Conversation με employs κλπ. που θα σας πάνε πίσω στο Progress αν έχετε ξεχαστεί.

Ο συνδυασμός των νόμιμων και παράνομων δραστηριοτήτων για τη βέλτιστη λειτουργία της ιδιόρρυθμης αυτής επιχείρησης, με τον τρόπο λειτουργίας του Cash flow προς την τσέπη μας, αλλά και με το ύφος που αποφασίζουμε να συμπεριφερθούμε στον κόσμο (Hero ή Villain), αποτελεί ένα από τα αγαπημένα μου σημεία στο Weedcraft Inc.

To review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του παιχνιδιού για PC, η οποία μας παραχωρήθηκε απο την Devolver Digital.


VERDICT


Το Weedcraft Inc είναι ένας simulation τίτλος για τους λάτρεις του είδους, που πετυχαίνει περίτεχνα το σκοπό του. Αν το αποκτήσετε μην ξεχνάτε να κοιτάτε συχνά το ρολόι σας γιατί μπορεί να μην καταλάβετε πόσο γρήγορα περνάει η ώρα μαζί του, κάτω από τους ήχους της χαλαρωτικής Chill Out trip Hop μουσικής.

Πηγή: PC Mag