Δικάζονται τη Δευτέρα στα Χανιά οι χυλοπίτες του Σεραφείμ Κανδύλα

Ενημέρωση 21/1/2019, 13:30. Αθώος ανακηρύχθηκε πριν λίγο από το δικαστήριο ο Σεραφείμ Κανδύλας. «Σιγά-σιγά οι διωκτικές Αρχές μαθαίνουν το νόμο» μας δήλωσε με χιούμορ στην τηλεφωνική μας επικοινωνία. Αναλυτικό ρεπορτάζ, δηλώσεις και βίντεο, μπορείτε να δείτε εδώ.

Στην ιστορία που έμελλε να μείνει γνωστή ως «η υπόθεση της χυλοπίτας» επαναλαμβάνονται μονότονα και επίμονα οι πρακτικές του υπηρεσιών του ελληνικού κράτους των τελευταίων είκοσι ετών. Τόσο μονότονη και τόσο επίμονη είναι μάλιστα αυτή η επανάληψη που, αν δεν ταλαιπωρούνταν τόσο οι πολίτες, θα είχαμε μια επιτυχημένη κωμική σειρά που ξεκίνησε το 1998 και δεν τελείωσε ακόμη.

[Του Αποστόλη Καπαρουδάκη]

Απ’ την εποχή που η αστυνομία συνέλαβε τα εσώρουχα κάνναβης στο Kannabis Shop Χανίων, μέχρι σήμερα είκοσι χρόνια μετά, μόνη αλλαγή δείχνει το ότι πλέον δε συλλαμβάνονται είδη ένδυσης… αλλά διατροφής.

Το πρόσφατο περιστατικό, συνέβη τον Απρίλιο του 2019, τότε οι Λιμενικοί συνέλαβαν τον Σεραφείμ Κανδύλα όταν αυτός έφτασε στο λιμάνι των Χανίων έχοντας στις αποσκευές του νόμιμα προϊόντα κλωστικής κάνναβης. Ακολούθησε έρευνα με ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο στο σπίτι του, εκεί βρέθηκαν και συνελήφθησαν σαπούνια κάνναβης και συσκευασμένες χυλοπίτες φτιαγμένες από αλεύρι κλωστικής κάνναβης…

Τόσο στο κατηγορητήριο όσο και στην ανακοίνωση του Λιμεναρχείου, ως προϊόντα εγκλήματος περιγράφονται και απεικονίζονται σαπούνια κάνναβης, χυλοπίτες με κάνναβη, ανθοί κλωστικής κάνναβης από νόμιμη σπορά του 2016 και βρώσιμο σπορέλαιο κλωστικής κάνναβης.

Τη σύλληψη ακολούθησε επερώτηση 48 βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος στη Βουλή, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι στη δίκη θα καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης και ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Γιάννης Τσιρώνης.

Ο Σεραφείμ Κανδύλας είναι πρόσωπο γνωστό στις Αρχές των Χανίων μιας και καλλιέργησε νόμιμα κλωστική κάνναβη στα Χανιά το 2016, ενώ αποτελεί εμβληματική φυσιογνωμία του κινήματος για την ορθολογική και αντιαπαγορευτική αντιμετώπιση του φυτού και ως μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πράσινων.
.
Εκτός των άλλων υπήρξε ιδιοκτήτης του Kannabis Shop που λειτούργησε στην πόλη το 1998, πριν οι τότε Αρχές το κλείσουν συλλαμβάνοντας τα εσώρουχα από κάνναβη που το κατάστημα πουλούσε… Η δικαστική μάλιστα περιπέτειά του για το Kannabis Shop Χανίων συνεχίζεται ακόμη μιας και ο κ. Κανδύλας δεν έχει αποζημιωθεί ακόμη για τη ζημιά που υπέστη τότε.

Όσα εξελίχθηκαν στις 18 Απριλίου 2018 στα Χανιά…

…Θύμιζαν εικόνες μιας άλλης εποχής. Ο κ. Κανδύλας αφού συνελήφθη από το Λιμενικού, οι Αρχές παρήγγειλαν να γίνει έλεγχος και στο σπίτι του. Εκεί ανακαλύφθηκαν οι χυλοπίτες… και κατά την ελληνική παράδοση συνελήφθησαν.  Η εισαγγελέας μάλιστα άσκησε δίωξη στον κ. Κανδύλα για κατοχή ναρκωτικών ουσιών και τον άφησε ελεύθερο ορίζοντας ως δικάσιμη της υπόθεσής του την 15η Οκτωβρίου. Τελικά μετά από αναβολή λόγω φόρτου εργασίας του δικαστηρίου, η δίκη πραγματοποιείται τη Δευτέρα 21η Ιανουαρίου του 2019.
.
«Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω, πέντε χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου, τρία μετά τις εφαρμοστικές διατάξεις του νόμου, δύο χρόνια μετά τη νόμιμη σπορά κλωστικής κάνναβης… κοιτάζω και ξανακοιτάζω το ημερολόγιο να σιγουρευτώ ότι είναι 2018″
…μας είπε τότε τηλεφωνικά.

Διαβάστε όλες τις δημοσιεύσεις μας για το θέμα