Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης: «Αύξηση του ορίου THC στη βιομηχανική κάνναβη στο 0,3% από το 2023»

Σύμφωνα με έγγραφη απάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιου Λιβανού στη Βουλή σχετικά με τη βιομηχανική κάνναβη, «η εμπορία του προϊόντος έχει γκρίζες ζώνες», ενώ το όριο της περιεκτικότητας της βιομηχανικής κάνναβης σε Τετραϋδροκανναβινόλη-THC θα οριστεί και στη χώρα μας σε 0.3% από το 2023 ώστε να εναρμονιστεί και η Ελλάδα με τα όσα ορίζονται στην ΕΕ.

Όσον αφορά στη χώρα μας, προσθέτει ο ίδιος στην απάντησή του, ο ν.4139/2013 (άρθρο 1 παρ.3) (Α΄74), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, ορίζει τα προϊόντα βιομηχανικής κάνναβης που δεν περιλαμβάνονται στις ναρκωτικές ουσίες και τις συνθήκες κυκλοφορίας τους στην αγορά.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του ανωτέρω νόμου, στις ναρκωτικές ουσίες δεν περιλαμβάνονται τα ακατέργαστα συγκομιζόμενα προϊόντα που προκύπτουν από την καλλιέργεια ποικιλιών κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (ΤΗC) μέχρι 0,2%. Επίσης, με εξαίρεση τις παιδικές τροφές, στις ναρκωτικές ουσίες δεν περιλαμβάνονται τα τρόφιμα με την έννοια του άρθρου 2 του Κανονισμού (ΕΚ) αριθμ. 178/2002. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη διάταξη, με κοινή απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, καθορίζονται τα τρόφιμα που μπορούν να περιέχουν τετραϋδροκανναβινόλη (ΤΗC) και τα ανώτατα επιτρεπτά όρια περιεκτικότητας αυτών, οι έλεγχοι των τροφίμων για την τήρηση των ορίων περιεκτικότητας και κάθε σχετικό θέμα.

Επιπλέον, με κοινή απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Υγείας, καθορίζονται τα καλλυντικά και διατροφικά συμπληρώματα που μπορούν να περιέχουν τετραϋδροκαναβινόλη (ΤΗC) και τα ανώτατα επιτρεπτά όρια περιεκτικότητας αυτών, οι έλεγχοι των καλλυντικών και διατροφικών συμπληρωμάτων για την τήρηση των ορίων περιεκτικότητας και κάθε σχετικό θέμα. Σημειώνουμε ότι η ομάδα εργασίας που είχε συσταθεί το 2018 από τον Υπουργό του ΥΠΑΑΤ δεν είχε καταθέσει σχετικές προτάσεις ενώ ο καθορισμός των σχετικών ορίων, είναι αναντίρρητο ότι, πρέπει να εξεταστεί με ιδιαίτερη προσοχή.

Η αριθ. 1033/364487/30-12-2020 νέα ΚΥΑ (Β΄6021/31-12-2020) εισάγει την υποχρεωτική υποβολή σύμβασης με μεταποιητικές/εμπορικές επιχειρήσεις ως δικαιολογητικό για την έκδοση της άδειας καλλιέργειας, τη δήλωση του σκοπού της καλλιέργειας κατά την αίτηση της άδειας καλλιέργειας, καθώς και τον έλεγχο των μεταποιητικών μονάδων ως προς τις παραδιδόμενες ποσότητες. Οι όροι και οι προϋποθέσεις λειτουργίας μεταποιητικών μονάδων βιομηχανικής κάνναβης συμπίπτουν με αυτές συναφών μεταποιητικών δραστηριοτήτων και η αδειοδότησή τους αποτελεί αρμοδιότητα του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων (Γεν. Γραμματεία Βιομηχανίας), που έχει τον συντονισμό των περιφερειακών υπηρεσιών (Διευθύνσεις Ανάπτυξης των οικείων Περιφερειών).

Ωστόσο, απαιτείται να δημιουργηθούν νέοι ΚΑΔ, συγκεκριμένοι για την επεξεργασία βιομηχανικής κάνναβης.

Η παραγωγή εκχυλισμάτων CBD δεν απαγορεύεται, αλλά, σύμφωνα με ενωσιακό κανονιστικό πλαίσιο, εάν προορίζονται για «τρόφιμα», εμπίπτουν στην κατηγορία των νέων τροφίμων, οπότε η κυκλοφορία τους ελέγχεται από το ΓΧΚ. Σε επίπεδο ΕΕ γίνονται προσπάθειες να λυθούν τα προβλήματα που σχετίζονται με το νομικό πλαίσιο που αφορά στην παραγωγή κάνναβης και τη χρήση εκχυλισμάτων κάνναβης και άλλων προερχόμενων από κάνναβη υλικών, αφού, πέραν των θεμάτων από την εγγραφή των κανναβινοειδών ως νέα τρόφιμα, εξετάζεται σε επίπεδο ΕΕ εάν οι ταξιανθίες εντάσσονται στα ναρκωτικά σύμφωνα με τη σύμβαση περί ναρκωτικών του ΟΗΕ (Ενιαία σύμβαση για τα ναρκωτικά του 1961, Σύμβαση για τις ψυχοτρόπους ουσίες του 1971) και εάν, στη συνέχεια, οι ταξιανθίες μαζί με τα φύλλα θα συμπεριληφθούν στον κατάλογο των νέων τροφίμων ή όχι.

Υπό αυτή την έννοια, οι ταξιανθίες βιομηχανικής κάνναβης και τα προερχόμενα προϊόντα από αυτές αποτελούν «γκρι ζώνη» για την ΕΕ και, ως εκ τούτου, και για τη χώρα μας μέχρι σήμερα, καταλήγει ο ίδιος.

Πηγή: You May Say… / H γραπτή απάντηση του Υπουργού