Υπ. Υγείας Μινεσότα: Τα 3/4 των ασθενών με μετατραυματικό στρες που χρησιμοποιούν κάνναβη δηλώνουν βελτίωση

Περίπου τα 3/4 των κατοίκων της Μινεσότα που χρησιμοποιούν κάνναβη για την αντιμετώπιση του μετατραυματικού στρες (PTSD) δηλώνουν ιδιαίτερη βελτίωση στον ύπνο και τη διάθεσή τους καθώς και μείωση του άγχους, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσίευσε πρόσφατα η διεύθυνση του τμήματος Υγείας της Πολιτείας.

«Η έρευνα δηλώνει ότι οι ασθενείς που πάσχουν από μετατραυματικό στρες αισθάνονται αισθητή βελτίωση της κατάστασής τους» δήλωσε σχετικά στην Star Tribune ο Dr. Tom Arneson, ένας από τους υπεύθυνος για την έρευνα του Γραφείου Ιατρικής Κάνναβης του Τμήματος Υγείας της Πολιτείας.

[Του Αποστόλη Καπαρουδάκη]

Η Μινεσότα υιοθέτησε τη χρήση κάνναβης για το PTSD, το μετατραυματικό άγχος, τον Αύγουστο του 2017 και έκτοτε το 18% των περισσότερων από 17 χιλιάδων ασθενών που πάσχουν από αυτό στην Πολιτεία τη χρησιμοποίησε για ιατρικούς λόγους.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 751 από τους ασθενείς που ξεκίνησαν αγωγή με κάνναβη τους πρώτους 5 μήνες της έναρξης του προγράμματος στην Πολιτεία που έχει περίπου τον μισό πληθυσμό της Ελλάδας. Το δείγμα, παρά το ότι το PTSD είναι νόσος ιδιαίτερα συχνή στους στρατιωτικούς, περιελάμβανε μόνο 19% ασθενών με σχετικό παρελθόν.

Η διαταραχή μετατραυματικού στρες εκδηλώνεται ύστερα από ένα στρεσογόνο γεγονός, ιδιαίτερα απειλητικό ή καταστροφικό για το άτομο, το οποίο θα μπορούσε δυνητικά να προκαλέσει στρες σχεδόν σε οποιοδήποτε άτομο εκτίθετο στις ίδιες ή παρόμοιες συνθήκες. Παράδειγμα αποτελούν φυσικές ή ανθρωπογενείς καταστροφές, σοβαρά ατυχήματα, μάχες, το να υπάρξει κάποιος αυτόπτης μάρτυρας βίαιου θανάτου άλλων κ.α..

Στο ερώτημα ποιά ήταν τα σημαντικότερα οφέλη από τη χρήση κάνναβης, το 23% των ερωτηθέντων απάντησε λιγότερη ανησυχία και άγχος, το 16% βελτίωση του ύπνου, το 13% βελτίωση της διάθεσης και 12% μείωση του πόνου.

Μόνο το 4% των ερωτηθέντων που έλαβαν αγωγή με κάνναβη ανέφερε ότι δεν είδε κάποια βελτίωση και περίπου το 20% ότι είχε ταυτόχρονα και ανεπιθύμητες ενέργειες όπως αύξηση του άγχους.  “Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το θέμα προσεκτικά” σημείωσε σχετικά ο κ. Arneson «καθώς οι ασθενείς που είναι καινούργιοι στη θεραπεία με κάνναβη θα πρέπει να ξεκινούν από χαμηλές δόσεις και να τις αυξάνουν σταδιακά εάν αυτό χρειαστεί».

Μιας και τα δεδομένα δεν προέρχονται από κλινικές έρευνες, οι ερευνητές δεν μπορούν να υποστηρίξουν με απόλυτο τρόπο ότι η κάνναβη είναι αυτή που έκανε τη διαφορά στην υγεία των ασθενών, καθώς κάτι τέτοιο θα απαιτούσε μια έρευνα που θα ακολουθούσε τα σχετικά ιατρικά πρωτόκολλα και τη σύγκριση με ομάδες ασθενών που δε χρησιμοποίησαν κάνναβη. Γεγονός που δεν αναιρεί την αξία της έρευνας, αρκεί βέβαια αυτή να αξιολογηθεί με τη δέουσα σοβαρότητα.

Στην σχετική ανακοίνωση των Υπηρεσιών Υγείας της Μινεσότα περιλαμβάνονται και μαρτυρίες ασθενών. «Έχω περισσότερες στιγμές ευτυχίας και η κάνναβη άνοιξε για εμένα πολλές πόρτες που παρέμεναν κλειστές επί χρόνια», δήλωσε ένας από αυτούς.

Πηγές:

Minesota Deparment Of Health / Governing / Star Tribune