Καναδάς: Οκτώ “χρυσοί κανόνες” για ακίνδυνη χρήση ψυχαγωγικής κάνναβης

Καθώς ο Καναδάς προχωράει με γοργά βήματα στην ελεύθερη χρήση της κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς, η Κυβέρνηση της χώρας εκδίδει σειρά διατάξεων ώστε να ρυθμιστεί η ομαλή μετάβαση στη “νέα εποχή”. Αυτή την εβδομάδα αξιωματούχοι της κυβέρνησης έβαλαν στο επίκεντρο το θέμα της δημόσιας ασφάλειας και υγείας και προχώρησαν στην έκδοση μιας σειράς “οδηγιών” προς τους χρήστες του φυτού για ψυχαγωγικούς λόγους.

Την Παρασκευή λοιπόν, η Καναδική Κρατική Υπηρεσία για Την Κατάχρηση Των Ουσιών εξέδωσε μια λίστα με οδηγίες, κάτι σαν τους “Χρυσούς Κανόνες για τη χρήση της κάνναβης”.

 

Σύμφωνα με τον οδηγό αυτό, οι επίδοξοι χρήστες του φυτού για λόγους ψυχαγωγίας θα πρέπει να σημειώσουν τα παρακάτω:

  • Αποφεύγετε τη χρήση κάνναβης σε νεαρές ηλικίες, ιδιαίτερα αν είστε κάτω των 16 ετών.
  • Αναζητήστε κάνναβη χαμηλού κινδύνου, αντί προιόντων με υψηλή περικετικότητα σε THC (την ψυχοτρόπο ουσία του φυτού”).
  • Μη χρησιμοποιείτε συνθετικά παράγωγα της κάνναβης όπως το Κ2 και το Spice.
  • Αποφύγετε να καπνίσετε την κάνναβη, προτιμήστε τους ατμοποιητές (vaporizer)

  • Ορίστε ένα όριο στο πόση κάνναβη θα χρησιμοποιείτε.

  • Αποφύγετε τις βαθιές εισπνοές κάνναβης

  • Αποφύγετε την οδήγηση και τον χειρισμό μηχανημάτων όταν είστε υπό την επήρεια κάνναβης.

  • Μη χρησιμοποιείτε κάνναβη εάν είστε έγκυος ή έχετε προβλήματα ψυχικής υγείας τα οποία η κάνναβη θα μπορούσε πιθανά να επηρεάσει αρνητικά.

«Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο που υποστηρίζει την εξασφάλιση της δημόσιας υγείας σχετικά με τη χρήση κάνναβης. Με την ευρεία υιοθέτησή τους από τους πολίτες, οι κατευθυντήριες αυτές γραμμές, θα παράσχουν στους ανθρώπους που χρησιμοποιούν κάνναβη τις πληροφορίες που χρειάζονται για να διαχειριστούν τη χρήση τους και να προστατεύσουν την υγεία και την ευημερία τους». Δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Καναδικής Ομοσπονδίας Δημόσιας Υγείας κ. Ian Culbert,

Η πρόσφατη έρευνα της Καναδικής Drug Policy Aliance απέδειξε ότι η νόμιμη κάνναβη όχι μόνο δε θα οδηγήσει σε αύξηση της χρήσης από τους νέους, αλλά βγάζοντας το φυτό από τον κύκλο της μαύρης αγοράς ναρκωτικών θα οδηγήσει στη μείωση της χρήσης των οποιοειδών.

Παρόλα αυτά η χρήση της κάνναβης με μη ενδεδειγμένο τρόπο μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πιθανά προβλήματα γι’ αυτό και οι Καναδοί καθώς θα εφαρμόζεται σιγά-σιγά ο νέος νόμος για την κάνναβη πρόκειται να κυκλοφορήσουν τις οδηγίες αυτές σε μπροσούρα που θα μοιράζεται στους πολίτες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας με τίτλο “Lower-Risk Cannabis Use Guidelines: A Comprehensive Update of Evidence and Recommendations” που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στην Αμερικανική Επιθεώρηση για τη Δημόσια Υγεία (American Journal of Public Health) αποτέλεσαν και τον οδηγό για τη σύνταξη της παραπάνω “οκτάλογου του προσεκτικού χρήστη”.