Αποζημίωση ύψους 3.000 ευρώ υποχρεώνεται το Ελληνικό Δημόσιο να καταβάλλει στον συνεταιρισμό “KANNABIO” για την υπόθεση με τα προϊόντα βιομηχανικής κάνναβης που είχαν κατασχεθεί από το Λιμενικό τον Απρίλιο του 2018 στη Σούδα. Μέχρι σήμερα το Ελληνικό Δημόσιο δεν έχει ασκήσει έφεση κατά της απόφασης αυτής.
Ένα από τα ενδιαφέροντα της πρόσφατης αυτής δικαστικής απόφασης είναι ότι ενώ, λογικά και δίκαια, αποζημιώνεται ο εμπορικός συνεταιρισμός του οποίου τα προϊόντα δυσφημίστηκαν από τις αρχές ως «ναρκωτικά», ο πολίτης ο οποίος τα μετέφερε, με τη δικαστική αυτή απόφαση δεν δικαιώνεται και δεν αποζημιώνεται. Τι κι αν είναι αυτός που συνελήφθη και υπέστη τον έλεγχο των Λιμενικών αρχών, τη βία της κατ’ οίκον έρευνας, τη διατάραξη της προσωπικής και οικογενειακής του ζωής, τον άδικο διασυρμό και την προσβολή της αξιοπρέπειά του… Τι κι αν μετά απ’ όλα αυτά αθωώθηκε πανηγυρικά… Τι κι αν η περίπτωσή του αποτελεί περίπτωση μοναδική στα κοινωνικά και δικαστικά χρονικά της χώρας -μιας και ουσιαστικά ξεκινά το 1998 όταν και πρωτο-συνελλήφθη γιατί στο κατάστημά του πουλούσε ρούχα φτιαγμένα από κάνναβη! Για την άδικη μάλιστα ταλαιπωρία του εκείνη που ξεκίνησε πριν 26 ολόκληρα χρόνια, ο κ. Κανδύλας αναμένει ακόμη την τελεσίδικη απόφαση της δικαιοσύνης όσο αφορά στην αποζημίωσή του!
Η «υπόθεση της χυλοπίτας» ξεκίνησε το 2018, οπότε και ο Σεραφείμ Κανδύλας συνελήφθη στα Χανιά από το Λιμενικό γιατί μετέφερε προϊόντα κλωστικής-βιομηχανικής κάνναβης. Μεταξύ των «συλληφθέντων προϊόντων» ήταν και ένα πακέτο με χυλοπίτες -εξού και η υπόθεση έμεινε στην ιστορία ως «η υπόθεση της χυλοπίτας»
Όπως διαβάζουμε λοιπόν στο ρεπορτάζ της εφημερίδας Χανιώτικα Νέα, κατά του Ελληνικού Δημοσίου προσέφυγε το 2019 η kannabio, η υπόθεση εκδικάστηκε από το Μονομελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Χανίων τον Νοέμβριο του 2023. Στο σκεπτικό της απόφασης, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, το επιχείρημα του συνεταιρισμού, ότι η έκδοση δελτίο Τύπου (από το Λιμενικό), «το οποίο συνοδευόταν από σχετική φωτογραφία με τα προϊόντα του συνεταιρισμού και το οποίο αναπαρήχθη σε διάφορα μέσα μαζικής ενημέρωσης είχε ως αποτέλεσμα να πληγεί ανεπανόρθωτα η φήμη του συνεταιρισμού καθώς, ο μέσος καταναλωτής υπολάμβανε ότι τα προϊόντα του συνεταιρισμού αποτελούν ναρκωτικές ουσίες».
Ακόμα, το Δικαστήριο έλαβε «υπόψη ότι το επίμαχο δελτίο», «συνοδεύεται και από φωτογραφία στην οποία απεικονίζονται κατά τρόπο ευκρινή τα προϊόντα του ενάγοντος συνεταιρισμού με τον διακριτικό τίτλο του τελευταίου» και έκρινε ότι αυτό υπερβαίνει το «αντικειμενικό όριο ενημέρωσης του κοινού και δημιουργεί την εύλογη υπόνοια ότι τα προϊόντα του ενάγοντος συνεταιρισμού εμπεριέχουν ναρκωτικές ουσίες του 4139/2013 και, μάλιστα, χωρίς προηγούμενη δικαστική κρίση για αυτό».
Ο συνεταιρισμός ζητούσε «να αναγνωρισθεί η υποχρέωση του εναγόμενου Ελληνικού Δημοσίου να του καταβάλλει, νομιμοτόκως, από την επίδοση της αγωγής μέχρι την πλήρη εξόφληση», το ποσό των 40.000 ευρώ, ως χρηματική ικανοποίηση «για την ηθική βλάβη που υπέστη». Τελικά το δικαστήριο δέχτηκε εν μέρει την αγωγή και αναγνώρισε την υποχρέωση του Ελληνικού Δημοσίου να καταβάλει στον συνεταιρισμό, το ποσό των 3.000 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι για την ίδια υπόθεση κρίθηκε (το 2019) αθώος ο καλλιεργητής βιομηχανικής – κλωστικής κάνναβης και ιδρυτικό μέλος της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης “Kannabio”, Σεραφείμ Κανδύλας, ο οποίος μετέφερε τα συγκεκριμένα προϊόντα τον Απρίλιο του 2018.
Τo ιστορικό της υπόθεσης μέσω των δημοσιευμάτων του cannabis news
21 Ιανουαρίου 2019 – Αθώος ο Σεραφείμ Κανδύλας για την «υπόθεση της χυλοπίτας»
Αθώος ανακηρύχθηκε πριν λίγο από το δικαστήριο ο Σεραφείμ Κανδύλας. «Σιγά-σιγά οι διωκτικές Αρχές μαθαίνουν το νόμο» μας δήλωσε με χιούμορ στην τηλεφωνική μας επικοινωνία.
Ακολουθεί το τι συνέβη στη δίκη όπως καταγράφεται στο ρεπορτάζ του zarpanews με τίτλο “Ιερά εξέταση” για τις χυλοπίτες κάνναβης… Τι έγινε στη δίκη του βιοκαλλιεργητή στα Χανιά και γιατί η Εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του!»
Αθώο κήρυξε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Χανίων τον Σεραφείμ Κανδύλα, βιοκαλλιεργητή της ΚΟΙΝ.ΣΕΠ. canabio που βρέθηκε κατηγορούμενος όταν ο ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος του Λιμενικού Σώματος “μύρισε” στις αποσκευές του στη Σούδα, υποπροϊόντα κλωστικής κάνναβης, νομιμοποιημένης στην Ελλάδα από το 2013.
Νωρίτερα, ο κατηγορούμενος κλήθηκε να απαντήσει σε ατέλειωτες ερωτήσεις του Δικαστηρίου για το αλεύρι, τις ταλλιατέλες, το σαπούνι και το αφέψημα κάνναβης που είχαν βρεθεί σε συμπληρωματική έρευνα στο σπίτι του. Πού τα βρήκε, για πού τα προόριζε, ποιός είχε γράψει το ταμπελάκι της canabio όπου αναγραφόταν η περιεκτικότητα σε Δέλτα-9-τετραϋδροκανναβινόλη (THC) και ποιος μπορούσε να εγγυηθεί ότι αυτό ήταν ακριβές! Ακόμα, η εισαγγελέας της έδρας αμφισβήτησε το κατά πόσο η χαρακτηρισμένη ως “κλωστική” κάνναβη, θα μπορούσε να καταναλωθεί ως αφέψημα με τον κατηγορούμενο να εξηγεί πως ο χαρακτηρισμός γίνεται βάσει της περιεκτικότητας σε THC καθώς τα φυτά με περιεκτικότητα κάτω του 0,02% δεν θεωρούνται ναρκωτικά.
Στο πλευρό του Κανδύλα βρέθηκε ο ο πρώην Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης για να καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης στη δίκη. Ωστόσο, το Δικαστήριο δεν τον δέχτηκε καθώς δεν είχε κάτι να πει για την συγκεκριμένη υπόθεση και θεωρήθηκε άσκοπη μια αναφορά στο θεσμικό πλαίσιο. “Μου έκανε εντύπωση η πρόταση της Εισαγγελέως για ενοχή, η οποία δεν στηρίχτηκε πουθενά. Στηρίχτηκε στο νόμο περί ναρκωτικών επιμένοντας να θεωρεί την βιομηχανική κάνναβη, ναρκωτικό. Η βιομηχανική κάνναβη δεν είναι ναρκωτικό ούτε ο νόμος την βλέπει έτσι. Αυτά έχουν λήξει και πρέπει επιτέλους και οι Εισαγγελείς να προσαρμοστούν στην καινούρια πραγματικότητα” σχολίασε ο κ. Τσιρώνης σε δήλωσή του, μετά το άκουσμα της απόφασης.
“Με αυτά τα προϊόντα δεν μπορεί να μαστουρώσει κανείς”
“Ο Σεραφείμ Κανδύλας δικάζεται γιατί κατείχε και εμπορεύεται μέσω της canabio απόλυτα νόμιμα προϊόντα. Μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε την έκθεση cannabis expo στην Αθήνα όπου ήταν παρούσα σύσσωμη η πολιτική ηγεσία, δύο υπουργοί, περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες κλπ. Αποτελεί ειρωνεία, για τα ίδια ακριβώς προϊόντα που γέμιζαν την έκθεση, σήμερα να δικάζεται. Καταλαβαίνω πως το Δικαστήριο δεν έχει αντιληφθεί πως αυτά τα προϊόντα δεν μπορούν να έχουν ψυχοτρόπο χρήση, δεν είναι ναρκωτικά, δεν μπορεί μ΄ αυτά να μαστουρώσει κάποιος. Επομένως δεν είναι δυνατόν να υπάρχει τέτοια επιφύλαξη γιατί κάποιος να τα έχει σπίτι του. Για να κάνει τσάι, για να ζυμώσει, για να τα αλείφει στο ψωμί του, για όποιο λόγο θέλει. Αυτά τα προϊόντα είναι νόμιμα πλέον και αυτό πρέπει να το καταλάβει και το Δικαστήριο” τόνισε ο κ. Τσιρώνης.
Πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα
Πάντως, ο συνήγορος υπεράσπισης, Σταύρος Ζαγκανάς κατηγόρησε της διωκτικές Αρχές ότι παρόλο που έλαβαν δείγματα από τα κατασχεθέντα προϊόντα δεν έκαναν ποτέ έλεγχο της περιεκτικότητάς τους σε THC. “Δεν αποποινικοποιήθηκε η κάνναβη. Αποποινικοποιήθηκε μια συγκεκριμένη ουσία με περιεκτικότητα κάτω από ένα συγκεκριμένο ποσοστό” τόνισε ενώ στην αγόρευσή του υποστήριξε πώς ακριβώς τα ίδια προϊόντα πωλούνται νόμιμα στο εμπόριο στα Χανιά και σε όλη την Ελλάδα και συνεπώς δεν χρειάζεται να δικαιολογήσει κάποιος το πού τα βρήκε.
Σε δήλωσή του μετά το δικαστήριο τόνισε: “Η νομοθεσία σχετικά με το επιτρεπόμενο ποσοστό είναι σαφής από το 2013. Ήδη υπάρχουν εφαρμοστικά διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις που το κάνει ακόμα πιο σαφές. Πλέον η κάνναβη με αυτό το ποσοστό που δεν ξεπερνάει τα όρια μπορεί να καλλιεργείται, να παράγονται προϊόντα και να βρίσκονται στο εμπόριο. Μετά λύπης μου κατάλαβα ότι το Δικαστήριο σήμερα έμαθε την ύπαρξη αυτής της νομοθεσίας. Γι’ αυτό και η Εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την καταδίκη του. Ευτυχώς το Δικαστήριο ρίχνοντας μια πολύ πιο προσεκτική ματιά στη νομοθεσία, οδηγήθηκε στην αθωωτική απόφαση, η οποία είναι και η πρώτη αυτού του είδους στα ελληνικά δεδομένα και μακάρι να αποτελέσει έναν οδηγό για να μην ταλαιπωρούνται άλλοι άνθρωποι στα Δικαστήρια για την συγκεκριμένη ουσία”
“Σε ταξίδι μου στα Χανιά είχα μαζί μου νόμιμα προϊόντα κλωστικής κάνναβης. Είμαι ιδρυτικό μέλος της canabio προϊόντα της οποίας είχα. Καταλαβαίνω πως είναι λίγο δύσκολο να περάσουν οι διωκτικές Αρχές από την παρανομία στη νομιμότητα, αλλά τελικά αυτός είναι ο νόμος.” σχολίασε από την πλευρά του ο ίδιος ο κατηγορούμενος.