Υπουργείο Υγείας Ισραήλ: Οδηγός Κλινικής Εφαρμογής της Ιατρικής Κάνναβης || Free Download

Πρόκειται για την πρώτη δημοσίευση του «Πράσινου Βιβλίου» στην αγγλική γλώσσα.

Το Πράσινο Βιβλίο είναι ο επίσημος οδηγός ιατρικής κάνναβης του Υπουργείου Υγείας του Ισραήλ, ο οποίος στοχεύει να καθοδηγήσει τους ιατρούς στη θεραπεία με τη χρήση «της ιατρικής κάνναβης» καθώς περιλαμβάνονται σε αυτόν οι επίσημες κατευθυντήριες γραμμές χρήσης του φυτού.

Η έκδοση του βιβλίου στην εβραϊκή έγινε στις αρχές του 2016, ενώ προς το τέλος του 2017, το Υπουργείο Υγείας δημοσίευσε μια πιο ενημερωμένη έκδοση από την οποία προέκυψε και αυτή η μετάφραση.

Το φυλλάδιο είναι γραμμένο και επιμελημένο από τους Yuval Landschaft, διευθυντή της μονάδας ιατρικής κάνναβης στο Ισραήλ και Boaz Elbo, ενώ συμμετέχουν στη δημοσίευση οι καθηγητές Rafael Mechoulam, Yoram Shapira, Meir Biler, Arnon Afek, Dr. Boaz Lev, Dr. Michael Dor, Dr. Eyal Schwartzberg και Dr. Paula Roska.

Μπορείτε να κατεβάσετε (μεταφορτώσετε) την έκδοση σε αρχείο pdf πατώντας εδώ.

Πρόκειται για το πρώτο επίσημο Ισραηλινό βήμα της «ιατρικοποίησης» του φυτού με το οποίο γίνεται προσπάθεια να καθοριστούν οι επίσημες διαδικασίες παραγωγής και πώλησής του καθώς και της θεραπείας μέσω αυτού. Και κινείται, εν μέρει τουλάχιστον, προς κατεύθυνση αντίθετη από αυτήν που σκιαγραφεί το ελληνικό εγχειρίδιο «Φαρμακευτική Κάνναβη – Οδηγός Χρήσης» το οποίο κυκλοφορεί με τη διευκρίνηση-θέση «ένα βιβλίο για την ιατρική χρήση εντός φυτού και όχι για τη μετάλλαξη ενός φυτού σε φάρμακο».

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το KNBIS που προέβη στη δημοσίευση, το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ φαίνεται ότι αγνόησε σημαντικές παραμέτρους, όπως το γεγονός ότι δεν υπάρχουν διαφορετικά άνθη κάνναβης με ακριβώς τις ίδιες ποσότητες ενεργών συστατικών καθώς και το ότι η επιστήμη δεν έχει ακόμη εντοπίσει όλα τα συστατικά της κάνναβης, επομένως η ακρίβεια στην καλλιέργεια του φυτού είναι σχεδόν αδύνατη.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές, κάθε κρίκος της αλυσίδας παραγωγής και εφοδιασμού προϊόντων κάνναβης πρέπει να πληροί το υψηλότερο επίπεδο ποιότητας και τα επίσημα πρότυπα IMC-GAP για την καλλιέργεια, IMC-GMP για την παραγωγή, IMC-GSP για την ασφάλεια, IMC-GDP για τη διανομή, καθώς και IMC-GCP για τη σωστή κλινική θεραπεία, που αναφέρονται σε αυτό το εγχειρίδιο.

Περιλαμβάνονται επίσης οδηγίες για τη δοσολογία και την κατανάλωση του φυτού από τους ασθενείς με αναλυτική αναφορά στις διαφορετικές μεθόδους χορήγησης, υπάρχει κατηγοριοποίηση και καταγραφή των διαθέσιμων ποικιλιών, περιγραφή της λειτουργίας του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος, καθώς και αναφορές στα πρόσφατα δεδομένα της επιστημονικής έρευνας.

H μεταφρασμένη αυτή εκδοχή του KNBIS δείχνει πρόχειρα ψηφιοποιημένη, μέχρι όμως να δημοσιευτεί μια καλύτερης ποιότητας, αποτελεί εκ των πραγμάτων ένα από τα πλέον χρήσιμα εγχειρίδια διεθνώς καθώς το Ισραήλ πρωτοστατεί στην έρευνα γύρω από το φυτό, ενώ έχει ήδη πολυετή εμπειρία στη χορήγησή του σε ασθενείς.