Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Για την κάνναβη συζητάμε μόνο την καλλιέργεια για την παραγωγή φαρμάκου

Τον «περιορισμό» του αντικειμένου της συζήτησης «του νόμου για την κάνναβη», μόνο σε όσα αφορούν στην καλλιέργεια «που ξεκινά από την εισαγωγή του σπόρου και καταλήγει σε συγκεκριμένο φαρμακευτικό προϊόν», τόνισε ο Υπουργός. Προσπαθώντας πιθανόν να περιορίσει τις φημολογούμενες αντιδράσεις περί «αποποινικοποίησης» η οποία εκ των πραγμάτων δεν αποτελεί αντικείμενο του νομοσχεδίου.
 .
Ταυτόχρονα βέβαια «θόλωσε τα νερά», μιας και το να συζητά κανείς για την παραγωγή ενός φυτού που χρησιμοποιείται και ως φάρμακο, χωρίς να μεριμνά και για το πως αυτό θα φτάσει στους ασθενείς, παρά μόνο για το πως θα καλλιεργηθεί-παραχθεί… αποτελεί μια ελαφρά ιδιομορφία.
 . 
Πέραν τούτου τόσο η εισήγηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Πάλλη στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής αναφέρεται στην ανάγκη και την αγωνία των ασθενών, ενώ και ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους φορείς που κλήθηκαν να μιλήσουν βρίσκονται και οι Σύλλογοι Ασθενών.
  .
Προφανώς η ανορθόδοξη διαδικασία προσέγγισης της κάνναβης μέσω της κατάθεσης του πρόσφατου σχεδίου νόμου, όπως έχουμε επισημάνει, θα οδηγήσει σε διαφόρων ειδών παραδοξολογίες τόσο όσο αφορά στην προσέγγιση όσο και στην κατανόηση του πνεύματος του νέου νόμου.
  .
Κάθε είδους παρανόηση για την ώρα δείχνει να εφορμά από την προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η κάνναβη ως φάρμακο και μόνο. Η κάνναβη όμως είναι ένα φυτό, και τα φυτά δε διαχωρίζονται σε «φαρμακευτικά» και «ευφορικά», -ασχέτως του εάν μπορούν να έχουν και φαρμακευτική και ευφορική χρήση.
 .
Έτσι κι ένα σχέδιο νόμου που αφορά στην καλλιέργεια και παραγωγή φαρμάκων από ένα φυτό, αλλά δε ρυθμίζει τα αναγκαία ώστε αυτά να παρέχονται εύρυθμα στους ασθενείς, προφανώς δε λύνει τα προβλήματα των ασθενών αλλά των επενδυτών-καλλιεργητών. Και φυσικά είναι εξ ορισμού προορισμένο να κολυμπήσει στη σύγχυση…
  .
Ακολουθούν τα αποσπάσματα της σημερινής συνέντευξης του Υπουργού όπως τα δημοσιεύει το TVXS :
 .
«Δεν συζητάμε αυτή την ώρα για καμία άλλη διαδικασία, πλην της παραγωγικής διαδικασίας, που ξεκινά από την εισαγωγή του σπόρου και καταλήγει σε συγκεκριμένο φαρμακευτικό προϊόν» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Αποστόλου, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», σχετικά με τις «Διατάξεις για την Παραγωγή Τελικών Προϊόντων Φαρμακευτικής Κάνναβης», που περιλαμβάνονται σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας και συζητήθηκαν χθες στην πρώτη κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, του Ελληνικού Κοινοβουλίου.«Χθες ήταν η πρώτη κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών, άρχισαν τα κόμματα να τοποθετούνται. Η γενικότερη εικόνα ήταν ότι -αν εξαιρέσουμε τη Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ που τάχθηκαν εναντίον- οι υπόλοιποι τοποθετήθηκαν και με κάποιες επιφυλάξεις και βάζοντας και ένα χρώμα που -τουλάχιστον σε αυτή τη συζήτηση δεν έπρεπε να μπει- σχετικά με το τι γίνεται με τη χρήση των ναρκωτικών και όλα αυτά, διότι μιλάμε για κάτι διαφορετικό, για ένα φαρμακευτικό προϊόν, από μία παραγωγική διαδικασία, η οποία ξεκινά με την εισαγωγή του σπόρου και καταλήγει σε ένα τελικό φαρμακευτικό προϊόν, το οποίο θα κυκλοφορήσει, εφόσον υπάρχει σχετική έγκριση και με απαραίτητη συνταγή γιατρού, αν και εφόσον υπάρχουν λόγοι» διευκρίνισε ο υπουργός.

 .

«Δεν υπάρχει ούτε μία αμφιβολία σχετικά με την όλη διαδικασία» διαβεβαίωσε ο κ. Αποστόλου, εξηγώντας πως «θα υπάρχουν και οι έλεγχοι, αλλά και η ενιαία άδεια έγκρισης, θα προβλέπει περίκλειση σε όλα τα επίπεδα της παραγωγικής διαδικασίας». Εκτίμησε, δε, πως «υπάρχει αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον».

 .

«Είμαστε μπροστά σε μια πραγματικότητα, όπου η επιστημονική κοινότητα, οι ερευνητές, ο ιατρικός κόσμος έχουν καταλήξει ότι η Cannabis Sativa -η συγκεκριμένη με την υψηλή περιεκτικότητα σε τετραϋδροκανναβινόλη- μπορεί να λειτουργήσει ως φυσικό φάρμακο για την αντιμετώπιση ασθενειών. Σε όλον τον κόσμο πλέον έχουν αρχίσει οι χώρες να απελευθερώνουν τη χρήση της κάνναβης για φαρμακευτικούς, ιατρικούς σκοπούς» εξήγησε.