Αρχές Ιουνίου, ο «γκουρού της κάνναβης» Ed Rosenthal, για πρώτη φορά την Ελλάδα

Ο Αμερικανός, συνεργάτης του Πανεπιστημίου Oaksterdam της Καλιφόρνια, ακτιβιστής, συγγραφέας δεκάδων βιβλίων και καθηγητής εκατοντάδων επιτυχημένων καλλιεργητών ανά τον πλανήτη, έρχεται για πρώτη φορά στη χώρα μας για μια σειρά από εξειδικευμένα σεμινάρια σχετικά με την καλλιέργεια της κάνναβης.

Γνωστός παγκοσμίως ως «γκουρού της κάνναβης», ο Ed Rosenthal θα βρεθεί στην Ελλάδα από τις 3 έως τις 11 Ιουνίου, καλεσμένος του Alegre Grow Shop που εφέτος γιορτάζει τα εικοστά του γενέθλια. Και οι επαγγελματίες του κλάδου και λάτρεις του φυτού, θα έχουν την ευκαιρία για μια κατ’ ιδίαν συνάντηση και συζήτηση μαζί του σε ένα από τα καταστήματα Alegre ανά την Ελλάδα.

Ο Edward Rosenthal είναι σήμερα ογδόντα ετών και η πολυτάραχη ζωή του σημαδεύτηκε από την αγάπη του για την κάνναβη και τους αγώνες για τη θεραπευτική της αξιοποίηση και τη νομιμοποίησή της.

Ως ακτιβιστής δραστηριοποιήθηκε στην προώθηση των πολιτικών νομιμοποίησης της φαρμακευτικής χρήσης του φυτού και το 1996 συνεργάστηκε με την κυβέρνηση της Καλιφόρνια όταν αυτή προχώρησε στην -πρωτοπόρο τότε- αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας. Μάλιστα, το 1997, ο κ. Rosenthal εξουσιοδοτήθηκε επίσημα απ’ τις Αρχές του Όουκλαντ για την καλλιέργεια κάνναβης που απευθύνεται σε ασθενείς. Καθώς όμως η καλλιέργεια είχε νομιμοποιηθεί στην Πολιτεία της Καλιφόρνια όχι όμως και στην Αμερικανική επικράτεια, οι Ομοσπονδιακές αρχές τον συνέλαβαν το 2002 με την κατηγορία «της καλλιέργειας παράνομων ουσιών».

«Snoop Dogg lights a joint for Ed Rosenthal», Wikipedia

Ο κ. Rosenthal αρχικά καταδικάστηκε για να αθωωθεί μετά από έφεσή του και να καταδικαστεί ξανά στη συνέχεια, σε ένα δικαστικό γαϊτανάκι μεταξύ τοπικής και ομοσπονδιακής κυβέρνησης, με μόνη τελικά καταγεγραμμένη ποινή, εκείνην της μια ημέρας φυλάκισης που έλαβε από το περιφερειακό δικαστήριο! Η δικαστική του περιπέτεια κράτησε έως το 2007, διατηρώντας διαρκώς στην επικαιρότητα τη συζήτηση περί νομιμοποίησης του φυτού.

Με την πάροδο των ετών και την νομιμοποίηση της κάνναβης να καλπάζει απ’ τη μια Αμερικανική Πολιτεία στην άλλη, μετατράπηκε σε θρυλική μορφή του κινήματος αντι-απαγόρευσης. Και οι δικαστικές περιπέτειες στις οποίες σύρθηκε, εκτιμήθηκαν από μια μεγάλη μερίδα των πολιτών ως μια κακόγουστη και αναίτια επίδειξη δύναμης της κεντρικής εξουσίας.

«Αν ρίξουν τον Ed Rosenthal, αυτό σημαίνει ότι μπορούν να ρίξουν οποιονδήποτε», δήλωνε το 2002 ο Steve Kubby, συν-συγγραφέας του Rosenthal στο βιβλίο «Why Marijuana Should Be Legal» και υποψήφιος το 1998 για κυβερνήτης της Καλιφόρνια με το Libertarian Party. «Πρόκειται προφανώς για επίθεση σε ένα κίνημα. Θέλουν να φιμώσουν τον Εντ», συμπλήρωνε 22 χρόνια πριν.

«Είναι αδιανόητο στις μέρες μας, κάποιοι να γίνονται δισεκατομμυριούχοι από τις πωλήσεις κάνναβης και κάποιοι άλλοι, για τον ίδιο λόγο, να βρίσκονται στη φυλακή» δηλώνει ο κ. Rosenthal. Επισημαίνοντας ότι, παρά την επί 50 και πλέον έτη ενασχόλησή του με το φυτό, υπάρχει ακόμη μεγάλη απόσταση να διανυθεί μέχρι να υπάρξει κάποιοι είδους «ισορροπία» και «δικαιοσύνη».

«Το πλέον σημαντικό, είναι να έχουν οι άνθρωποι το δικαίωμα να καλλιεργούν μόνοι τους, ελεύθερα» επιμένει σε πρόσφατη συνέντευξή του, «αυτό οδηγεί απευθείας σε καλύτερα αποτελέσματα για όλη την κοινωνία».

Ο «επίμονος κηπουρός» λοιπόν κ. Rosenthal, που ξεκίνησε αρθρογραφώντας στο περιοδικό High Times τις δεκαετίες του 1980 και του 1990, τις τελευταίες δεκαετίες γράφει βιβλία και παρέχει εξειδικευμένες συμβουλές σχετικά με την καλλιέργεια της κάνναβης.

Επίσης, δημιουργεί εκθέσεις, συνέδρια και μουσεία, όπως το The Hash Marihuana & Hemp Museum του Άμστερνταμ και δηλώνει διαρκώς πρόθυμος να μεταφέρει τις γνώσεις και την εμπειρία του στους ασχολούμενους με το φυτό.

Χορηγός επικοινωνίας της περιοδείας του Ed Rosenthal στην Ελλάδα είναι το περιοδικό Τεκές.