Η νομοθεσία για τη θεραπευτική κάνναβη

Η Συνθήκη του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά που ισχύει από το 1961, κατατάσσει την κάνναβη στην κατηγορία των ελεγχόμενων (παράνομων) ουσιών μαζί με άλλα φυτά όπως η παπαρούνα του οπίου, τα φύλλα της κόκας, αλλά και τα παράγωγά τους.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχει ένα ενιαίο πλαίσιο για την κάνναβη, είτε για την ιατρική είτε για την ευφορική χρήση. Περίπου 14 χώρες έχουν αποποινικοποιήσει ή νομιμοποιήσει την κάνναβη κυρίως για ιατρική χρήση.  Άλλες δείχνουν ανεκτικότητα κι άλλες έχουν ανακοινώσει σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες για το αμέσως επόμενο διάστημα. Μπορείτε να δείτε εδώ αναλυτικά τι ισχύει σε κάθε Ευρωπαϊκή χώρα.

Στην Ελλάδα αναμένουμε τη δημιουργία και την ψήφιση του νόμου που θα επιτρέπει τη χορήγηση ιατρικής κάνναβης.

«Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου δεσμεύεται να προωθήσει τη λήψη μέτρων, ώστε οι ασθενείς με συγκεκριμένες παθήσεις, οι οποίες περιλαμβάνονται στις θεραπευτικές ενδείξεις, να αποκτήσουν πρόσβαση σε φαρμακευτικά σκευάσματα με αποδεδειγμένο κλινικό όφελος» αναφέρει σε Δελτίο Τύπου του το Υπουργείο Υγείας.

Διαδραστικός Χάρτης της ομοθεσίας της θεραπευτικής κάνναβης στην Ευρώπη. Πηγή: Τalking Drugs, στοιχεία 10/2017

Σύμφωνα με το Πόρισμα της Επιτροπής για την Ιατρική Χρήση της Κάνναβης που κατατέθηκε στον Υπουργό Υγείας το Φεβρουάριο του 2017  «είναι αποδεκτές οι φαρμακολογικές ιδιότητες και οι υπό διερεύνηση επακόλουθες θεραπευτικές ενδείξεις της κάνναβης κατόπιν εγκριτικών διαδικασιών είτε με τη μορφή δραστικών ουσιών που περιλαμβάνονται στο φυτό, είτε εκχυλισμάτων ή τμημάτων του φυτού».

Στο πόρισμα που ανοίγει το δρόμο για τη χορήγηση της  κάνναβης αναφέρεται και ότι «βασικό περιορισμό για την ιατρική χρήση της κάνναβης εξακολουθεί να αποτελεί η πιθανότητα εμφάνισης δυνητικά επικίνδυνων ψυχιατρικών συμπτωμάτων (ανάπτυξη εθισμού, ψύχωση, γνωστικές δυσλειτουργίες) και για το λόγο αυτό η καταγραφή και αναφορά ανεπιθύμητων ενεργειών σε προεγκριτικές (κλινικές δοκιμές) και μετεγκριτικές διαδικασίες καθίσταται απολύτως απαραίτητη. Είναι επίσης σημαντική η ενημέρωση της κοινής γνώμης και η εμπέδωση σε αυτή ότι η χρήση κάνναβης μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης σχιζοφρένειας και ψυχωσικού τύπου συμπτωματολογίας, καθώς και ότι η χρήση κάνναβης σε νεαρή ηλικία έχει συνδυαστεί με σημαντικά αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης παρόμοιας συμπτωματολογίας κατά την ενηλικίωση».

Διαβάστε: Ο Οδικός Χάρτης της νομιμοποίησης στην Ελλάδα

Στις ΗΠΑ έχει νομιμοποιηθεί η ιατρική χρήση της κάνναβης σε 23 Πολιτείες, ενώ και σε αρκετές χώρες της Ευρώπης έχει νομιμοποιηθεί η χρήση του ελαιώδους εκχυλίσματος για ιατρική χρήση συμπεριλαμβανομένου και εκείνου που περιέχει κυρίως κανναβιδιόλη, το οποίο χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα διατροφής.

 

Με πιο σκούρο χρώμα οι Πολιτείες στις οποίες όλες οι μορφές της κάνναβης (και η ευφορική) είναι νόμιμες. Ακολουθούν Πολιτείες στις οποίες υπάρχουν νόμοι που επιτρέπουν όλες τις χρήσεις του φυτού με κάποιους περιορισμούς, Πολιτείες που επιτρέπουν και τη χρήση της Φαρμακευτικής Κάνναβης με ψυχότροπη δράση, εκείνες που επιτρέπουν τη χρήση της Φαρμακευτικής κάνναβης που δεν έχει και ψυχότροπη δράση, για να φτάσουμε στις Πολιτείες με τον πιο αχνό χρώμα όπου απαγορεύεται η κάνναβη σε όλες της τις μορφές.

Η νομοθεσία για την θεραπευτική κάνναβη στην Αμερική.

Η νομοθεσία για την θεραπευτική κάνναβη στην Ευρώπη

Πηγές / Διαβάστε περισσότερα: