Οι ιδιότητες της θεραπευτικής κάνναβης

Ιατρική κάνναβη ονομάζουμε την κάνναβη και τα παράγωγά της (κανναβινοειδή) που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία μιας νόσου ή τη βελτίωση των συμπτωμάτων της. Ως ιατρική-θεραπευτική κάνναβη ονομάζουμε τόσο το ίδιο το φυτό όσο και τα φυσικά παράγωγά του εάν η χρήση τους γίνεται για θεραπευτικούς σκοπούς. Επίσης, θεραπευτική κάνναβη ονομάζουμε και την τεχνητή ή συνθετική κάνναβη που παράγεται σε εργαστήρια για ιατρικούς σκοπούς.

Η κάνναβη είναι ένα θεραπευτικό βότανο ευρείας χρήσης που το βρίσκει κανείς σε όλο τον πλανήτη και στις περισσότερες φυλετικές ομάδες, ενώ υπάρχουν αποδείξεις ότι χρησιμοποιούνταν ακόμη και πριν από 5 ή 6 χιλιάδες χρόνια.

Σήμερα, η θεραπευτική χρησιμότητα της κάνναβης και των παραγωγών της είναι αποδεδειγμένη και αποδεκτή για ένα ευρύ φάσμα παθολογικών καταστάσεων: Γλαύκωμα (ενδοφθάλμια υπέρταση), παρενέργειες της χημειοθεραπείας (ναυτία και έμετοι), άσθμα, επιληψία και σπασμοί, κατάθλιψη, άγχος, ανορεξία, άλγη προκαλούμενα από διάφορες αιτιολογίες, κακοήθεις νεοπλασίες, εξάρτηση από οπιούχα και αλκοόλ.

 

 

Πλέον πρόσφατη θεωρείται η ανακάλυψη ότι το ανθρώπινο σώμα, υπό μια έννοια τουλάχιστον, παράγει τη δική του κάνναβη…

Eνδοκανναβινοειδές σύστημα, υπάρχει και στον ανθρώπινο οργανισμό. Ονομάστηκε έτσι όταν εντοπίστηκε τη δεκαετία του ’60 από επιστήμονες που ερευνούσαν την επίδραση της χρήσης κάνναβης στον ανθρώπινο οργανισμό. Πρόκειται για μια συλλογή μορίων και αισθητήριων νεύρων που υπάρχουν στον εγκέφαλο, στα όργανα, στους συνδετικούς ιστούς, κοινώς παντού.

Εξετάζοντας τις λειτουργίες του οι ερευνητές κατάλαβαν καλύτερα πώς λειτουργεί το σώμα όταν δεν βρίσκεται υπό την επήρεια της τετραϋδροκανναβινόλης (THC), του βασικού ενεργού συστατικού της κάνναβης. Όπως προκύπτει, το ενδοκανναβινοειδές σύστημα δεν μένει ανενεργό περιμένοντας το THC να φτάσει σε αυτό, αλλά λειτουργεί διαρκώς. «Τα ενδοκανναβινοειδή λειτουργούν ως γέφυρα μεταξύ του μυαλού και του σώματος» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και η σχετική μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ

Η αναγνώριση της Κάνναβης ως φάρμακου στην Ελλάδα

«Είναι αποδεκτές οι φαρμακολογικές ιδιότητες και οι υπό διερεύνηση επακόλουθες θεραπευτικές ενδείξεις της κάνναβης κατόπιν εγκριτικών διαδικασιών είτε με τη μορφή δραστικών ουσιών που περιλαμβάνονται στο φυτό, είτε εκχυλισμάτων ή τμημάτων του φυτού», σύμφωνα με το Πόρισμα της  Επιτροπής για την Ιατρική Χρήση της Κάνναβης που κατατέθηκε στον Έλληνα Υπουργό Υγείας τον Φεβρουάριο του 2017.

Η πλέον πρόσφατη έρευνα που κατατέθηκε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι αυτή του 2015, σύμφωνα με την οποία «η κίνηση για την αναζωογόνηση της κάνναβη ως φάρμακο για την ανακούφιση του πόνου, τις διαταραχές κρίσεων, την ενίσχυση της όρεξης και την ανακούφιση μιας μυριάδα άλλων νευρολογικών ή μεταβολικών ασθενειών, προέρχεται από πολλαπλούς παράγοντες. Ανάμεσά τους οι ανεπάρκειες που υπάρχουν στα άλλα γνωστά φάρμακα για τη θεραπεία συγκεκριμένων συμπτωμάτων ή ασθενειών, μαζί με αυτο-αναφερόμενη οφέλη που προκύπτουν από την κάνναβη.».

Από το 1985, η αμερικανική κυβέρνηση, χορήγησε άδεια κυκλοφορίας σε μια συνθετική THC με το εμπορικό όνομα Marinol από την εταιρεία Lilly, με κύρια ένδειξη τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας και τη διέγερση της όρεξης σε ασθενείς με Aids.

To 1991, τα Ηνωμένα Εθνη μετέταξαν τη συνθετική κάνναβη Δ9-THC από τον πίνακα 1 στον πίνακα 2 των ελεγχόμενων ψυχοτρόπων ουσιών και διατήρησαν την κάνναβη στον πίνακα 1, με το αιτιολογικό ότι η Δ9-THC «είχε αποδεδειγμένα ιατρικά πλεονεκτήματα και δεν υπήρχε διασπορά της σε μη ιατρικές χρήσεις», ενώ η κάνναβη (το φυτό δηλαδή και τα φυσικά παράγωγά του) «χρησιμοποιείται παράνομα από εκατομμύρια ανθρώπους».
Πηγές / Διαβάστε Περισσότερα