Συνεχίζονται οι θερισμοί της κάνναβης Sativa L στην ελληνική ύπαιθρο

Μέσα Αυγούστου ξεκίνησαν οι θερισμοί κάνναβης στην ελληνική ύπαιθρο και θα ολοκληρωθούν μεσ’ τον επόμενο μήνα.

Στην Τρίπολη περιμένουν τα δέντρα να ψηλώσουν κι άλλο για να ξεκινήσουν όπου να ‘ναι τον θερισμό, στο Βόλο όμως τα κλωνάρια του φυτού στεγνώνουν ήδη, στην Ξάνθη οι παραγωγοί επιδεικνύουν με χαρά το κανναβέλαιο που δημιούργησαν και στην Αρκαδία θα θυμούνται με χαρά τη φετινή συγκομιδή.

Μισό και πλέον αιώνα μετά το ξερίζωμα των ελληνικών χωραφιών η κάνναβη επιστρέφει. Και αυτή τη φορά, καθώς όλα δείχνουν, ήρθε για να μείνει.

Οι θερισμοί της «βιομηχανικής κάνναβης», της κάνναβης Sativa l, έγιναν μέσα σε γιορτινή ατμόσφαιρα ενώ συχνά τους παρακολούθησαν όχι μόνο αγρότες που ενδιαφέρθηκαν να αποκτήσουν τεχνογνωσία αλλά και απλοί πολίτες που θεώρησαν τη στιγμή ιστορική ή απλά αρκετά διασκεδαστική.

Τρίτη ημέρα θερισμού βιολογικής Κάνναβης Sativa L. (ποικιλία Futura 75) στην Κοκκίνα Μαγνησίας. «Μεγάλο το ενδιαφέρον από παραγωγούς της περιοχής που επισκέφτηκαν το χωράφι. Τα πρώτα 100 κιλά βιολογικού ανθού βγήκαν ήδη από την φυσική αποξήρανση. Kαι είναι μόνο η αρχή», λένε οι άνθρωποι της Kannabio.

Κοκκίνα Μαγνησίας Αύγουστος 2017. «Δίνουμε έμφαση στην ποιότητα και συλλέγουμε χειρωνακτικά τους ανθούς της κάνναβης, για να διατηρήσουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα αρώματα και τα κανναβινοειδή που περιέχουν».

Tα φυτά της Kannabio Hemp Cooperative αποξηραίνονται. «Μετά την αποξήρανση οι ανθοί θα γίνουν φυσικό εκχύλισμα υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση καθηγητών και ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, αξιοποιώντας τις πιο σύγχρονες και «πράσινες» μεθόδους εκχύλισης» λένε τα μέλη του Συνεταιρισμού.

 

Οι δοκιμές της Kannabio άρχισαν. Στη φωτό το πρώτο ελληνικό βιολογικό αιθέριο έλαιο από βιομηχανική κάνναβη. «Αιθέριο έλαιο, ανθόνερο κάνναβης, τσάι σε 2 μορφές ολόκληρος ανθός και τριμμένο και φυσικό εκχύλισμα δημιουργήθηκαν εφέτος, ενώ από τον σπόρο θα βγάλουμε έλαιο σπόρου, αλεύρι και πρωτεΐνη».

Δείτε εδώ εικόνες και βίντεο από το αφιέρωμά μας στις καλλιέργειες της κάνναβης στην Ελλάδα πριν τη φετινή συγκομιδή

Από την καλλιέργεια που κάνει Το Καννάβι στο οροπέδιο της Τρίπολης και η οποία όπως λένε τα μέλη του «παρά τις υψηλές θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί αυτό το καλοκαίρι, εξελίσσεται εξαιρετικά καλά».

Τρίπολη. Μέλη της συνεργασίας των 4 εταιρειών που συναποτελούν Το Καννάβι καταγράφουν το ύψος, το πάχος και την εξέλιξη των φυτών «κάτι που γίνεται συχνά στο χωράφι από την ομάδα μας για την εξαγωγή καλλιεργητικών συμπερασμάτων στο πλαίσιο της συνεργασίας με τον ΕΛΓΟ Δήμητρα» όπως λένε.

Μια εικόνα από την καλλιέργεια που κάνει Το Καννάβι στο οροπέδιο της Τρίπολης.

 

Από τον θερισμό στην Θράκη όπου εφέτος καλλιεργήθηκαν 40 στρέμματα από τη Θεογένης ΚοινΣΕπ. Η φωτό από τα Θρακικά νέα και το άρθρο με τον εύγλωττο τίτλο «Τι θερίζει η κομπίνα;»…

Βίντεο απ΄το αλώνισμα της κάνναβης στο Τυχερό του Έβρου (8/8/2017)

 

Το μπουκαλάκι με το πρώτο Ελληνικό λάδι ήμερης κάνναβης από τη Θεογένης ΚοινΣΕπ. Όπως γράφει στο στο facebook o Συνεταιρισμός «ένα λάδι εξαιρετικά παρθένο αφιλτράριστο. Στο πλαστικό μπουκαλάκι φαίνεται μετά την ανακίνηση του πόσο έντονο χρώμα έχει και πόση είναι η πυκνότητα του. Βεβαίως έχει καταπληκτικό άρωμα και γεύση».

Ο κ. Γεωργακόπουλος, στην καλλιέργεια του κάμπου της αρχαίας Μαντινείας λίγες ημέρες πριν τη συγκομιδή της ArCan.

 

«Tο φυτό που μέχρι το 1932 συντηρούσε σχεδόν όλες τις αγροτικές οικογένειες της περιοχής μας και σήμερα χαρίζει υγεία και φαγητό σε όλο τον κόσμο» λένε οι άνθρωποι της ArCan.

Το ξεδιάλεγμα μετά την πρώτη ημέρα της συγκομιδής (18 Αυγούστου 2017) στη Μαντινεία. «Πρέπει να μαζέψαμε 5 κιλά ρίζες και πάνω από 50 κιλά λουλουδιού και σπόρου από 4 μόνο αυλάκια και έχουμε ακόμα 20…».

Kι ένα βίντεο από τη συγκομιδή της Μαντινείας (καλοκαίρι 2017).

 

Πηγές / Διαβάστε Περισσότερα:

Kannabio

Το Καννάβι

Θεογένης ΚοινΣεπ

ArCan

Ypaithros.gr: Tυχερή η κάνναβη στο Τυχερό του Έβρου

Arcadia Portal: Η πρώτη συγκομιδή κάνναβης είναι γεγονός στην Αρκαδία