Διεθνές συνέδριο στις Βρυξέλλες: Τα οφέλη και οι ευκαιρίες της ιατρικής κάνναβης

Πηγή:| TVXS – TV Χωρίς Σύνορα

03 Δεκ. 2016

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του διεθνούς συνεδρίου για την ιατρική κάνναβη που διοργάνωσε την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου, η Ομάδα της Ευρωαριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες με πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου

Πλήθος εμπειρογνωμόνων, εκπροσώπων των δημοσίων αρχών, διεθνών και ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, ακτιβιστών και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών συναντήθηκαν και κατέθεσαν τις απόψεις τους για τις ευκαιρίες και τα οφέλη που προκύπτουν από την ανάπτυξη τομέα της ιατρικής κάνναβης.

Από το κρεβάτι, όπου αναγκάζεται να παραμένει ξαπλωμένος για 23 ώρες την ημέρα, λόγω μιας σπάνιας νευρολογικής ασθένειας, μίλησε σε διεθνές συνέδριο στο Ευρωκοινοβούλιο, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Κανναβινοειδών στην Ιατρική και πρόεδρος της Διακήρυξης Για Την Ιατρική Κάνναβη, Franjo Grotenhermen.

«Εχω κουράρει, συνολικά, περισσότερους από 1000 ασθενείς με λουλούδια κάνναβης και είδα να βελτιώνεται η υγεία τους» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Grotenhermen.

Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα που επεξεργάζεται η Γερμανία σχετικά με την ιατρική κάνναβη, τόνισε ότι θα οργανωθεί ελεγχόμενη καλλιέργεια κάνναβης υπό την εποπτεία του κράτους καθώς τα λουλούδια ή το λάδι του φυτού μπορούν να αποτελέσουν φάρμακα τα οποία θα δίνονται συνταγογραφούμενα.

«Οι ασθενείς θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να βρουν κάνναβη και οι γιατροί από την άλλη, να μπορούν να τη συνταγογραφήσουν», συμπλήρωσε. Όπως τόνισε άλλωστε και ο κ. Κούλογλου, «έχει αποδειχθεί ότι η χρήση κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς μπορεί να βοηθήσει στις παρενέργειες από τη χρήση άλλων φαρμάκων», ενώ ο ιδρυτής της Οργάνωσης Φοιτητών για την Προώθηση μιας Λογικής Πολιτικής για τα Ναρκωτικά στην Ιρλανδία, Graham De Barra, διαχώρισε τη χρήση κάνναβης σε ψυχαγωγική και θεραπευτική.

«Μπορούμε όμως να χρησιμοποιήσουμε την κάνναβη για θεραπευτικούς σκοπούς;» αναρωτήθηκε, από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του ΟΚΑΝΑ και μέλος της Ειδικής Ομάδας Εργασίας για την ιατρική κάνναβη του Υπουργείου Υγείας κ. Δήμος Φωτόπουλος.

«Ναι, αν έχουμε στοιχεία για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά της γι΄αυτό θέλουμε ένα σύστημα χορήγησης που να επιτρέπει την ρύθμιση της δοσολογίας, χωρίς κινδύνους» ανέφερε, προσθέτοντας ότι απαιτούνται περισσότερες κλινικές δοκιμές και έρευνα για την πιθανότητα εξάρτησης.

Μαρτυρίες ασθενών για τη χρήση της κάνναβης

Ο Bertrand Rambaud, πρόεδρος της Γαλλόφωνης Ένωσης Κανναβινοειδών στην Ιατρική, είναι οροθετικός και χρησιμοποιεί φαρμακευτική κάνναβη για να αντιμετωπίσει τις παρενέργειες της θεραπείας που ακολουθεί.

«Είμαι φορέας από το 1984 και μόνο η κάνναβη μου επιτρέπει να μην έχω παρενέργειες από τα φάρμακα», είπε χαρακτηριστικά. Για την κόρη της, που έχει κρίσεις επιληψίας και τη βοήθησε η κάνναβη, μίλησε η Jaqueline Poitras από την ελληνική ένωση ΜΑΜΑΚΑ (ΜαΜάδες για την Κάνναβη), ενώ τους τρομερούς πόνους που είχε μετά από τροχαίο ατύχημα σχεδόν εξάλειψε η χρήση της κάνναβης στον Κωνσταντίνο Σύρρο.

Η Carola Perez, ακτιβίστρια υπέρ της χρήσης της κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς και πρόεδρος του Ισπανικού Παρατηρητηρίου για την Ιατρική Κάνναβη, είχε σπάσει στην ηλικία των 11 ετών τον κόκκυγά της, έκανε 12 εγχειρήσεις και στην συνέχεια, οι γιατροί της τον αφαίρεσαν.

«Η κάνναβη μου έσωσε την ζωή. Δεν την καπνίζω, την παίρνω σε φάρμακο, είναι θεραπευτική η χρήση της», σημείωσε, κάνοντας έκκληση για την υιοθέτηση χρήσης της κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς. «Πόσες φορές πρέπει να δείξω τις πληγές μου για να με πιστέψετε; Σεβαστείτε και την ιδιωτικότητά μου…», κατέληξε.

Το βίντεο με τις τοποθετήσεις όλων των συνέδρων είναι διαθέσιμο εδώ:
http://web.guengl.streamovations.be/…/international-confere