Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Υγείας η εισαγωγή του φαρμάκου κάνναβης Sativex

Mε ημερομηνία 12 Ιουνίου 2018 αναρτήθηκε στη Διαύγεια η «Έγκριση σκοπιμότητας για την προμήθεια Ναρκωτικών Φαρμάκων (SATIVEX)», η οποία δείχνει να είναι και η πρώτη για τη χώρα μας σχετική απόφαση έγκρισης που αφορά φάρμακο σχετιζόμενο με την κάνναβη.

To Sativex που έχει μια αναλογία 50% Κανναβιδιόλης-CBD και 50% Δ9 Τετραϋδροκανναβινόλης-THC, εισήχθη στην αγορά από την εταιρεία GW Pharmaceuticals και έχει μορφή σπρέι. Στην Αγγλία εγκρίθηκε το 2010 ως φάρμακο για τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, τον Νευροπαθητικό Πόνο και τη Σπαστικότητα.

 

Εικόνα από το έγγραφο που δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια

 

Το 2011 η GW Pharmaceuticals αποφάσισε τη συνεργασία της με την Bayer για την παραγωγή του Sativex και έκτοτε η παραγωγή κάνναβης στην Αγγλία αγγίζει τους 95 τόνους ανά έτος, αναδεικνύοντας μάλιστα τη χώρα αυτή στη μεγαλύτερη παραγωγό κάνναβης παγκοσμίως -αν και στη χώρα η χρήση του φυτού παραμένει εκτός νόμου.

Προβλήματα με την υψηλή τιμή του φαρμάκου έχουν αναφερθεί αρκετές φορές όπως το 2014  στην Αγγλία  και το 2013 στη Γερμανία, για την ώρα πάντως η Ελλάδα θα το προμηθευτεί προς 15 ευρώ  ανά ml χωρίς τον ΦΠΑ, εάν βέβαια  οι υπολογισμοί μας είναι ορθοί και η ποσότητα «150 BT» αντιστοιχεί σε 150 κυτία των τριών φιαλιδίων έκαστο.

(Εκτός βέβαια και εάν πρόκειται για 3 όλα κι όλα φιαλίδια, οπότε τότε η τιμή θα είναι περίπου 2.264,15  ευρώ ανά ml πράγμα που δε δείχνει και τόσο λογικό).

 

 

Η τεχνική προδιαγραφή του προϊόντος σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στη Διαύγεια έγγραφα.

.
Πηγές / Διαβάστε Περισσότερα:

Τα χαρακτηριστικά και η τιμή του Sativex σύμφωνα με τις Κυβερνητικές Υπηρεσίες του Καναδά

Τα χαρακτηριστικά και η τιμή  του Sativex από το MIMS

Αγγλία: Η μεγαλύτερη παραγωγός κάνναβης του κόσμου (στην οποία η κάνναβη είναι παράνομη)