Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Φαρμακευτική κάνναβη και κλινική εμπειρία» στο Ντυνάν

Οι τελευταίες εξελίξεις που καταγράφονται διεθνώς σχετικά με τη χρήση των κανναβινοειδών σε κλινικό επίπεδο, εξετάστηκαν στην πρεμιέρα του μοριοδοτούμενου Εκπαιδευτικού Προγράμματος που έχει καταρτίσει -με δωρεάν εγγραφή και παρακολούθηση- η Επιστημονική Επιτροπή του Ερρίκος Ντυνάν  Hospital Center για το ακαδημαϊκό έτος 2019-20 και περιλαμβάνει σειρά ενοτήτων και επιστημονικών αντικειμένων.

Ειδικότερα, στην επιστημονική συνάντηση έγινε μία ενδελεχής παρουσίαση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των διαφόρων χημικών μορίων που ενδεχομένως αλληλεπιδρούν με το ενδοκανναβινοειδές σύστημα των θηλαστικών (συμπεριλαμβανομένου φυσικά και του ανθρώπου), ενώ εξετάστηκαν και οι πιθανές χρήσεις των προϊόντων της κάνναβης (βιομηχανική, κλωστική και φαρμακευτική).

«Τα τελευταία χρόνια υπάρχει στη χώρα μας μεγάλο ενδιαφέρον σχετικά με τις πιθανές θεραπευτικές ιδιότητες της κάνναβης. Αυτό δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός, αλλά κάτι που αντικατοπτρίζει μία διεθνή τάση, με όλο και περισσότερες χώρες να αναζητούν το κατάλληλο πλαίσιο για την ένταξη των φαρμάκων που προέρχονται άμεσα ή έμμεσα από το συγκεκριμένο φυτό. Η κάνναβη αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του ανθρώπου, αλλά και της ελληνικής παράδοσης, καταλαμβάνοντας ανάλογα με την εποχή θέση στην καλλιέργεια και την καθημερινή χρήση, την παρανομία και τα πρωτοσέλιδα των μέσων μαζικής ενημέρωσης», σημείωσε η διευθύντρια του Αναισθησιολογικού Τμήματος του Ερρίκος Ντυνάν,  Φωτεινή Ντάνου, η οποία συντόνισε την εναρκτήρια ημερίδα του Εκπαιδευτικού Προγράμματος.

Από τους εισηγητές -τη διευθύντρια του Νευρολογικού τμήματος του Ερρίκος Ντυνάν,  Δήμητρα Παπαδημητρίου και τις αναισθησιολόγους Χρυσούλα Καραναστάση και Σοφία Πουλοπούλου-  παρουσιάστηκαν οι πιθανές θεραπευτικές εφαρμογές των κανναβινοειδών φαρμάκων στη νευρολογία, ενώ έγινε εκτενής ανάλυση της επίσημης θέσης της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας των Εταιρειών Πόνου (European Pain Federation, EFIC) σχετικά με τη θεραπευτική χρήση των κανναβινοειδών.

Οι ενδείξεις αυτές σήμερα παραμένουν περιορισμένες: η κανναβιδιόλη έχει λάβει έγκριση στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ ως θεραπευτική αγωγή σε ορισμένα σύνδρομα παιδικής επιληψίας, ανθεκτικά στη συνήθη αντιεπιληπτική αγωγή, ενώ η Δ9 τετραϋδροκανναβινόλη (Δ9-THC), η οποία  αποτελεί το δραστικό συστατικό της ινδικής κάνναβης, μπορεί να χορηγηθεί για την αντιμετώπιση του πόνου και της σπαστικότητας της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Επίσης μπορούν να χορηγηθούν ως τρίτη γραμμή θεραπείας σε άλλα σύνδρομα με σπαστικότητα και σε κάποιες περιπτώσεις χρόνιου πόνου, ανθεκτικού σε άλλα αναλγητικά φάρμακα ή όταν τα φάρμακα αυτά έχουν μη αποδεκτές ανεπιθύμητες δράσεις σε ένα συγκεκριμένο ασθενή. Δεν αποτελούν θεραπεία για κανενός είδους οξύ πόνο, δεν πρέπει να είναι φάρμακα πρώτης επιλογής. «Να θυμόμαστε ότι είναι καλύτερο να χρησιμοποιούνται ως συνοδά φάρμακα, με εξατομίκευση της δόσης και υπό στενή ιατρική παρακολούθηση», τονίστηκε με έμφαση.

Επισημαίνεται ότι το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο ολοκληρώνεται στις 18 Ιουνίου 2020, καλύπτει 34 θεματικές ενότητες (μία από αυτές υπήρξε και η σχετική με την κάνναβη) και μοριοδοτείται από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (Π.Ι.Σ.) με 68 μόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης (CME-CPD credits), σύμφωνα με τα κριτήρια EACCME-UEMS, αναβαθμίζοντας σημαντικά το προσωπικό βιογραφικό  και τα επιστημονικά προσόντα των συμμετεχόντων.

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο κύκλο μοριοδοτούμενων σεμιναρίων που πραγματοποιείται στη χώρα μας και αποκτά πλέον θεσμικά χαρακτηριστικά, καθώς οργανώνεται για πέμπτη  συνεχή χρονιά και καλύπτει σχεδόν όλα τα πεδία της σύγχρονης ιατρικής και των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Οι επιστημονικές εκδηλώσεις  έχουν προγραμματισθεί να διεξάγονται κάθε Πέμπτη στο Αμφιθέατρο του Eρρίκος Ντυνάν (και ώρα  13:30 – 15:30), διευκολύνοντας έτσι και τον ετήσιο προγραμματισμό των ενδιαφερομένων για την συστηματική παρακολούθηση του προγράμματος. Για την εξασφάλιση των μορίων είναι  υποχρεωτική  η εγγραφή στο πρόγραμμα και η παρακολούθηση τουλάχιστον του 80% των θεματικών ενοτήτων που καλύπτουν την ακαδημαϊκή περίοδο και απευθύνονται σε ιατρούς όλων των ειδικοτήτων και βαθμίδων εκπαίδευσης (ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι ιατροί, μεταπτυχιακοί φοιτητές κ.α.), αλλά και σε όλους τους εμπλεκόμενους και απασχολούμενους στον τομέα της υγείας.

Για εγγραφές και περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στη Γραμματεία του Επιστημονικού Προγράμματος (από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 10:00 – 14:00). Υπεύθυνη Γραμματείας Επιστημονικού Προγράμματος κα Χρυσούλα Καϊτατζή, τηλ.: 210 6972189, fax: 210 6979143, e-mail: scientific.education@dunant.gr