Εντυπωσιακή αύξηση της χρήσης φαρμακευτικής κάνναβης στους Αμερικανούς άνω των 65 ετών

Εντυπωσιακή αύξηση της κατανάλωσης κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς στους ενήλικες άνω των 65 ετών καταγράφει νέα επιστημονική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αμερική, σύμφωνα με το περιοδικό You May Say.

Σύμφωνα με αυτήν, η αύξηση ξεπερνάει το 75% ενώ σε κάποιες περιπτώσεις όπως αυτές όσων πάσχουν από χρόνιες ασθένειες και ψυχικές νόσους, ξεπερνάει αντίστοιχα το 180% και το 150%.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε πριν λίγες μόνο ημέρες στο JAMA Internal Medicine, και σύμφωνα με αυτήν το σύνολο των Αμερικανών που είναι άνω των 65 ετών και χρησιμοποιεί την κάνναβη ως φάρμακο, μέσα σε τρία μόλις χρόνια σχεδόν διπλασιάστηκε καθώς από το 2.4% έφτασε το 4.2 %. Στην έρευνα χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από 15,000 ασθενείς, 55% των οποίων ήταν άνδρες και 77% ήταν λευκοί.

«Δεν πιστεύουμε ότι η αύξηση της χρήσης στους ηλικιωμένους έχει άμεση σχέση με τη νομιμοποίησή της κάνναβη», δήλωσε ο κ. Joseph J. Palamar, καθηγητής του Πανεπιστημίου Langone της Νέας Υόρκης και ένας από τους επιστήμονες που συνυπογράφουν την έρευνα. «Νομίζω ότι όλο και περισσότεροι ηλικιωμένοι ακούνε για τις θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού και επιθυμούν να τη δοκιμάσουν αντικαθιστώντας άλλα φάρμακα που έπαιρναν έως τώρα», συμπλήρωσε.

«Δεν πιστεύω βέβαια ότι οι περισσότεροι χρησιμοποιούν κάνναβη για πρώτη φορά στη ζωή τους», συνέχισε ο κ. Palamar «καθώς παλαιότερες έρευνες  έχουν επισημάνει ότι οι περισσότεροι δοκίμασαν κάνναβη όταν ήταν νεότεροι. Οι άνθρωποι έχουν ανάγκη ορθής ενημέρωσης για τα φάρμακα που χρησιμοποιούν και, αν και η κάνναβη δεν ανήκει σε καμία περίπτωση στα επικίνδυνα φάρμακα, οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η σημερινή κάνναβη είναι πολύ ισχυρότερη από εκείνην που γνώριζαν παλιά, αλλά και ότι το σώμα τους δεν έχει πλέον τις ίδιες αντοχές».

Πηγές: Upi / Stanews