Ο Dr Machel Emanuel είναι 35 ετών και καλλιεργεί κάνναβη από το 2001, ενώ στην Τζαμάικα βρέθηκε το 2007 για να συνεχίσει τις σπουδές του. Το διδακτορικό του δίπλωμα είναι στη βιολογία, κι έχει ειδικότητα στην καλλιέργεια και την προσαρμογή των φυτών στο κλίμα.
Εραστής κι ο ίδιος του «ιερού χόρτου», αποφάσισε να αναπαράξει μιας από τις χαμένες ποικιλίες του φυτού στο εργαστήριό του. Κι όχι κάποια τυχαία ποικιλία, αλλά αυτήν που ευδοκιμούσε στη Τζαμάικα την εποχή που ο θρύλος της ρέγκε συγκινούσε όλο τον πλανήτη με τα τραγούδια του.
Την εποχή του αμερικανικού «πολέμου κατά των ναρκωτικών», η κοινή τότε στη Τζαμάικα αυτή ποικιλία κάνναβης με την οποία ήταν καλλιεργημένο όλο το νησί, κυνηγήθηκε αμείλικτα. Το ύψος στο οποίο έφτανε την έκανε τελικά ασύμφορη όσο οι επιδρομές της αστυνομίας πολλαπλασιάζονταν. Κι έτσι σιγά-σιγά αντικαταστάθηκε με άλλες ποικιλίες που δε χρειάζονταν να φτάσουν σε μεγάλο ύψος και κρύβονταν ευκολότερα.
Η αναζήτηση της ποικιλίας του φυτού που χρησιμοποιούνταν τα χρόνια του Μάρλεϊ δεν ήταν εύκολη: οι τελευταίοι σπόροι της με τα χρόνια είχαν εξαπλωθεί στις τέσσερις γωνιές της Καραϊβικής. Ο ερευνητής έφτασε μέχρι τη Γουαδελούπη και το Τρινιντάντ και ανέβηκε με τα πόδια επί έξι ώρες ένα βουνό ώστε να βρει, όπως λέει, εκεί έναν Ρασταφάρι που «δεν είχε έρθει σε επαφή με τον πολιτισμό τα τελευταία 40 χρόνια». Ο Εμάνουελ επέστρεψε με τον πολύτιμο σπόρο.
Αν και ο Dr Machel Emanuel αντιμετωπίζει το θέμα με σεμνότητα και σεβασμό στην ιστορία του φυτού, έχει ήδη αναπτύξει ένα ολόκληρο σχέδιο μάρκετινγκ για την αξιοποίηση της ποικιλίας αυτής της κάνναβης.
Το συγκεκριμένο φυτό αντιμετωπίζεται εκτός των άλλων ως ένα «καθαρό» και αρχαίο βότανο και το ότι το χρησιμοποιούσε ο Μάρλεϊ το κάνει περιζήτητο. Στις χώρες και τις περιοχές του πλανήτη που έχει νομιμοποιηθεί η χρήση της κάνναβης, όπως στον Καναδά και κάποιες από τις αμερικανικές πολιτείες, είναι αυτονόητο ότι θα γίνει ανάρπαστο.
«Υπάρχει μια νοσταλγία που θα μπορούσε να προσθέσει αξία σε αυτήν την ποικιλία με βάση και τους κανόνες του μάρκετινγκ», λέει ο Emanuel. «Η φήμη ολόκληρης της Τζαμάικα στηρίχτηκε σε αυτά τα φυτά».
Ο Dr Machel Emanuel δε δείχνει να έχει άδικο όσο αφορά στην εμπορική αξιοποίηση του ονόματος του Bob Marley από τη σημερινή βιομηχανία της κάνναβης:
Εμπορική ετικέτα με το όνομα Marley Natural υφίσταται και κυκλοφορεί προϊόντα στην Αμερική ήδη από το 2016. Δεν έχει βέβαια καταφέρει να συγκεντρώσει τη συμπάθεια των φίλων της Τζαμάικα και της ρέγκε καθώς, στην αρχή τουλάχιστον, δέχτηκε έντονη κριτική ότι «δεν ενδιαφέρεται ούτε για το νησί ούτε για την κουλτούρα του, παρά μόνο για τα κέρδη».
Συμπάθεια που πιθανά ο 35χρονος βιολόγος θα συγκεντρώσει ευκολότερα λόγω εμφάνισης και κουλτούρας…