HELLAMCO: Η Ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί στην έρευνα της Φαρμακευτικής Κάνναβης

Kι όμως υπάρχει μια ελληνική εταιρεία διεθνούς βεληνεκούς που παρέχει εξειδικευμένο εξοπλισμό και τεχνογνωσία για την έρευνα, την παραγωγή και τον έλεγχο της ποιότητας των Κανναβινοειδών και της Φαρμακευτικής Κάνναβης. Κατέχει μάλιστα σημαντική θέση στη διεθνή αγορά του οικονομικού αυτού τομέα.

Η Hellamco A.E. ειδικεύεται από το 1984 στον χώρο του επιστημονικού εξοπλισμού και διαθέτει όργανα υψηλής τεχνολογίας με εφαρμογές στα φάρμακα, τα τρόφιμα και τα ποτά, το περιβάλλον, τη βιοτεχνολογία, τη  βιοχημεία, την επιστήμη των υλικών και τη νανοτεχνολογία. Στο πελατολόγειό της ανήκουν επιχειρήσεις από όλο τον χώρο της βιομηχανίας, των πανεπιστημίων, των ερευνητικών και των ελεγκτικών φορέων…

Η εταιρεία θεωρεί τον εαυτό της μέρος της λύσης του προβλήματος του brain drain των νέων επιστημόνων της χώρας και αντιμετωπίζει την κάνναβη ως σημαντικό μοχλό ανάπτυξης των εξαγωγών της Ελλάδας, ως το προϊόν «που θα εξάγει η χώρα μας περήφανα, ανακουφίζοντας συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη».

«Το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα βασίζεται διαχρονικά στο έμπειρο προσωπικό. Πρόκειται για επιστήμονες Χημικούς, Βιολόγους και Τεχνολόγους Τροφίμων που έχουν εξειδικευτεί και μετεκπαιδευτεί στους κορυφαίους οίκους κατασκευής του εξωτερικού που αντιπροσωπεύουμε αποκλειστικά», μας λέει ο διευθυντής της εταιρείας κ. Κοντογιάννης.

[Συνέντευξη στον Αποστόλη Καπαρουδάκη]

Ο Χρήστος Κοντογιάννης που βρίσκεται στο τιμόνι της  Hellamco ανήκει στη δεύτερη γενιά της οικογενειακής επιχείρησης που ίδρυσε ο βιολόγος Μιχαήλ Κοντογιάννης. Η εταιρεία δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια στο εξωτερικό παρέχοντας εξειδικευμένες υπηρεσίες υποστήριξης όπως διακριβώσεις (calibrations) και εκπαιδεύσεις σε εργαστήρια που έχουν πελάτες της που ανήκουν στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Η Hellamco μας καλεί να τη γνωρίσουμε στο Περίπτερο 39Α της Athens Cannabis Expo

«Είμαι περήφανος για την επιτυχημένη μας πορεία στο πολύ απαιτητικό αυτό περιβάλλον της επιστημονικής κοινότητας και αναμένω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις επερχόμενες επενδύσεις στον χώρο της Ιατρικής Κάνναβης, που προμηνύουν αύξηση αναγκών σε εξοπλισμό αλλά και σε επιστημονικό προσωπικό», μου λέει.

Εικόνα από τις εργασίες της Καναδέζικης CONVIRON που ειδικεύεται στην εγκατάσταση θαλάμων και αντιπροσωπεύεται από την Hellamco.

Είστε αισιόδοξος για την εν δυνάμει οικονομική ανάπτυξη που θα φέρει η κάνναβη στη χώρα;

Αυτό είναι και τα ποιο θετικό μήνυμα στην δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνουμε. Ελπίζω ότι αυτό το καινοτόμο φάρμακο θα παραχθεί επιτέλους και στην Ελλάδα και θα εξάγεται. Αφενός θα αυξήσει την εξαγωγική δραστηριότητα μας, αλλά παράλληλα θα μειώσει και το “brain’drain” τόσων επιστημόνων μας που φεύγουν στο εξωτερικό.

Μήπως είστε υπερ-αισιόδοξος;

Μα ήδη συνέβη με 4 εξειδικευμένους συνεργάτες μας. Δεν είναι μόνο η «στενά οικονομική πλευρά» του θέματος. Οι Έλληνες επιστήμονες θα έχουν περισσότερες ευκαιρίες να παραμείνουν εδώ, ενώ θα δραστηριοποιηθούν σε ένα ποιοτικό προϊόν που θα εξάγει η χώρα μας περήφανα, ανακουφίζοντας συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη.

Παρακολουθώντας την αλματώδη ανάπτυξη της βιομηχανίας της Κάνναβης παγκοσμίως, με σημαντικές επεκτάσεις, μεγάλες εξαγορές φαρμακοβιομηχανιών και άνοδο της αξίας των μετοχών τους, θεωρώ ότι έχουμε κάθε λόγο όλοι να «πιέσουμε» για την υλοποίηση αυτών των επενδύσεων.

Διάγραμμα της εταιρείας που αφορά στην παραγωγή κανναβινοειδών

Έτσι θα μπορέσουμε να ανταγωνιστούμε επιτυχημένα, με 100% Ελληνικό φαρμακευτικό σκεύασμα, παράλληλα με την διεξοδική έρευνα και ανάπτυξη των εφαρμογών.

Πώς εμπλέκεστε ως Hellamco στην Διαδικασία Παραγωγής της Κάνναβης;

Οι εταιρείες που αντιπροσωπεύουμε αποκλειστικά στην Ελλάδα παρέχουν ολοκληρωμένες λύσεις σε όλες τις φάσεις της διαδικασίας στην αναπτυσσόμενη βιομηχανίας της κάνναβης με υλοποιήσεις άνω των 15εκ€ ανά έργο.

Για ποιές εταιρείες πρόκειται;

Για παράδειγμα η Καναδέζικη CONVIRON που ειδικεύεται στην εγκατάσταση Θαλάμων έως και μεγάλων αιθουσών, με πλήρως ελεγχόμενες συνθήκες υγρασίας, θερμοκρασίας, φωτισμού και ροής αέρα για περίπου 50 χρόνια! Η Ελβετική BUCHI αναφέρεται σε όλη την επιστημονική βιβλιογραφία και παράγει τα συστήματα εξαγωγής (extraction) των ελαίων κάνναβης, απόσταξης με περιστροφική εξάτμιση (rotary evaporators), παρασκευαστικής χρωματογραφίας (preparative chromatography) στηριζόμενη και στα ποιοτικά υαλικά που παράγει. Η Αμερικάνικη LI-COR διαθέτει όργανα μέτρησης της φυσιολογίας των φυτών, της φωτοσύνθεσης και του εδάφους προτείνοντας τρόπους αύξησης των αποτελεσμάτων.

Και ποιοί είναι οι πελάτες σας;

Οι βιομηχανίες καπνού, φαρμάκων, καλλυντικών και αιθέριων ελαίων, τμήματα Γεωπονίας και Δασολογίας Πανεπιστημίων, Φυτοπαθολογικά Ινστιτούτα, ο ΕΛΓΟ Δήμητρα, ο ΕΟΦ, ο ΕΦΕΤ, ο ΙΦΕΤ, ο Δημόκριτος και άλλες. Πρόκειται για εταιρείες που ανέκαθεν προμηθεύονταν εξοπλισμό που χρησίμευε στην έρευνα τους στον τομέα της Φυτικής Παραγωγής και Επεξεργασίας.

O κ. Κοντογιάννης που διευθύνει την εταιρεία

Να υποθέσω ότι λόγω της αναμενόμενης αλλαγής του νομικού πλαισίου, υπάρχει μεγάλη κινητικότητα το τελευταίο διάστημα…

Έχουν αυξηθεί οι ερωτήσεις σχετικά με το πολλά υποσχόμενο θέμα της Ιατρικής Κάνναβης και της παραγωγής τελικών προϊόντων. Με έκπληξη ακούμε ενδιαφερόμενους και μη-χημικούς να αναφέρονται σε ειδικές τεχνικές οργανολογίας όπως η χρωματογραφία, τα συστήματα ξήρανσης με εκχύλιση, τη CO2 extraction, το rotary evaporation, το φάσμα των φωτών Led κλπ..

Θα ασχοληθείτε με όλους τους εν δυνάμει παραγωγούς και μεταποιητές;

Αναγκαστικά επικεντρωνόμαστε κυρίως σε μεγάλα έργα και πελάτες που θέλουν να εμπλακούν σοβαρά σε οποιαδήποτε φάση της διαδικασίας, με πλάνο επιστροφής της επένδυσης εντός του 1ου έτους λειτουργίας! Οι λύσεις που προτείνουμε είναι εφαρμοσμένες με ασφάλεια σε μεγάλες εταιρείες και προάγουν την βέλτιστη εκμετάλλευση του φυτού, λειτουργώντας σε συνθήκες ύψιστης ασφαλείας για τους παραγωγούς, το περιβάλλον και τον τελικό χρήστη διασφαλίζοντας τα επιθυμητά επίπεδα δραστικών ουσιών, την πιστοποίηση τους (GMP, ISO, κλπ) και τα οφέλη των συνεργειών των συστατικών.

Ένα από τα μηχανήματα που χρησιμοποιεί η Hellamco για την μέτρηση της ποιότητας των κανναβινοειδών.