Η απολαυστική ομιλία του Μάκη Μπαλαούρα στη συζήτηση «του νόμου για την κάνναβη»

Ο Βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, αφού ενημέρωσε το σώμα ότι η κάνναβη μπορεί να φανεί χρήσιμη και σε όσους «τα έχουν τα χρονάκια τους» όπως ο ίδιος μιας και καταπολεμά το Αλτσχάιμερ, δε μάσησε τα λόγια του ούτε για την ευφορική χρήση του φυτού: «κάποιοι λένε ότι η κάνναβη είναι προθάλαμος για τα ναρκωτικά. Από που προκύπτει αυτό; Το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει εάν και εφόσον επιτραπεί…».

«Αισθάνομαι ικανοποιημένος και λίγο παραπάνω χαρούμενος, διότι συνέβαλα κι εγώ με ερωτήσεις και με κινήσεις, προκειμένου να προχωρήσουμε με αυτό το νομοσχέδιο.

Τολμάμε να επαναφέρουμε -με άλλη μορφή, σε ένα άλλο επίπεδο- αυτό το οποίο είχε σταματήσει στη χώρα μας τη δεκαετία του ’30 σε πρώτη φάση, και τη δεκαετία του ’50 σε δεύτερη φάση οπότε και σταμάτησε η καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης.

Με εντυπωσίασε η στροφή της Νέας Δημοκρατίας, η οποία στην Επιτροπή είχε δώσει θετικά σημάδια ότι θα το ψηφίσει, κάνοντας και κάποιες παρατηρήσεις. Μάλιστα, στην τοποθέτησή μου στην Επιτροπή, το τόνισα αυτό σαν θετικό βήμα.

«Η ΝΔ συντηρεί… τα συντηρητικά αντανακλαστικά της κοινωνίας.»

Σήμερα φαίνεται ότι τράβηξαν τα αυτιά του εισηγητή και άλλων Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

Όχι θα έλεγα επειδή σέρνονται από συντηρητικά αντανακλαστικά της κοινωνίας, αλλά μπήκαν σε μια άλλη φάση, που οι ίδιοι συντηρούν αυτά τα συντηρητικά αντανακλαστικά της κοινωνίας.

Στη συνέχεια ο βουλευτής συμπλήρωσε: «να τονίσω τις πολύ θετικές τοποθετήσεις των συναδέλφων από το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ, τους ΑΝΕΛ και κάπως από τους Κεντρώους, αν και με μπέρδεψαν στο διά ταύτα. Παρακαλώ το διά ταύτα να το δείτε ξανά. Κάνατε μια πολύ καλή ομιλία, αλλά το χαλάσατε στο τέλος. Δεν συμβαδίζει η ομιλία σας με το διά ταύτα. Μην φοβόσαστε!

Φοβάστε ακόμα! Φοβάστε και δεν βλέπετε τις ιδιότητες της θεραπευτικής κάνναβης: Καχεξία, ανορεξία, επιληψία, πόνος, ναυτία, εμετοί από χημειοθεραπείες, σκλήρυνση κατά πλάκας, ακόμα και Αλτσχάιμερ. Πολλούς από εμάς θα μας βοηθήσει μάλιστα, λόγω ηλικίας!

Και η ομιλία του κ. Μπαλαούρα στις 22 Φεβρουαρίου 2018, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής

Ήδη έχουμε προχωρήσει σε δυνατότητα συνταγογράφησης για φάρμακα που εμπεριέχουν κάνναβη. Αυτά όμως τα φάρμακα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι εισαγόμενα. Δηλαδή θα πληρώσει ο Έλληνας πολίτης, θα πληρώσει το ελληνικό κράτος για εισαγωγές φαρμάκων, ενώ οι άλλες έξυπνες χώρες -όλες σχεδόν στην Ευρώπη, εκτός από τρεις – τέσσερις το πολύ- κάνουν καλλιέργεια και παραγωγή κάνναβης ή εξάγουν.

Το Ισραήλ είναι μια χώρα η οποία δεν έχει τα δικά μας πλεονεκτήματα. Δεν έχει νερό και έχει καυτό ήλιο, σε αντίθεση με εμάς που έχουμε ηλιοφάνεια, αλλά σε κατάσταση πάρα πολύ καλή. Κάνει μεγάλες εξαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως σας είπα, η πρωτοπόρος είναι η Ισπανία, μετά η Γερμανία και η Ιταλία. Μην αναφέρω άλλα κράτη.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, πάνω από το μισό των πολιτειών της χώρας αυτής έχουν την καλλιέργεια και την παραγωγή ακόμα και ευφορικής κάνναβης.

Ο Καναδάς, επίσης, έχει ένα πρωτοποριακό σύστημα. Να τα ψάξουμε λιγάκι αυτά τα πράγματα. Μην ερχόμαστε εδώ και γεμίζουμε φοβίες την κοινωνία, στην οποία έτσι κι αλλιώς έχετε καλλιεργήσει τέτοια συντηρητικά αντανακλαστικά.

Η Ελλάδα, λοιπόν, έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα και για ποιότητα και για ποσότητα.

Θα ήθελα να κάνω μια μικρή παρένθεση. Υπάρχουν εταιρείες καλλυντικών -δεν αφορά την κάνναβη- οι οποίες εισάγουν από την Ολλανδία ρίγανη για τα καλλυντικά τους. Δεν αγοράζουν από την Ελλάδα, γιατί δεν υπάρχει η δυνατότητα να μαζεύουν αρκετή ρίγανη. Θα πρέπει να πηγαίνουν σε κάθε χωράφι.

Παρόμοιο πράγμα είναι και αυτό που θέλουμε να κάνουμε και να αποφύγουμε αυτό το οποίο γίνεται με τη ρίγανη: εισαγωγές, «μαύρη αγορά» κ.λπ.

Προθάλαμος για τα ναρκωτικά είπατε;

Πολλοί λένε, κυρίως η συντηρητική πλευρά της Χρυσής Αυγής και εν μέρει της Νέας Δημοκρατίας, δεν θέλω να την ταυτίσω, αλλά και του ΚΚΕ, από άλλη πλευρά, αλλά πάντως συντηρητική, ότι είναι προθάλαμος για τα ναρκωτικά. Από ποιες μελέτες και έρευνες προκύπτει αυτό; Από πού προκύπτει; Ακριβώς το αντίθετο προκύπτει για τα ναρκωτικά, εάν και εφόσον επιτραπεί η κάνναβη.

Κάποιοι λένε είναι η κάνναβη προθάλαμος για τα ναρκωτικά. Από που προκύπτει αυτό; Το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει εάν και εφόσον επιτραπεί

Κάνουμε προσεκτικά βήματα. Πολλοί από εμάς θέλουν τολμηρότερα βήματα. Πάντως είναι προσεκτικά. Όμως πρέπει στην πορεία, κύριοι Υπουργοί, να δούμε βελτιώσεις.

Να ψηφίσουμε σήμερα αυτόν το νόμο και στην πορεία να φτιαχτεί ενιαίος κεντρικός φορέας που θα ελέγχει, θα προωθεί προς εξαγωγές και θα πιστοποιεί τη φαρμακευτική κάνναβη.

Όσον αφορά την αποποινικοποίηση της απλής χρήσης κάνναβης…

Υπάρχει κάτι το τραγελαφικό με το οποίο καλλιεργούν τα συντηρητικά αντανακλαστικά της κοινωνίας. Πιάνουν έναν άνθρωπο ο οποίος έχει ελάχιστα γραμμάρια ευφορικής κάνναβης. Τον συλλαμβάνουν, τον ταλαιπωρούν, εκτίθεται στην τοπική κοινωνία ή σε άλλες κοινωνίες, αν είναι υπάλληλος μπορεί να χάσει τη θέση του και το αποτέλεσμα είναι να απαλλάσσεται από το δικαστήριο. Αυτά πρέπει κάποια στιγμή να τα δούμε.

Συλλαμβάνουν έναν άνθρωπο με ελάχιστη κάνναβη, τον ταλαιπωρούν, εκτίθεται στην τοπική κοινωνία, μπορεί να χάσει τη δουλειά του. Και έπειτα απαλλάσσεται στο δικαστήριο…

Ένα άλλο θέμα είναι η άρση των ποινικών ταλαιπωριών και διώξεων του kannabishop. Έκαναν εισαγωγή ρούχων νόμιμα από τη Γερμανία, την Ολλανδία, τον Καναδά και δεν ξέρω από πού αλλού, τους πήραν όλα τα εμπορεύματα και τους ταλαιπωρούν ακόμα ποινικά. Αυτά πρέπει να τα λύσουμε. Εάν δεν τα λύσουμε εμείς, δεν θα τα λύσει καμία άλλη Κυβέρνηση.

Όσον αφορά τη βιομηχανική κάνναβη…

Η βιομηχανική κάνναβη έχει αρχίσει και εξαπλώνεται σε όλη την Ελλάδα και έχει μονάδες παραγωγής από τον Έβρο έως την Κρήτη, πρέπει να γίνουν ορισμένα βήματα. Σήμερα επιτρέπεται το 0,2% της τετραϋδροκανναβινόλης, ενώ θα μπορούσε να είναι μέχρι το 0,8%, προκειμένου να επιτρέπεται η παραγωγή βρώσιμων προϊόντων.

Τέλος, στις άδειες που θα δώσουμε, να υπάρχει ρήτρα, πέραν της φορολογίας που θα πληρώνει κάθε επιχείρηση -γιατί υπάρχει στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον Καναδά ειδική φορολογία για την τοπική περιοχή που γίνεται η μονάδα- και τα χρήματα να πηγαίνουν στα σχολεία και για τα πανεπιστήμια.

Κάνω έκκληση και στις άλλες δυνάμεις του Κοινοβουλίου λέγοντας ότι αυτό είναι ένα νομοθέτημα τολμηρό. Πρέπει να το τολμήσουμε όλοι μας και όχι μόνο ένα κόμμα ή δύο ή τρία κόμματα.