Η κάνναβη στην κατάψυξη

Αν αναλογιστεί κανείς ότι πριν λίγα σχετικά χρόνια ο Μπάρμπα-Στάθης ήταν φιγούρα άγνωστη και δεν υπήρχε Ελληνίδα νοικοκυρά που να μη γελάσει αν κάποιος της μιλούσε για φασολάκια κατεψυγμένα, θα πάρει μια μικρή, ίσως και κρύα, γεύση του πόσο γρήγορα αλλάζει η γνώμη μας για το τι είναι «φυσικό» και τι όχι.

Τέτοιες μέρες στη Καλιφόρνια των ΗΠΑ η συγκομιδή του φυτού προχωράει γοργά και αξιοσέβαστο μέρος της φετινής παραγωγής κατευθύνεται απευθείας στους καταψύκτες.

Πλέον πολλοί αγρότες κόβουν τα φυτά, αφαιρούν τα φύλλα, τα κλαδιά και τους μίσχους και τοποθετούν τα μπουμπούκια της κάνναβης σε αεροστεγείς σακούλες των 2 ή των 4 κιλών τις οποίες έπειτα τοποθετούν στην κατάψυξη σε χαμηλή θερμοκρασία (συνήθως -38 ° F).

«Επίσης, ο ξηρός πάγος που χρησιμοποιείται στους αγρούς είναι πλέον δυσεύρετος» λέει στο Leafly ο  Alien Labs, καλλιεργητής και μεταποιητής κάνναβης στο Yolo County της Καλιφόρνια.

Τα τελευταία 6 χρόνια η ιδέα της κατάψυξης μέρους ή ολόκληρης της σοδειάς μετατράπηκε από αξιοπερίεργο σε κάτι το σύνηθες. Η εταιρεία Raw Garden για παράδειγμα, η μεγαλύτερη αδειοδοτημένη μονάδα στη Πολιτεία, εφέτος θα καταψύξει ολόκληρη τη σοδειά της όπως λέει κι ο κ. Jason Guillory της εταιρείας Nug που αναλαμβάνει ως εργολάβος σχετικές εργασίες.

Ένας τεχνικός της εταιρείας «Utopia Cannabis» με δύο σακούλες «φρέσκιας-κατεψυγμένης κάνναβης», ανά χείρας.

Οδηγός της νέας τάσης είναι η αυξανόμενη ανάγκη των καταναλωτών να έχουν στα χέρια τους έλαια υψηλής ποιότητας και περιεκτικότητας σε THC, αλλά και η αγωνία των παραγωγών να μην μείνει αναξιοποίητη η σοδειά τους εάν δεν απορροφηθεί «στην ώρα της». Έτσι μπαίνουν μπρος ψυγεία, καταψύκτες, αλλά και πάγος σε ξηρή μορφή για τους αγρούς σε μια διαδικασία που παρακάμπτει «την παραδοσιακή μορφή» αποξήρανσης και αποθήκευσης του φυτού.

Με την παραδοσιακή αποξήρανση χρειάζονται μήνες μέχρι να τελειοποιηθεί το άρωμα της κάνναβης και να φτάσει η σοδειά να έχει τη μέγιστη απόδοση σε THC. Η ξήρανση στον αέρα είναι μια διαρκής μάχη με τη θερμοκρασία και την υγρασία ώστε να αποφευχθούν η μούχλα και οι μύκητες που απειλούν το φυτό, αλλά και ώστε να διατηρηθούν τα πολύτιμα τερπένιά του. Με την ψύξη όμως του φυτού, κατά πολλούς, τα πράγματα απλοποιούνται και βελτιώνονται.

Μείγμα «φρέσκιας παγωμένης» κάνναβης της ποικιλίας Banana OG στα εργαστήρια της εταιρείας Nug του Oakland.

Όπως σε κάθε σχετική διαδικασία κάτι κερδίζεις και κάτι χάνεις, κάτι γίνεται ευκολότερο και κάτι δυσκολότερο, κάτι φτηνότερο σε τιμή και κάτι «φτηνότερο» σε ποιότητα.

Όσοι καταψύχουν, ακολουθούν μια διαδικασία διαφορετική από τη συνηθισμένη ώστε να εκχυλίσουν το φυτό και να απομονώσουν τα επιμέρους συστατικά του μετατρέποντάς σε έλαιο. Σύμφωνα με τη νέα τάση του παγώματος και της ψύξης, οι σχετικές διαδικασίες, αν γίνουν με τρόπο σωστό, έχουν ως αποτέλεσμα να διατηρούνται τα τερπένια του φυτού με τρόπο καλύτερο και η ποιότητα της (ξε)παγωμένης κάνναβης να είναι καλύτερη από την ποιότητα της κάνναβης που αφέθηκε να στεγνώσει στον αέρα.

Καθώς όλα δείχνουν λοιπόν, δεν είναι πλέον μακριά η εποχή όπου αφενός στο σούπερ μάρκετ θα μπορεί κανείς να βρει κάνναβη, αφετέρου θα πρέπει να την αναζητήσει στην κατηγορία «κατεψυγμένα». Ή τουλάχιστον τα προϊόντα που παράγονται από κάνναβη θα έχουν συχνά και τη σήμανση του «φρέσκου-κατεψυγμένου».

Πηγές / Διαβάστε Περισσότερα:

Farm to freezer: Why ‘fresh-frozen’ is taking over the cannabis harvest

Freezing MarijuanaQ Good or Bad Idea?