Ινστιτούτο Eteron: Το 55,7% της χώρας υπέρ της αποποινικοποίησης της κάνναβης || Οι τοποθετήσεις ανά κόμμα

Το Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή, Eteron, δημοσιοποίησε έρευνα που μεταξύ άλλων αφορά στη γνώμη των πολιτών σχετικά με την αποποινικοποίηση του φυτού.

Η έρευνα διεξήχθη από τις 17 έως τις 27 Μαρτίου του 2023 με τίτλο «Η Ακτινογραφία των Ψηφοφόρων: Ιδεολογίες, Αξίες, Τοποθετήσεις», και την επιστημονική της επιμέλεια είχαν ο καθηγητής Συγκριτικής Πολιτικής του Παντείου Γεράσιμος Μοσχονάς και ο πολιτικός αναλυτής της aboutpeople Πέτρος Ιωαννίδης.

Όπως αναφέρει το περιοδικό Τεκές, το δείγμα περιλαμβάνει 4.128 άτομα ηλικίας άνω των 17 ετών. Μάλιστα, 721 άτομα είναι ηλικίας μεταξύ 17 – 34 ετών, ηλικιακή κατηγορία στην οποία η υπέρ της αποποινικοποίησης άποψη αγγίζει το 58,2%.

Η ποσοτική αυτή έρευνα πραγματοποιήθηκε μέσω διαδικτυακών και τηλεφωνικών συνεντεύξεων και σύμφωνα με το Eteron «εξετάζει σε βάθος τις απόψεις για την πολιτική, τους θεσμούς, τη δημοκρατία και τα μεγάλα ιδεολογικά και αξιακά ζητήματα που απασχολούν επί μακρόν το δημόσιο διάλογο».

Στο σχετικό ερώτημα:

Το 55,7% των ερωτώμενων απάντησε ότι συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί με την αποποινικοποίηση της κάνναβης για προσωπική χρήση.

  • Το 36,7% των ερωτώμενων απάντησε ότι διαφωνεί  ή μάλλον διαφωνεί με την αποποινικοποίηση.
  • Το 7,6% κατατάσσεται στο «δε γνωρίζω, δεν απαντώ». 

Πόσοι είναι υπέρ της αποποινικοποίησης της κάνναβης, ανά κόμμα προτίμησης

Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα είναι και τα αποτελέσματα που λαμβάνει η άποψη υπέρ της αποποινικοποίησης ανά κόμμα προτίμησης:

  • Υψηλότερο ποσοστό υπέρ της αποποινικοποίησης καταλαμβάνει το ΜΕΡΑ 25, με το 80,8% των ψηφοφόρων του να συμφωνούν με αυτήν.
  • Χαμηλότερο ποσοστό υπέρ της αποποινικοποίησης, 31,8%, καταγράφεται μεταξύ των ψηφοφόρων της Ελληνικής Λύσης.

Υψηλό και το ποσοστό των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων υπέρ της αποποινικοποίησης δήλωσε το 72,4%, ενώ ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ με 61,4%

Η μεγάλη έκπληξη έρχεται από του ΚΚΕ καθώς το 51% των ψηφοφόρων του δηλώνει πως έχει θετική ή μάλλον θετική άποψη για την αποποινικοποίηση της κάνναβης -παρά την δηλωμένη αντίθετη άποψη του κόμματος.    

Στις ηλικίες 35 – 54 ετών το μεγαλύτερο ποσοστό υπέρ της αποποινικοποίησης 

Περισσότερα για την έρευνα μπορείτε να διαβάσετε εδώ, ενώ μπορείτε και να την μεταφορτώσετε ολόκληρη σε pdf εδώ.

Παρακάτω η ταυτότητα της έρευνας:

Πηγή: Τεκές / You May Say…