Ηράκλειο Κρήτης: Μια «μεγάλη επιτυχία της ΕΛ.ΑΣ». ή «μια ακόμη μεγάλη γκάφα»;

Μια υπόθεση που θυμίζει την υπόθεση «της μεγάλης χασισοφυτείας στην Καρδίτσα«, «της μεγαλύτερης που βρέθηκε ποτέ στην Ελλάδα» όπως ανακοίνωνε το καλοκαίρι του 2018 η Αστυνομία για να αποκαλυφθεί αργότερα ότι «η χασισοφυτεία» ήταν φυτεία κλωστικής κάνναβης, εκτυλίσσεται αυτές τις ημέρες στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Εκεί, στο Δήμο Φαιστού, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας «εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν 3.250 δενδρύλλια κάνναβης». Σύμφωνα όμως με τις δηλώσεις του δικηγόρου του συλληφθέντα ο οποίος απολογήθηκε εχτές Τετάρτη 16 Οκτωβρίου, η κάνναβη ήταν βιομηχανική-κλωστική, άρα νόμιμη.

Την άποψη μάλιστα του συλληφθέντα Κώστα Κ. (τα πλήρη στοιχεία του βρίσκονται στη διάθεσή μας) αποδέχτηκαν και οι δικαστικές αρχές καθώς εχθές αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και αναμένει τον ορισμό ημερομηνίας για τη δίκη του όπου και θα δικαστεί όχι για τα 3.250 δενδρύλια που ανακοίνωνε η Αστυνομία ότι εκχέρσωσε, αλλά για εννέα μόνο δενδρύλια τα οποία βρέθηκαν σε άλλο χώρο και θα πρέπει να ελεγχθούν για το εάν ανήκαν σε ποικιλία νόμιμη.

«Στη συντριπτική τους πλειονότητα τα κατασχεθέντα φυτά είχαν φυτευτεί νόμιμα, καθώς πρόκειται για κλωστική κάνναβη», λέει ο δικηγόρος του προσαχθέντα κ. Βέρρας, θυμίζοντάς μας την πιθανή αδυναμία των διωκτικών Αρχών να ξεχωρίσουν την ήρα απ’ το στάρι, αδυναμία η οποία μπορεί να οδηγεί αρχικά σε εντυπωσιακές συλλήψεις, να καταλήγει όμως σε αιτήματα αποζημιώσεων αξίας μισού εκατομμυρίου από όσους ισχυρίζονται ότι άδικα ταλαιπωρήθηκαν και ότι η κάνναβη που καλλιεργούσαν ήταν βιομηχανική και νόμιμη.

Ένα από τα δεκάδες δημοσιεύματα που έγιναν με την άκριτη αναπαραγωγή της ανακοίνωσης της Αστυνομίας.

Ενδιαμέσως όλα σχεδόν τα μέσα επικοινωνίας, τοπικά και μη, υιοθέτησαν άκριτα τις ανακοινώσεις της αστυνομίας με αποτέλεσμα ο προσαχθέντας να εκτεθεί στην τοπική κοινωνία, ενώ και η ταλαιπωρία του υπήρξε υπέρμετρη καθώς παρέμεινε κρατούμενος από τις 11 Οκτωβρίου έως και τις 16 του μήνα. Ταυτόχρονα βέβαια, μιας και τα δενδρύλλια που εμφανίστηκαν ως «η μεγάλη επιτυχία της ΕΛ.ΑΣ » ανήκαν σε νόμιμη ποικιλία, προφανώς εγείρονται και πιθανά αιτήματα αποζημίωσης από το κράτος και τις υπηρεσίες του για την κατεστραμμένη σοδειά. Αιτήματα τα οποία εάν δικαιωθούν, το λογαριασμό θα πληρώσουμε όλοι οι πολίτες από κοινού.

Έτσι, η Ελλάδα που έχει εντάξει την κάνναβη -βιομηχανική και φαρμακευτική- στην κατηγορία των αναπτυξιακών της εργαλείων, συνεχίζει να προσφέρει πλουσιοπάροχα στην αλλοδαπή απορίες και ανέκδοτα και στους κατοίκους της -αγρότες και επενδυτές- ταλαιπωρία και ανασφάλεια.

Οι φωτογραφίες που συνόδευαν την ανακοίνωση της αστυνομίας

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ολοκληρώθηκε, συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση κατά την διάρκεια της οποίας εντοπίστηκαν 3.250 δενδρύλλια κάνναβης, στο Ηράκλειο

Συνελήφθη, 42χρονος ημεδαπός για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης

Η σύλληψή τους είναι αποτέλεσμα συντονισμένων ενεργειών, στο πλαίσιο του ειδικού σχεδιασμού που εφαρμόζεται σε αυτό το πεδίο

Σε δύο θερμοκήπια εντοπίστηκαν και εκριζώθηκαν 3.250 δενδρύλλια κάνναβης

Ολοκληρώθηκε σήμερα (11.10.2019) το μεσημέρι συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση σε περιοχή του Δήμου Φαιστού, κατά τη διάρκεια της οποίας, εντοπίστηκε φυτεία δενδρυλλίων κάνναβης και κατασχέθηκαν συνολικά τρείς χιλιάδες διακόσια πενήντα (3.250) δενδρύλλια.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης εντοπίστηκε και συνελήφθη 42χρονος ημεδαπός κατηγορούμενος για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο των συντονισμένων ενεργειών και δράσεων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης καθώς και εφαρμογής ειδικού σχεδίου για την καταπολέμηση της καλλιέργειας δενδρυλλίων κάνναβης και ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων σήμερα (11.10.2019) πρωινές ώρες οργανώθηκε αστυνομική επιχείρηση, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Φαιστού κατά την διάρκεια της επιχείρησης πραγματοποιήθηκε έρευνα στην οικία του 42χρονου όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν εννέα (9) δενδρύλλια κάνναβης και 14,8 γραμμάρια κάνναβης

Μαι ακόμη από τις φωτογραφίες που συνόδευαν την ανακοίνωση της αστυνομίας

Ακολούθησε έρευνα σε δύο (2) θερμοκήπια που διατηρούσε ο 42χρονος σε αγροτική τοποθεσία του Δήμου Φαιστού όπου κατά την διάρκεια της έρευνας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά τρεις χιλιάδες διακόσια πενήντα (3.250) δενδρύλλια κάνναβης ύψους έως 70 εκατοστά.

Η προανάκριση διενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Φαιστού, ενώ ο συλληφθείς με την σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηρακλείου.