Ιταλία: Προς δημοψήφισμα για τη νομιμοποίηση «της ευφορικής κάνναβης»

Η Ιταλία ετοιμάζεται για δημοψήφισμα στο οποίο οι πολίτες της χώρας θα κληθούν να απαντήσουν εάν είναι σύμφωνοι με τη νομιμοποίηση της καλλιέργειας κάνναβης για προσωπική χρήση και την κατάργηση των ποινών φυλάκισης για πώληση μικρών ποσοτήτων του φυτού.

Η σχετική καμπάνια συγκέντρωσε 500.000 υπογραφές τις πρώτες επτά ημέρες της διεξαγωγής της, ένα αποτέλεσμα που χαρακτηρίστηκε ως «εξαιρετικό, αλλά καθόλου αναπάντεχο» από τους διοργανωτές της που δηλώνουν ότι «η ταχύτητα με την οποία συγκεντρώθηκαν οι αναγκαίες πεντακόσιες χιλιάδες υπογραφές επιβεβαιώνει την επιθυμία των πολιτών για αλλαγή των νόμων που αφορούν στην κάνναβη».

Ταυτόχρονα, όπως αναφέρει το You May Say…, οι ομάδες που υπεραμύνονται της νομιμοποίησης ζητούν να προστεθούν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου που λήγει η σχετική προθεσμία 75 χιλιάδες ακόμη υπογραφές  ώστε να διασφαλιστεί ότι το δημοψήφισμα θα εγκριθεί από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας.

Η Antonella Soldo, από την ένωση Meglio Legale («Καλύτερα Νόμιμη») δήλωσε ότι σχεδόν οι μισοί από αυτούς που υπέγραψαν την έκκληση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ήταν κάτω των 25 ετών, ενώ την αυξημένη συμμετοχή ενίσχυσε και ο πρόσφατος Ιταλικός νόμος που επιτρέπει στους πολίτες να υπογράφουν διαδικτυακά μέσω του συστήματος ψηφιακής ταυτοποίησης SPID.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές της καμπάνιας, έξι εκατομμύρια Ιταλοί και Ιταλίδες κάνουν χρήση κάνναβης για ευφορικούς σκοπούς. Όπως δηλώνουν, η νομιμοποίηση του φυτού θα απελευθερώσει το σύστημα απονομής δικαιοσύνης από τις περιττές δίκες που αφορούν σε κατοχή μικρών ποσοτήτων του φυτού, ενώ θα αυξήσει τα  φορολογικά έσοδα του κράτους κατά περίπου 7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Εάν η αίτηση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος γίνει αποδεκτή από το ανώτατο δικαστήριο, θα οδεύσει προς το συνταγματικό δικαστήριο όπου και θα εκτιμηθεί εάν ένας σχετικός νόμος θα ήταν σύμφωνος με το ιταλικό σύνταγμα.

Εάν και το πόρισμα του συνταγματικού δικαστηρίου είναι θετικό, ο πρόεδρος της Ιταλίας θα ορίσει ημερομηνία για το δημοψήφισμα, πιθανότατα στις αρχές του 2022, σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Προς νομιμοποίηση της οικιακής καλλιέργειας 4 φυτών κάνναβης

Αρχές του Σεπτεμβρίου του 2021 η Επιτροπή Δικαιοσύνης της Ιταλικής Βουλής των Αντιπροσώπων  ενέκρινε τη δυνατότητα των Ιταλών να καλλιεργούν έως και τέσσερα φυτά κάνναβης στο σπίτι τους.

Αν και σύμφωνα με το νομικό σύστημα της χώρας θα πρέπει να ακολουθήσει και σχετική έγκριση από τη Γερουσία -εξέλιξη που δε θεωρείται απολύτως βέβαιη-, η απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων θεωρείται ιστορική.

Έχει άλλωστε προηγηθεί στα τέλη του 2019 η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, σύμφωνα με την οποία  “η οικιακή καλλιέργεια κάνναβης δεν αποτελεί έγκλημα”, ενώ στη Σικελία από το 2020 η κάνναβη παρέχεται δωρεάν στους ασθενείς που την έχουν ανάγκη.

Η χώρα έχει ήδη μακρά ιστορία στη νομιμοποίηση της χρήσης του φυτού για ιατρικούς λόγους όσο και στη σχετική επιστημονική έρευνα, ενώ εμφανίζει και την παγκόσμια πρωτοτυπία την “ιατρική κάνναβή” της να την καλλιεργεί ο στρατός.

Σύμφωνα με τις επίσημες έρευνες, η κάνναβη αποτελεί την αγαπημένη παράνομη ουσία των Ιταλών, ενώ το θέμα της νομιμοποίησης του φυτού και της ρύθμισης της αγοράς της κάνναβης που χρησιμοποιείται για ευφορικούς σκοπούς αποτελεί εδώ και χρόνια ένα από τα επίμαχα της κεντρικής πολιτικής σκηνής της χώρας -με τους δεξιούς-ακροδεξιούς του κόμματος του Σαλβίνι να έχουν απειλήσει μέχρι και με κλείσιμο των καταστημάτων που πωλούν τη νόμιμη “ελαφριά κάνναβη”.

Πηγές: Ansa / HappyMag / ΕΡΤReuters