Κομισιόν: Παραδοσιακό τρόφιμο τα φύλλα της κάνναβης (μόνο τα φύλλα όμως…)

Δύσκολα ένας πολίτης αμύητος στα γραφειοκρατικά τερτίπια της ΕΕ μπορεί να αντιληφθεί το νόημα μιας τέτοιας απόφασης. Προφανώς αν το φυτό δεν διώκονταν τα πράγματα θα ήταν απλούστερα.

Τώρα, με δεδομένη ακόμη την απαγόρευσή του, έχουμε μια ενδιαφέρουσα και χρήσιμη για τους παραγωγούς και τους μεταποιητές της βιομηχανικής κάνναβης απόφαση της Κομισιόν, η οποία κάνει τους υπόλοιπους να απορούν.

Πρακτικά είναι σαν να νομιμοποιούμε (κάπως) φύλλα του φυτού, καθώς τα αναγνωρίζουμε επισήμως ως «παραδοσιακό τρόφιμο». Οι ανθοί όμως παραμένουν παράνομοι!

Οπότε, παράνομα παραμένουν και τα μικρά φύλα ή τα τρίμματα φύλλων… καθώς εντός τους μπορεί να κρυφτεί και ολίγη από ανθό…  Κι όλα αυτά ενώ η Γερμανία, η ισχυρότερη οικονομία της ΕΕ προχωράει σταθερά στην πορεία της νομιμοποίησης και της ευφορικής χρήσης του φυτού.  Κατά τα άλλα…

H απόφαση της Κομισιόν

Όπως αναφέρει το περιοδικό Τεκές, Τρία χρόνια από τότε που ξεκίνησε τον αγώνα της για την αναγόρευση των φύλλων κάνναβης σε παραδοσιακό τρόφιμο, η Ευρωπαϊκή Ένωση Βιομηχανικής Κάνναβης (EIHA) πέτυχε μια σημαντική νίκη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι δεν θεωρεί πλέον τα μεγαλύτερα φύλλα του φυτού της κάνναβης ως «νέο τρόφιμο».

Η καταχώριση στον κατάλογο των νέων τροφίμων για την κάνναβη έχει πλέον επικαιροποιηθεί και περιλαμβάνει τα εξής: «Έχει επίσης αποδειχθεί ιστορικό κατανάλωσης στην ΕΕ για το υδατικό έγχυμα των φύλλων κάνναβης (όταν δεν συνοδεύονται από τις ανθοφόρες και καρποφόρες κορυφές) που καταναλώνονται αυτούσια ή ως μέρος αφεψημάτων βοτάνων. Συνεπώς, η εν λόγω χρήση(ες) δεν είναι νέα».

Πρόκειται για μια ευπρόσδεκτη στροφή που θα μπορούσε να ενισχύσει την ευρωπαϊκή αγορά τροφίμων κάνναβης και έρχεται πάνω από τέσσερα χρόνια μετά την αμφιλεγόμενη ταξινόμηση της Κομισιόν, με την οποία αποφάσιζε να κατατάξει όλα τα μέρη των φυτών στα νέα τρόφιμα (novel food), υποχρεώνοντας τους παραγωγούς και τους μεταποιητές τους σε μια χρονοβόρα και κοστοβόρα διαδικασία.

Η EIHA έχει επίσης ξεκινήσει μια προσπάθεια να ταξινομηθούν τα φυσικά προϊόντα με εκχύλισμα κάνναβης ως παραδοσιακό τρόφιμο. Ωστόσο, όσες εταιρείες επιδιώκουν αιτήσεις για συνθετικά προϊόντα CBD και απομονωμένα προϊόντα, καθώς και για εκχυλίσματα πλήρους φάσματος – προς το παρόν – θα πρέπει ακόμη να προχωρήσουν μέσω της διαδικασίας για τα νέα τρόφιμα, καθώς τα άνθη και τα εμπλουτισμένα ή απομονωμένα κανναβινοειδή εξακολουθούν να θεωρούνται «νέα τρόφιμα» και να αδειοδοτούνται μέσω της υπάρχουσας διαδικασίας.

Τσάι από φύλλα κάνναβης (ίσως και σπόρους)

Ο κύριος αντίκτυπος της απόφασης σχετικά με τα μεγάλα φύλλα κάνναβης θα αφορά όσους ασχολούνται με το τσάι που εμπλουτίζεται με κάνναβη. Ενώ έτσι ανοίγει ο δρόμος και σχετικές ρυθμίσεις που θα αφορούν στους σπόρους του φυτού.

Στο σχετικό δελτίο τύπου της η EIHA αναφέρει ότι η αλλαγή του καθεστώτος είναι επίσης σύμφωνη με την Ενιαία Σύμβαση του 1961 για τα ναρκωτικά, απ’ την οποία τα φύλλα κάνναβης εξαιρούνται ρητά. Και προσθέτει: «Εκτός από αυτή τη σημαντική ρυθμιστική εξέλιξη, ορισμένα ακόμη προϊόντα που προέρχονται από σπόρους θα εξαιρεθούν επίσης ρητά από την εφαρμογή του κανονισμού για τα νέα τρόφιμα».

Πηγή: ΤεκέςΕΙΗΑ Business of Cannabis