Οι πρώτοι συλληφθέντες της χούντας «για χρήση χασίς» || Βίντεο

Καθώς «η κουλτούρα της κάνναβης» συνδέεται άρρηκτα με την έννοια της ελευθερίας και «της αντίστασης κατά της Αρχής», αναδημοσιεύουμε, λόγω των ημερών, το άρθρο μας αυτό, εφέτος 46 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Την ώρα που το φυτό αναζητά εν έτει 2019 το δικό του δρόμο μεταξύ της άκρατης εμπορευματοποίησης και της κουλτούρας της αγάπης και της ελευθερίας που πάντοτε το συνόδευε, μια υπενθύμιση προσώπων και πραγμάτων… μόνο κακό δεν κάνει.

«Κατά τας γραφάς», η τριάδα των Δημήτρη Πουλικάκου, Δημήτρη Πολύτιμου και Τάσου Φαληρέα και η τότε παρέα τους, υπήρξαν οι πρώτοι συλληφθέντες της χούντας για χρήση χασίς.

Τον Μάιο του 1968 η παρέα βρισκόταν σε ένα σπίτι ακούγοντας τον καινούριο δίσκο των Who, όταν η αστυνομία έκανε «ντου» και τους συνέλαβε «να καπνίζουν χασίς».

Όπως θυμάται ο Πουλικάκος η υπόθεση ήταν αποτέλεσμα «καρφωτής». Οι νεαροί οδηγήθηκαν στη διαβόητη Ασφάλεια της οδού Μπουμπουλίνας.

Ρε δε μαχαιρώνατε κανέναν στην πλάτη καλύτερα, χασίσι βρήκατε να πιείτε;

…ήταν τα λόγια των υπηρετών του δικτάτορα αστυνομικών.

.

Την επόμενη ημέρα η φωτογραφία τους κυκλοφόρησε στις λογοκριμένες εφημερίδες με την ανακοίνωση ότι εξιχνιάστηκε σπείρα επικίνδυνων εμπόρων ναρκωτικών.

Καθώς ο Πουλικάκος ήταν ανιψιός του πρωθυπουργού Παναγιώτη Κανελλόπουλου και εξάδελφος του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «έπεσε κάπως στα μαλακά»…

Το απόσπασμα προέρχεται από την εκπομπή της ΕΡΤ όπου ο Πουλικάκος εξιστορεί τα γεγονότα στον Χρίστο Βασιλόπουλο σε αρχισυνταξία Δημήτρη Πετρόπουλου και σκηνοθεσία Παναγιώτη Κακαβιά.

*Eυχαριστούμε τον Λάμπρο Αναγνωστόπουλο για την ιδέα του άρθρου